Dlaczego warto jeść cykorię?

Warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ wykazuje bardzo korzystne właściwości zdrowotne, które na pewno docenią kobiety.

Obraz

/ 7Walka ze zbędnymi kilogramami

Obraz
© Fotolia

Podłużne główki, które - dla zachowania walorów smakowych - należy uprawiać w ciemności, budziły niegdyś niepokój. Cykoria była kiedyś uznawana za roślinę magiczną. Jednak nie należy się jej obawiać i warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ wykazuje bardzo korzystne właściwości zdrowotne, które na pewno docenią kobiety.

Warzywo dostarcza niewielkiej dawki kalorii. Średniej wielkości główka to zaledwie ok. 30 kcal.
Dodatkowo liściasty przysmak stanowi skarbnicę cennych minerałów, m.in. manganu, który stanowi ważny składnik krwi i kości, jest niezbędny do produkcji niektórych hormonów.

Znacząco wspomaga przemianę materii oraz przyspiesza spalanie tłuszczów, zapobiegając ich odkładaniu się na brzuchu czy udach.
Właściwości wspomagające odchudzanie wykazuje również zawarta w cykorii inulina - naturalny prebiotyk będący doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej.

Tekst: (RAF)/(kg), WP Kobieta

/ 7Wzmacnia odporność

Obraz
© Fotolia

Nasz organizm codziennie narażony jest na ataki wirusów, bakterii i innych groźnych drobnoustrojów. Dlatego tak ważne jest regularne wzmacnianie wewnętrznych mechanizmów ochronnych.

Na poprawę odporności pozytywnie wpływa między innymi spożywanie cykorii. Jest skarbnicą witaminy C - bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią nas przed atakami wirusów, a także utrudniają działanie wolnych rodników i innych toksyn.

Jest także bogata w witaminy z grupy B, które nie tylko wzmacniają system odpornościowy, ale także poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek.

/ 7Dla kobiet w ciąży

Obraz
© Fotolia

Cykoria jest świetnym źródłem dwóch substancji potrzebnych ciężarnym. Pierwsza z nich to jod, niezbędny dla płodu, który od około 12 tygodnia zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycowe. Niedobór pierwiastka może bezpośrednio prowadzić do zaburzeń rozwoju dziecka, których najcięższą postacią jest tzw. wrodzony zespół niedoboru jodu. Objawia się ciężkim upośledzeniem umysłowym, wynikającym z pierwotnej niedoczynności tarczycy.

Cykoria dostarcza też solidnej dawki kwasu foliowego - witaminy niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Jej brak u matek uznaje się za główną przyczynę rozszczepu kręgosłupa u dziecka i szeregu innych wad tzw. cewy nerwowej.

/ 7Oczyszcza wątrobę

Obraz
© Fotolia

Cykoria ma dość ostry smak, którego możemy się pozbyć, gdy przed podaniem namoczymy liście w zimnej wodzie. Goryczkę roślina zawdzięcza dwóm cennym związkom: laktucynie i laktukopikrynie, które znakomicie wpływają na pracę wątroby, stymulując ją do zwiększenia wydzielania żółci, a także neutralizacji zbędnych produktów przemiany materii.

Warto pamiętać, że ich nadmiar odkłada się nie tylko w wątrobie, jelitach, tkance tłuszczowej, ale nawet skórze i włosach. Wprowadzanie do jadłospisu produktów pomagających usuwać toksyny pozwala uporać się z problemami z wagą, permanentnym zmęczeniem, brakiem energii czy skłonnością do przeziębień.

/ 7Dla skóry, włosów i paznokci

Obraz
© Fotolia

Dzięki dużej zawartości witamin A i C warzywo sprzyja m.in. utrzymaniu skóry w dobrej kondycji. Rozjaśnia ją, wygładza i uelastycznia, zwiększa produkcję nowych komórek, wykazuje działanie złuszczające oraz łagodzi szkody wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe.

Duża dawka cynku w cykorii pomaga zapobiec łamliwości paznokci, wypadaniu włosów i rzęs, a także problemom skórnym, np. opryszczce czy aftom. Te małe i bolesne owrzodzenia (zazwyczaj występujące na wewnętrznej stronie policzków) często utrudniają jedzenie, mówienie czy przełykanie śliny.

/ 7Dokuczliwe wzdęcia

Obraz
© Fotolia

Przyczyną dolegliwości bywa zazwyczaj zbyt szybkie spożywanie posiłków (połykamy wówczas duże ilości powietrza) oraz jedzenie niektórych produktów - grochu czy fasoli. Wzdęcia to problem wielu kobiet, ale stosunkowo łatwo możemy go złagodzić. Na przykład wprowadzając do naszego jadłospisu cykorię.

Dzięki swoim składnikom (przede wszystkim wspomnianym już związkom: laktucynie i laktukopikrynie) smakowite warzywo reguluje procesy przemiany materii i skutecznie pozwala uporać się z dolegliwością.
Potrawę z cykorią warto wówczas wzbogacić kminkiem lub koprem włoskim, które działają wiatropędnie, rozkurczowo i łagodzą bóle towarzyszące wzdęciom.

/ 7Jakie właściwości ma mięta?

Wybrane dla Ciebie
Zachwyciła w balowej sukni. Co za klasa
Zachwyciła w balowej sukni. Co za klasa
W takiej sukni przyszła na imprezę "M jak miłość". Postawiła na głęboki dekolt
W takiej sukni przyszła na imprezę "M jak miłość". Postawiła na głęboki dekolt
Sąsiad przykleił mu kartkę do okna. Treść wywołała oburzenie
Sąsiad przykleił mu kartkę do okna. Treść wywołała oburzenie
Wiążą wstążkę na torbie. Tak kobiety wysyłają sygnał
Wiążą wstążkę na torbie. Tak kobiety wysyłają sygnał
Uciekły z USA po wygranej Trumpa. Teraz chcą wrócić, bo im zimno
Uciekły z USA po wygranej Trumpa. Teraz chcą wrócić, bo im zimno
Podano jej 21 zastrzyków. Tak Brazylijka wygląda po nieudanej operacji
Podano jej 21 zastrzyków. Tak Brazylijka wygląda po nieudanej operacji
Pokazała, ile dostanie od państwa. Pisarka nie ukrywa oburzenia
Pokazała, ile dostanie od państwa. Pisarka nie ukrywa oburzenia
Jest po rozwodzie. Oto co powiedziała o miłości
Jest po rozwodzie. Oto co powiedziała o miłości
Wiesz, z czego powstaje skóra ekologiczna? Ekspertka alarmuje
Wiesz, z czego powstaje skóra ekologiczna? Ekspertka alarmuje
Pracuje w Kauflandzie. Pokazał, co dostał na święta od pracodawcy
Pracuje w Kauflandzie. Pokazał, co dostał na święta od pracodawcy
Curving niszczy związki. Ofiary długo nie wiedzą, co się dzieje
Curving niszczy związki. Ofiary długo nie wiedzą, co się dzieje
"Nadal dostaję groźby". Krystian wyjawił prawdę o kulisach "ŚOPW"
"Nadal dostaję groźby". Krystian wyjawił prawdę o kulisach "ŚOPW"