Dietetyczne przepisy na smaczne dania. Tradycyjny obiad w odchudzonej wersji
Dietetyczne przepisy na tradycyjne dania pozwalają smakować pysznych polskich dań bez ryzyka wzrostu wagi. Dietetyczne przepisy uwzględniają zawartość podstawowych składników odżywczych, a także minerałów i witamin. Dowiedz się, jak przygotować tradycyjne polskie dania w nieco odchudzonej wersji.
07.12.2018 | aktual.: 19.12.2018 18:06
Dietetyczne przepisy - bigos w wersji fit
Bigos jest popularnym daniem, który mimo swojej kaloryczności i ciężkostrawności często jest przygotowywany w polskiej kuchni. Aby przygotować dietetyczną wersję bigosu należy tylko lekko zmodyfikować przepis.
Składniki:
- 30 dag kapusty kiszonej;
- 20 dag wędzonego fileta z kurczaka;
- 10 dag świeżego fileta z kurczaka;
- cebula;
- suszone borowiki (lub inne grzyby) ;
- suszone śliwki;
- przecier pomidorowy;
- przyprawy: liście laurowe, zielę angielskie, sól, pieprz, majeranek, czosnek.
Przygotowanie:
Grzyby namocz w letniej wodzie, a kapustę odcedź, posiekaj i gotuj pod przykryciem z przyprawami. Kurczaka dopraw i podsmaż z cebulką na patelni. Do gotującej się kapusty dodaj kurczaka, grzyby oraz suszone śliwki. Tak przygotowany bigos zawiera tylko ok. 300 kcal na porcję.
Inne przepisy na dietetyczny bigos:
Dietetyczne przepisy - flaczki w wersji fit
Flaczki to przysmak serwowany na weselach czy innych dużych imprezach rodzinnych. Dietetyczna wersja flaczków pozwoli ci cieszyć się smakiem tego dania także wtedy, gdy jesteś na diecie.
Składniki:
- bulion warzywny (1,5 l);
- paczka kotletów sojowych;
- warzywa: 2 cebule, 3 marchewki, 3 ząbki czosnku;
- przyprawy: ziarna pieprzu, liść laurowy, papryka słodka/ostra, sos sojowy, sos chilli.
Przygotowanie:
Na początku przygotuj kotlety sojowe wedle instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie wyjmij kotlety z bulionu, a sam wywar warzywny odstaw na bok. Pokrój cebulę na talarki i podduś ją na małym ogniu. Ostudzone kotleciki pokrój w paski, posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodaj cebulę i podlej kotleciki sosem chilli i sosem sojowym. Następnie dodaj startą marchewkę i posiekany drobno czosnek. Wszystkie połączone i dokładnie wymieszane składniki dodaj do bulionu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Dietetyczne przepisy - gołąbki w wersji fit
Gołąbki to kolejne danie, które często pojawia się na polskich stołach. Aby przygotować je w wersji dietetycznej, trzeba zastosować się do poniższego przepisu:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka;
- 400 g pieczarek;
- główka kapusty;
- cebula;
- 2 kostki warzywne;
- koncentrat pomidorowy;
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie:
Na początku sparz kapustę, aby lekko zmiękła. Pieczarki pokrój bardzo drobno, tak aby jak najlepiej przypominały ryż, który będą zastępować. Z kapusty oddziel liście, w które będziesz zawijać gołąbki, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Posiekaną kapustę, grzyby, cebulę oraz mięso dokładnie wymieszaj i dopraw. Zawiń farsz w kapustę jak w tradycyjnych gołąbkach i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wodę, w której parzyliśmy kapustę można wykorzystać do wykonania sosu. Gotujemy wodę, dorzucamy kostki warzywne i koncentrat pomidorowy. Gołąbki polewamy sosem i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Zobacz także: Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne