Dlaczego warto jeść cykorię?
Walka ze zbędnymi kilogramami
Warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ wykazuje bardzo korzystne właściwości zdrowotne, które na pewno docenią kobiety.
Podłużne główki, które - dla zachowania walorów smakowych - należy uprawiać w ciemności, budziły niegdyś niepokój. Cykoria była kiedyś uznawana za roślinę magiczną. Jednak nie należy się jej obawiać i warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ wykazuje bardzo korzystne właściwości zdrowotne, które na pewno docenią kobiety.
Warzywo dostarcza niewielkiej dawki kalorii. Średniej wielkości główka to zaledwie ok. 30 kcal.
Dodatkowo liściasty przysmak stanowi skarbnicę cennych minerałów, m.in. manganu, który stanowi ważny składnik krwi i kości, jest niezbędny do produkcji niektórych hormonów.
Znacząco wspomaga przemianę materii oraz przyspiesza spalanie tłuszczów, zapobiegając ich odkładaniu się na brzuchu czy udach.
Właściwości wspomagające odchudzanie wykazuje również zawarta w cykorii inulina - naturalny prebiotyk będący doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej.
Tekst: (RAF)/(kg), WP Kobieta