Dodaj do jajecznicy. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
06.01.2023 14:49, aktual.: 06.01.2023 15:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealna jajecznica nie istnieje? To nieprawda! Trzeba jednak znać sposób na to, co do niej dodać, aby była pyszna i jedwabiście kremowa. Ten zdradził światowej sławy szef kuchni Gordon Ramsay. Wystarczy ten jeden składnik.
Na maśle, ze szczypiorkiem bądź kromką świeżego chleba z masłem - jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań, które najchętniej jemy na śniadanie. Każdy z nas ma swój własny sposób na przyrządzenie, choć nie każdy z nich jest zadowalający. Można jednak sprawić, że będzie ona znacznie lepsza. Wystarczy dodać do niej ten składnik.
Dodaj to do jajecznicy
Najprostszy przepis na jajecznicę to jajka, sól i pieprz - czasem usmażone na maśle, niekiedy z dodatkiem szczypiorku. To właśnie taką jajecznicę uwielbiają nie tylko Polacy, ale i szef kuchni Gordon Ramsay, znany z występów w wielu programach kulinarnych.
Jak wiadomo, Ramsay jest perfekcjonistą, dlatego też jego jajecznica musi być idealna. Nie tylko pyszna w smaku, ale i jedwabiście kremowa, dosłownie rozpływająca się w ustach. Jak więc taką stworzyć? Ramsay nie stosuje żadnych wymyślnych trików, a dodaje jeden sekretny, ale kluczowy składnik. Jest nim znana i lubiana... śmietana.
Śmietanę należy dodać do jajecznicy na sam koniec, tuż przed zdjęciem jej z patelni. Ilość zależy od tego, z ilu jajek jest jajecznica. Pamiętajcie, lepiej zacząć od mniejszej ilości - potem dołożyć niż od razu dodać za dużo.
Zobacz także: Jajecznica na parze
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić jajecznicę idealną?
Wiedząc już, że to śmietana poprawi smak i wygląd naszej jajecznicy, warto dowiedzieć się także, jak najlepiej ją przyrządzić, żeby stworzyć śniadanie niczym mistrz Ramsay.
Bardzo ważną zasadą, którą należy zapamiętać, jest to, aby nie mieszać jajek przed wlaniem ich na patelnię. Jajek nie można także solić i pieprzyć bezpośrednio po wbiciu, ponieważ wtedy staną się wodniste. Co więcej, jajecznicę należy smażyć nie na największym, a na średnim ogniu. Nie doprowadzić do tego, by jajka szybko się ścięły.
Jeżeli jesteście fanami różnych smaków, warto dodać także do jajecznicy ulubione produkty-dodatki. Świetnie smakuje w towarzystwie m.in. suszonych bądź zwykłych pomidorów pokrojonych w kostkę, kurek, wędliny, cebuli czy pieczarek. Wasz wybór!
Zobacz także: Chcesz schudnąć? Zacznij dzień od jajecznicy!
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.