FitnessDlaczego warto pić czerwoną herbatę?

Dlaczego warto pić czerwoną herbatę?

Dlaczego warto pić czerwoną herbatę?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Ta herbata ze swoich zdrowotnych właściwości słynie już od dawna. Za czasów chińskiej dynastii Tang (618-907 n.e.) była tak drogocennym produktem, że mógł ją pić jedynie cesarz.

Ta herbata ze swoich zdrowotnych właściwości słynie już od dawna. Za czasów chińskiej dynastii Tang (618-907 n.e.) była tak drogocennym produktem, że mógł ją pić jedynie cesarz. Czerwona herbata powstaje z tej samej rośliny, co czarna. Podlega jednak innemu procesowi fermentacji, czemu zawdzięcza swój wyjątkowy kolor i niepowtarzalne właściwości. Chroni przed rakiem, wspomaga trawienie, obniża cholesterol i jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zgrabniejszą figurę. W dodatku zawiera nawet więcej chroniących przed rakiem przeciwutleniaczy niż warzywa i owoce. Co jeszcze daje nam picie czerwonej herbaty?

1 / 5

Jaką herbatę wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

W sklepach znajdziemy trzy główne odmiany czerwonej herbaty: pur-erh, oolong oraz puszong. Najbardziej wartościowe są herbaty liściaste. Parzymy ja w następujący sposób: do filiżanki wsypujemy jedną płaską łyżeczkę herbaty. Zalewamy lekko przestudzoną wodą, a nie wrzątkiem. Przykrywamy i parzymy około 5 minut.

2 / 5

Wspomaga odchudzanie

Obraz
© Shutterstock.com

Jej magiczny wpływ na sylwetkę został już potwierdzony naukowo. Badania przeprowadzone we Francji donoszą, że 88 proc. osób, które regularnie sięgały po ten napój już w pierwszym miesiącu obniżyło masę ciała bez stosowania diety ani zmiany trybu życia. Sekretnym składnikiem czerwonej herbaty, który przyspiesza spalanie tłuszczu jest teina. Zawarte w niej enzymy zwiększają wydzielanie soków trawiennych i stymulują pracę jelit.

3 / 5

Oczyszcza organizm z toksyn

Obraz
© Shutterstock.com

Działa moczopędnie, więc oczyszcza organizm z toksyn. W dodatku dostarcza nam wszystkich potrzebnych składników mineralnych, więc powinny ją również pić osoby, które intensywnie trenują. Dzięki właściwościom czerwonej herbaty organizm szybciej regeneruje się po intensywnym wysiłku. Gdy jemy tłusto, a w naszej diecie jest sporo czerwonego mięsa, warto częściej pić czerwoną herbatą. Polifenole w niej zawarte mają wpływ na obniżenie cholesterolu. Poprawiają także pracę całego układu krwionośnego oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi.

4 / 5

Dodaje wigoru

Obraz
© Shutterstock.com

Można ją pic zamiast kawy, bo ma podobne działanie pobudzające. Zawiera tę sama ilość kofeiny, ale jej działanie jest zupełnie inne. Kofeina z kawy bardzo szybko się wchłania, natomiast ta z czerwonej herbaty przyswajana jest wolniej. Co to oznacza? Filiżanka "małej czerwonej" nie stawia na nogi tak szybko jak espresso, za to na dłużej pozostaje w organizmie, więc w rezultacie mamy więcej energii przez cały dzień.

5 / 5

Wzmacnia zęby i włosy

Obraz
© Shutterstock.com

W czerwonej herbacie znajduje się bardzo dużo fluoru i wapnia. Dlatego warto włączyć ją do diety, gdy chcemy mieć mocne zęby i kości. Takie wspomaganie przyda się, gdy w naszym jadłospisie jest mało nabiału. Czerwona herbata jest doskonałym źródłem cynku, który jest m.in. odpowiedzialny za dobry wygląd włosów i paznokci.

Marta Rowicka/ Kobieta WP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)