Dodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Dodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej

Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda!
Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Jeff R Clow
06.01.2023 14:49, aktualizacja: 06.01.2023 15:40

Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda! Trzeba jednak znać sposób na to, co do niej dodać, aby była pyszna i jedwabiście kremowa. Ten zdradził światowej sławy szef kuchni Gordon Ramsay. Wystarczy ten jeden składnik.

Na maśle, ze szczypiorkiem bądź kromką świeżego chleba z masłem - jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań, które najchętniej jemy na śniadanie. Każdy z nas ma swój własny sposób na przyrządzenie, choć nie każdy z nich jest zadowalający. Można jednak sprawić, że będzie ona znacznie lepsza. Wystarczy dodać do niej ten składnik.

Dodaj to do jajecznicy

Najprostszy przepis na jajecznicę to jajka, sól i pieprz - czasem usmażone na maśle, niekiedy z dodatkiem szczypiorku. To właśnie taką jajecznicę uwielbiają nie tylko Polacy, ale i szef kuchni Gordon Ramsay, znany z występów w wielu programach kulinarnych.

Jak wiadomo, Ramsay jest perfekcjonistą, dlatego też jego jajecznica musi być idealna. Nie tylko pyszna w smaku, ale i jedwabiście kremowa, dosłownie rozpływająca się w ustach. Jak więc taką stworzyć? Ramsay nie stosuje żadnych wymyślnych trików, a dodaje jeden sekretny, ale kluczowy składnik. Jest nim znana i lubiana... śmietana.

Śmietanę należy dodać do jajecznicy na sam koniec, tuż przed zdjęciem jej z patelni. Ilość zależy od tego, z ilu jajek jest jajecznica. Pamiętajcie, lepiej zacząć od mniejszej ilości - potem dołożyć niż od razu dodać za dużo.

Zobacz także: Jajecznica na parze

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić jajecznicę idealną?

Wiedząc już, że to śmietana poprawi smak i wygląd naszej jajecznicy, warto dowiedzieć się także, jak najlepiej ją przyrządzić, żeby stworzyć śniadanie niczym mistrz Ramsay.

Bardzo ważną zasadą, którą należy zapamiętać, jest to, aby nie mieszać jajek przed wlaniem ich na patelnię. Jajek nie można także solić i pieprzyć bezpośrednio po wbiciu, ponieważ wtedy staną się wodniste. Co więcej, jajecznicę należy smażyć nie na największym, a na średnim ogniu. Nie doprowadzić do tego, by jajka szybko się ścięły.

Jeżeli jesteście fanami różnych smaków, warto dodać także do jajecznicy ulubione produkty-dodatki. Świetnie smakuje w towarzystwie m.in. suszonych bądź zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę, kurek, wędliny, cebuli czy pieczarek. Wasz wybór!

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także