Dieta wiosenna
Szara, wysuszona skóra, matowe, elektryzujące się włosy, waga wskazująca parę kilogramów więcej... Odkrywając swoje ciało na wiosnę możemy zauważyć pewne pozimowe niedoskonałości w wyglądzie. Zdarza się również, że odczuwamy, spowodowany wiosennym przesileniem, gorszy nastrój. Na te wszystkie problemy i zaburzenia spowodowane zmianą pory roku, właściwym antidotum może być wartościowa dieta, zapewniająca regenerację organizmu od wewnątrz.
05.04.2011 | aktual.: 06.04.2011 13:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szara, wysuszona skóra, matowe, elektryzujące się włosy, waga wskazująca parę kilogramów więcej... Odkrywając swoje ciało na wiosnę możemy zauważyć pewne pozimowe niedoskonałości w wyglądzie. Zdarza się również, że odczuwamy, spowodowany wiosennym przesileniem, gorszy nastrój. Na te wszystkie problemy i zaburzenia spowodowane zmianą pory roku, właściwym antidotum może być wartościowa dieta, zapewniająca regenerację organizmu od wewnątrz.
Na czym polega dieta? Po pierwsze to zrzucenie paru pozimowych kilogramów. Pogoda ma wpływ na to co i jak jemy. Podczas zimy zazwyczaj spożywamy więcej i częściej pozwalamy sobie na niezdrowe przekąski, jak również zaniedbujemy regularne treningi. W związku z tym, przybywa nam trochę kilogramów. Wiosna to czas, kiedy warto pozbyć się dodatkowych fałdek tłuszczu, zarówno dla urody, jak i zdrowia i dobrego samopoczucia.
Dobrze oczyścić organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii nagromadzonych po zimowym objadaniu się niezdrowymi przekąskami. Przede wszystkim należy zrezygnować ze słodyczy, chipsów, fast foodów, tłustych potraw... Zasada jest prosta: zamiast krakersów i paluszków jedz świeże, chrupiące warzywa, zamiast pizzy czy hamburgera na lunch zjedz pożywną sałatkę, zamiast litrów kawy i wieczornego drinka lub piwa – woda mineralna.
Można zastosować kilkudniową dietę oczyszczającą, opartą głównie na płynach i warzywach. Należy jednak pamiętać, że dieta ta nie jest odpowiednia dla wszystkich, jej stosowanie powinno być skonsultowane i kontrolowane przez dietetyka.
Żeby po pewnym czasie zauważyć zmiany w wyglądzie czasami wystarczy zastosować się do podstawowych zasad zdrowego odchudzania. Posiłki jeść regularnie, 4-5 razy dziennie, małe porcje, w miarę stałych porach. W każdym z nich powinny się znaleźć świeże warzywa lub owoce. Warto wzbogacić swoje menu o wiosenne nowalijki np. młodą kapustę, rzodkiewki, ogórki czy marchewkę oraz kiełki różnych warzyw o bardzo wysokiej zawartości cennych witamin i minerałów. Warzywa i owoce dostarczają dużych ilości błonnika, regulującego pracę naszych jelit, a tym samym wspomagającego odchudzanie.
Komponujmy zdrowe, urozmaicone potrawy, uwzględniające produkty z każdej grupy: produkty zbożowe, ale te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz co najważniejsze wyżej wspomniane warzywa i owoce! Pełnowartościowe posiłki, o ograniczonej zawartości tłuszczu, nie tylko zapewnią nam smukłą sylwetkę, ale również energię do pracy i powrotu do regularnych treningów.
Poprawa kondycji skóry i włosów po zimowych mrozach!
Zniszczona, wysuszona skóra to efekt zimowych, niskich temperatur i chłodnego wiatru. Elektryzujące się włosy, bez połysku to częsty problem wynikający z długiego noszenia wełnianych czapek czy kapeluszy. Nieodpowiednia kondycja skóry i jej wytworów to również skutek niedoborowej, zimowej diety.
By poprawić swój wygląd powinnyśmy po pierwsze zwrócić uwagę w swoim jadłospisie na pełnowartościowe białko, zawarte w chudym drobiu, rybach i chudych produktach mlecznych. Obecne w nich aminokwasy odbudują zniszczoną strukturę włosów, skóry czy paznokci. Ważna jest również odpowiednia podaż witaminy A, zawartej również w produktach mlecznych i rybach, jak też żółto-pomarańczowych owocach (morele, brzoskwinie, melony) oraz warzywach (np. marchew, czerwona papryka, pomidory, dynia, szpinak, brokuły, brukselka).
Warto też zwrócić uwagę na żelazo najlepiej przyswajalne z produktów zwierzęcych (mięsa, wątroby) oraz cynk dostępny również w wielu produktach mięsnych i mlecznych oraz grubych kaszach i ciemnym pieczywie. Jego źródłem są też pestki dyni, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy.
Walka z wiosennym przesileniem
Nagłe spadki nastroju, zaburzenia koncentracji, spadek formy fizycznej, obniżona odporność to częste objawy wiosennego przesilenia, spowodowanego zmianami pogody, temperatury, ciśnienia. Tutaj też może pomóc odpowiednia dieta. Po pierwsze zapewnijmy organizmowi dużą ilość witamin z grupy B (szczególnie B1), mających bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Witaminy te występują powszechnie w naszej żywności. Ich źródłem są zarówno produkty pochodzenia roślinnego: ciemne pieczywo, kasze, ryż naturalny, razowy makaron, nasiona roślin strączkowych, orzechy; jak i zwierzęcego: mięso, mleko i produkty mleczne, jaja. Mięso i niektóre produkty mleczne (np. ser żółty) są również źródłem tryptofanu, potrzebnego do produkcji serotoniny – hormonu szczęścia.
Jedząc więc te produkty nie tylko dostarczymy organizmowi pełnowartościowe białko, ale również możemy wpłynąć na poprawę swojego nastroju. Zaś bogate w witaminy z grupy B produkty roślinne oraz zielone warzywa są również źródłem magnezu – obniżającego stres i poprawiającego koncentracje. Dodatkowo wzmocni zawarte w tych produktach, jak również w mięsie (głównie w wątrobie) wspominane już wcześniej żelazo.
By wzmocnić odporność organizmu niezbędna jest codzienna duża dawka witaminy C, bardzo istotnej dla funkcjonowania układu immunologicznego. Jej głównym źródłem są oczywiście warzywa i owoce, a szczególnie papryka, brokuł, kapusta, brukselka, owoce cytrusowe.
Pijmy również dużo napojów mlecznych fermentowanych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka ponieważ zawierają one bakterie probiotyczne. Są to tzw. „dobre bakterie”, które zasiedlając nasz przewód pokarmowy, chronią go przed tymi złymi – chorobotwórczymi i wzmacniają odporność.
Wiosenne słońce sprzyja kreowaniu silnych postanowień i trzymaniu się ich. Warto więc teraz podjąć decyzję o zdrowym odżywianiu.
Przykładowy jadłospis 1 (ok. 1200 kcal)
ŚNIADANIE
Owsianka z owocami:
- opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
- 4 łyżki płatków owsianych (40g),
- 3 suszone śliwki,
- łyżka nasion dyni,
- pół jabłka (100g).
Płatki, nasiona i śliwki zalać wrzątkiem i chwilę pogotować (aż woda odparuje). Dodać utarte jabłko i jogurt.
II ŚNIADANIE
Twarożek z rzodkiewkami:
- Ok. 100g chudego twarogu rozgniecionego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego;
- Łyżeczka szczypiorku, garść dowolnych kiełków, 5 rzodkiewek (100g).
OBIAD
Sałatka z tuńczykiem i pieczywem:
- pół ogórka (80g),
- pół papryki (100g),
- 5 oliwek,
- liście sałaty (dowolna ilość i rodzaj),
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym (70g),
- łyżka oleju rzepakowego, trochę soku z cytryny,
- koperek lub inna zielenina.
Warzywa rozdrobnić i zmieszać z tuńczykiem, olejem, sokiem z cytryny i doprawić do smaku, posypać koperkiem. Zjeść z kromką pieczywa razowego (40g).
PODWIECZOREK
- szklanka kefiru (250g),
- pomarańcz (ok. 200g – masa bez skórki).
KOLACJA
Kurczak duszony z brokułem i sałatą:
- 130g filetu z piersi kurczaka,
- 200g brokuła lub kalafiora,
- liście sałaty (dowolna ilość i rodzaj),
- trochę soku z cytryny, łyżka oleju rzepakowego,
- zioła.
Kurczaka posypać ziołami i ugotować na parze, podać z gotowanym brokułem i surówką przygotowaną z sałaty, oleju i soku z cytryny.
Przykładowy jadłospis 2 (ok. 1200 kcal)
ŚNIADANIE
Pieczywo z twarożkiem:
- 2 cienkie kromki pieczywa razowego (60g),
- pół mniejszej kostki chudego twarogu (100g),
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego (50g),
- szczypiorek, pół papryki (100g).
Twaróg rozgnieść z jogurtem i doprawić do smaku, zjeść z pieczywem i kawałkami papryki.
II ŚNIADANIE
Jogurt z otrębami i orzechami:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g),
- łyżka otrąb pszennych,
- 10 orzechów laskowych lub nerkowca lub 2 włoskie.
OBIAD
Penne ze szpinakiem i kawałkami łososia:
- 40g makaronu razowego penne (sucha masa),
- 100g filetu łososia,
- 100g świeżych liści szpinaku,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- trochę soku z cytryny,
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, świeże / suszone zioła,
- pomidor (100g).
Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwile w chłodne miejsce, następnie posypać przyprawami, ziołami i ugotować na parze. Makaron ugotować al dente, szpinak umyć, poodcinać grube łodyżki listów, sparzyć i podsmażyć chwilę na oleju dodając przyprawy i zmiażdżony czosnek. Makaron zmieszać ze szpinakiem i położyć na nim kawałki ryby. Podać z kawałkami pomidora.
PODWIECZOREK
- szklanka kefiru (250g)
- 2 kiwi (ok. 180g)
KOLACJA
Sałatka z jajkiem:
- 1,5 jajka,
- 5 rzodkiewek (100g),
- kawałek ogórka zielonego (100g),
- kilka liści sałaty (dowolny rodzaj np. lodowej),
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego (75g),
- zielenina (szczypiorek),
- garść dowolnych kiełków.
Jajko ugotować na twardo i posiekać. Warzywa rozdrobić, zmieszać z jajkiem i doprawić do smaku, polać jogurtem i posypać zieleniną.
(mkr/bb)