Warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ wykazuje bardzo korzystne właściwości zdrowotne, które na pewno docenią kobiety.
Podłużne główki, które - dla zachowania walorów smakowych - należy uprawiać w ciemności, budziły niegdyś niepokój. Cykoria była kiedyś uznawana za roślinę magiczną. Jednak nie należy się jej obawiać i warto wprowadzić ją do jadłospisu, ponieważ wykazuje bardzo korzystne właściwości zdrowotne, które na pewno docenią kobiety.
Warzywo dostarcza niewielkiej dawki kalorii. Średniej wielkości główka to zaledwie ok. 30 kcal.
Dodatkowo liściasty przysmak stanowi skarbnicę cennych minerałów, m.in. manganu, który stanowi ważny składnik krwi i kości, jest niezbędny do produkcji niektórych hormonów.
Znacząco wspomaga przemianę materii oraz przyspiesza spalanie tłuszczów, zapobiegając ich odkładaniu się na brzuchu czy udach.
Właściwości wspomagające odchudzanie wykazuje również zawarta w cykorii inulina - naturalny prebiotyk będący doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej.
Tekst: (RAF)/(kg), WP Kobieta
Wzmacnia odporność
Nasz organizm codziennie narażony jest na ataki wirusów, bakterii i innych groźnych drobnoustrojów. Dlatego tak ważne jest regularne wzmacnianie wewnętrznych mechanizmów ochronnych.
Na poprawę odporności pozytywnie wpływa między innymi spożywanie cykorii. Jest skarbnicą witaminy C - bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią nas przed atakami wirusów, a także utrudniają działanie wolnych rodników i innych toksyn.
Jest także bogata w witaminy z grupy B, które nie tylko wzmacniają system odpornościowy, ale także poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek.
Dla kobiet w ciąży
Cykoria jest świetnym źródłem dwóch substancji potrzebnych ciężarnym. Pierwsza z nich to jod, niezbędny dla płodu, który od około 12 tygodnia zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycowe. Niedobór pierwiastka może bezpośrednio prowadzić do zaburzeń rozwoju dziecka, których najcięższą postacią jest tzw. wrodzony zespół niedoboru jodu. Objawia się ciężkim upośledzeniem umysłowym, wynikającym z pierwotnej niedoczynności tarczycy.
Cykoria dostarcza też solidnej dawki kwasu foliowego - witaminy niezbędnej do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Jej brak u matek uznaje się za główną przyczynę rozszczepu kręgosłupa u dziecka i szeregu innych wad tzw. cewy nerwowej.
Oczyszcza wątrobę
Cykoria ma dość ostry smak, którego możemy się pozbyć, gdy przed podaniem namoczymy liście w zimnej wodzie. Goryczkę roślina zawdzięcza dwóm cennym związkom: laktucynie i laktukopikrynie, które znakomicie wpływają na pracę wątroby, stymulując ją do zwiększenia wydzielania żółci, a także neutralizacji zbędnych produktów przemiany materii.
Warto pamiętać, że ich nadmiar odkłada się nie tylko w wątrobie, jelitach, tkance tłuszczowej, ale nawet skórze i włosach. Wprowadzanie do jadłospisu produktów pomagających usuwać toksyny pozwala uporać się z problemami z wagą, permanentnym zmęczeniem, brakiem energii czy skłonnością do przeziębień.
Dla skóry, włosów i paznokci
Dzięki dużej zawartości witamin A i C warzywo sprzyja m.in. utrzymaniu skóry w dobrej kondycji. Rozjaśnia ją, wygładza i uelastycznia, zwiększa produkcję nowych komórek, wykazuje działanie złuszczające oraz łagodzi szkody wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe.
Duża dawka cynku w cykorii pomaga zapobiec łamliwości paznokci, wypadaniu włosów i rzęs, a także problemom skórnym, np. opryszczce czy aftom. Te małe i bolesne owrzodzenia (zazwyczaj występujące na wewnętrznej stronie policzków) często utrudniają jedzenie, mówienie czy przełykanie śliny.
Dokuczliwe wzdęcia
Przyczyną dolegliwości bywa zazwyczaj zbyt szybkie spożywanie posiłków (połykamy wówczas duże ilości powietrza) oraz jedzenie niektórych produktów - grochu czy fasoli. Wzdęcia to problem wielu kobiet, ale stosunkowo łatwo możemy go złagodzić. Na przykład wprowadzając do naszego jadłospisu cykorię.
Dzięki swoim składnikom (przede wszystkim wspomnianym już związkom: laktucynie i laktukopikrynie) smakowite warzywo reguluje procesy przemiany materii i skutecznie pozwala uporać się z dolegliwością.
Potrawę z cykorią warto wówczas wzbogacić kminkiem lub koprem włoskim, które działają wiatropędnie, rozkurczowo i łagodzą bóle towarzyszące wzdęciom.