FitnessDiety z czterech stron świata

Diety z czterech stron świata

Diety z czterech stron świata

18.05.2007 09:50, aktual.: 27.05.2010 18:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Francuzkom nie grozi Alzheimer, Norweżki są odporne na infekcje. Sekret ich zdrowia tkwi... w odpowiedniej diecie. Bierz z nich przykład! Ich żywieniowe nawyki łatwo zastosować i u nas.

Francuzkom nie grozi Alzheimer, Norweżki są odporne na infekcje. Sekret ich zdrowia tkwi... w odpowiedniej diecie. Bierz z nich przykład! Ich żywieniowe nawyki łatwo zastosować i u nas.

Dlaczego mieszkanki niektórych krajów rzadko dopadają pewne schorzenia, inne zaś chorują na nie często? To wcale nie przypadek. Zdaniem ekspertów, SEKRET NASZEGO ZDROWIA TKWI W DIECIE. To, co często gości na twoim talerzu, może cię uchronić przed różnymi problemami zdrowotnymi. Trudno uwierzyć? Oto kilka przykładów.

Włoszki

Nie cierpią na bóle brzucha. Chociaż nie żałują sobie śmietany i obficie posypują makaron tłustym serem, rzadko dopada je niestrawność. W czym tkwi tajemnica?
Potrawy kuchni włoskiej, np. spaghetti, na co dzień przyprawiane są lebiodką (oregano). Olejki eteryczne tej rośliny nie tylko ułatwiają trawienie (hamują nadmierną fermentację w jelitach, zapobiegają wzdęciom), ale też działają bakteriobójczo. Z ostatnich badań przeprowadzonych w USA wynika, iż oregano ma silne działanie grzybobójcze. Co więcej, niszczy bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe, nawet gronkowca złocistego.

Wypróbuj tę dietę. Kilka razy w tygodniu dosyp pół łyżeczki tej przyprawy np. do sałaty, sałatki z pomidorów, spaghetti. Możesz też po prostu posypać nią kanapki z wędliną lub fetą.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Bułgarki

Mają mocne zęby i kości. Chętnie pokazują w uśmiechu rząd olśniewająco białych zębów, a wcale nie biegają co miesiąc do dentysty. W czym tkwi tajemnica?
Tradycyjnym pokarmem jedzonym na co dzień w Bułgarii jest jogurt. Nie przypomina on jednak naszego, półpłynnego jogurtu. Gęsty i lekko słonawy jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, potrzebnego kościom. Dodatkowo wchłanianie tego składnika wspomaga witamina D, wytwarzana w organizmie pod wpływem słońca. A słońca w Bułgarii nie brakuje. Częste jedzenie jogurtu ma zbawienny wpływ nie tylko na zęby. Jest też gwarancją zdrowych dziąseł.

Wypróbuj tę dietę. Trzy razy w tygodniu zjedz około 10 dag żółtego sera lub fety (również zawiera dużo wapnia). Możesz wrzucić pokruszony ser do sałatki greckiej albo położyć plaster na kromce chleba.

Arabki

Anemia im nie grozi. Mimo że mięso (główne źródło żelaza) nie codziennie gości na ich talerzu, niezwykle rzadko chorują na anemię. W czym tkwi tajemnica?
W krajach arabskich często jada się placki pita z humusem, czyli pastą ze zmielonych ziaren cieciorki z dodatkiem sezamu, czasem także bakłażanów. Sezam zaś ma wyjątkowo dużo żelaza chroniącego przed anemią.

Wypróbuj tę dietę. Kupuj kilka razy w tygodniu bułeczki obsypane sezamem, parę razy w miesiącu skuś się na trochę chałwy (mnóstwo żelaza!). Możesz też kilka razy w tygodniu jeść chrupki chlebek Wasa z sezamem. Ważne! Zwiększysz wchłanianie żelaza, jedząc zielone warzywa – sałatę lub szpinak.

Norweżki

Przeziębiają się rzadko. Choć zimny i chmurny klimat Norwegii wydaje się sprzyjać przeziębieniom, mieszkanki tego kraju raczej rzadko chodzą zakatarzone. W czym tkwi tajemnica?
Podstawowym składnikiem ich diety są wędzone i pieczone tłuste ryby morskie, zwiększające odporność. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, o wyjątkowo dobroczynnym działaniu. Kwasów tych nie ma żaden inny produkt, poza rybami morskimi. Kwasy omega-3, przyswajane z ryb, działają silniej niż np. kwasy omega uzyskane z orzechów. Gdy regularnie jadasz łososia, makrelę czy tuńczyka, zmniejszasz ryzyko infekcji o 30%. Wypróbuj tę dietę.

Raz w tygodniu przyrządzaj na obiad porządną porcję ryby (najlepiej upiecz ją w folii lub ugotuj na parze). Możesz też np. na kolację zjeść niewielki kawałek wędzonej makreli. Ważne! Kwasy omega-3 mają też inne zalety – zapobiegają depresji.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Japonki

Nie znają uderzeń gorąca. Menopauzę przechodzą gładko, prawie bezobjawowo, nie dręczą ich huśtawki nastroju i nocne poty, które są zmorą Europejek. W czym tkwi tajemnica?
Zawdzięczają to diecie bogatej w soję. Zawiera ona roślinne hormony (fitoestrogeny), o budowie podobnej do kobiecych estrogenów. Niewielka ilość tych hormonów dostarczanych w pożywieniu, korzystnie działa na organizm kobiety, zapobiegając tzw. objawom wypadowym, charakterystycznym dla okresu przekwitania (wiele polskich kobiet dotykają one już około czterdziestki). Wypróbuj tę dietę.

Włącz do jadłospisu danie z soi – np. raz w tygodniu ugotuj potrawę jednogarnkową z soją, pomidorami i papryką. Możesz dodać drobno pokrojoną kiełbasę lub parówki. Ważne! Przed gotowaniem mocz ziarna soi w zimnej wodzie jedną lub dwie godziny.

Francuzki

Nie boją się Alzheimera. Ich dieta wyjątkowo sprzyja zachowaniu sprawnego umysłu, a to z powodu kilku jedzonych przez nie produktów. W czym tkwi tajemnica?

Po pierwsze – jadają dużo chudego mięsa (obfituje w witaminę PP – niacynę, zapobiegającą degradacji neuronów).Po drugie – nie wyobrażają sobie obiadu bez sałaty lub innych zielonych warzyw i szpinaku czy brokułów (zawierających w kwas foliowy, potrzebny w procesie zapamiętywania). Po trzecie – piją do obiadu czerwone wino (poprawia funkcjonowanie mózgu, czterokrotnie zmniejszając ryzyko demencji). Wypróbuj tę dietę.

Dwa razy w tygodniu jedz chude mięso drobiowe lub łyżkę orzeszków ziemnych (niacyna), sałatę lub brokuły (kwas foliowy). Do tego – lampka czerwonego wina.

Greczynki

Ruchliwe jak nastolatki. Do późnego wieku zachowują doskonałą sprawność fizyczną i lekkość ruchów. W czym tkwi tajemnica?
Jednym z ich przysmaków są granaty, rosnące w ogródkach wielu Greków. Zawarte w nich flawonoidy blokują enzymy biorące udział w powstawaniu stanów zapalnych chrząstki stawowej. Uczeni z Case Western University (USA) dowiedli, że sok z granatów przeciwdziała chorobie zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa. Wypróbuj tę dietę.

Dodawaj do sałatek i dań mięsnych czosnek. Naukowcy ze Szwajcarii wykryli w nim peptyd GPCS, o zaletach podobnych do działania soku z granatów. Eksperci zalecają ząbek czosnku dziennie.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także