Dodaj odrobinę do pomidorowej. Zapobiega nowotworom
Oregano to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie, która przez Polaków jest wciąż za rzadko używana. Jakie ma właściwości zdrowotne? Do czego można ją dodawać? Opcji jest wiele. Sprawdzi się nie tylko w kuchni włoskiej.
Choć oregano jest powszechnie stosowane w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce wciąż pojawia się rzadko. Tymczasem to zioło może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, zarówno w formie świeżej, suszonej, jak i jako olejek.
Oregano to bogactwo składników odżywczych
W liściach oregano znajdują się cenne minerały, takie jak potas, cynk, żelazo, magnez i wapń. Zioło to dostarcza także witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera garbniki, tymol, błonnik i karwakrol - naturalny fenol, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. W oregano obecne są także tymol i seskwiterpeny, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne działanie przypraw. Zmniejszają skutki tłustej diety
Wpływ oregano na zdrowie
Badania naukowe wykazały, że olejek z oregano może poprawiać poziom cholesterolu. Według czasopisma "Phytotherapy Research", oregano wykazuje również działanie przeciwnowotworowe. Naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku potwierdzili natomiast, że karwakrol niszczy komórki raka prostaty. Oregano może być pomocne także w leczeniu innych nowotworów, takich jak nowotwór wątroby, płuc i piersi.
Oregano wspiera także układ oddechowy. Olejek z tej rośliny działa wykrztuśnie i rozkurczowo, co pomaga przy zapaleniu oskrzeli, astmie czy problemach z migdałkami. Napar z lebiodki pospolitej poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Aby go przygotować, wystarczy zalać dwie łyżeczki suszonego oregano 500 ml wrzątku i zaparzać kilkanaście minut. Taki napój łagodzi objawy biegunki, bólu mięśni i kaszlu.
Do czego dodawać oregano?
Najczęściej oregano kojarzy się z kuchnią włoską. To właśnie ono nadaje charakterystyczny aromat pizzy i wielu sosom do makaronów. Dodanie oregano do sosu pomidorowego sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty i głęboki w smaku. Warto posypać nim również gotową pizzę tuż przed podaniem.
Nie tylko włoskie dania zyskują jednak na dodatku oregano. Zioło to doskonale sprawdza się w zupach - zwłaszcza pomidorowej, jarzynowej czy minestrone. Wzbogaca również smak pieczonych i duszonych mięs - szczególnie drobiu, wieprzowiny oraz jagnięciny. Można nim posypać ziemniaki przed pieczeniem lub dodać do warzyw grillowanych.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.