Dlaczego ciągle masz apetyt na słodycze?
Insulinoodporność oraz niedobory witaminy z grupy B to najczęstsze powody.
30.09.2015 | aktual.: 25.11.2015 21:17
Czekolada, ciastka, żelki, batoniki i słodkie napoje. Kto z nas jest w stanie całkowicie ich sobie odmówić? Oczywiście, są pyszne i czasami możemy sobie pozwolić na lody czy kawałek czekolady. Jednak jeśli w środku nocy jesteśmy w stanie udać się do sklepu po ulubione pudełko lodów, nie jest dobrze. Jaka jest przyczyna wzmożonego apetytu na słodycze?
Już wraz z mlekiem matki spożywamy cukier w postaci laktozy. To sprawia, że w dorosłym życiu intuicyjnie sięgamy po słodkości. Źródłem wzmożonego apetytu na słodycze jest nie tylko nieodpowiednia dieta, ale również zaburzenia na tle hormonalnym.
Przyczyną wzmożonego apetytu na słodkości jest także jedzenie zbyt małych posiłków w pierwszej części dnia. To sprawia, że częściej sięgamy po słodycze wieczorem. Przyczyną może być również insulinoodporność, czyli stan nieprawidłowego wydzielania insuliny. Wynika to z przyjmowania posiłków o zbyt wysokim indeksie glikemicznym czy nieprawidłowymi porcjami posiłków. Przyczyną mogą być także niedobory witaminy z grupy B, cynk, a także chrom.
Naukowcy tłumaczą to również uzależnieniem od serotoniny – hormonu, który wydziela się w chwilach szczęścia. Jeśli jemy słodkości to jej stężenie rośnie i czujemy się zadowoleni. Potem ponownie spada, a my sięgamy po kolejny kawałek czekolady.