Przyprawa, która "topi" tkankę tłuszczową. Z pewnością masz ją w swojej kuchni
To jedna z najstarszych przypraw na świecie o niesamowitych właściwościach. Jednak mało kto wie, że jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale także potrafi wspierać metabolizm i spalać tkankę tłuszczową. To potwierdzają najnowsze badania naukowe.
03.12.2024 | aktual.: 04.12.2024 07:24
Kardamon to przyprawa, która pochodzi z Indii i Sri Lanki. Jest uwielbianym dodatkiem do wielu potraw i napojów na całym świecie. Wyróżnia się swoim charakterystycznym pikantnym, rozgrzewającym i lekko słodkim posmakiem. Jednak poza walorami smakowymi jest sprzymierzeńcem w walce z tłuszczem i zbędnymi kilogramami.
Przyprawa, która spala tłuszcz
Kardamon znany jest ze swoich, wszechstronnych działań zdrowotnych. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antyoksydacyjnie i przeciwdrobnoustrojowo. Jest także świetnym termogenikiem, który zwiększa tempo przemiany materii poprzez zwiększenie temperatury ciała. Efektem tego działania ma być redukcja masy ciała oraz zmniejszenie apetytu.
"Odkryliśmy, że ta niepozorna przyprawa może spalać kalorie i utrzymywać masę ciała" - mówi prof. Luis Cisneros-Zevallos, wykładowca ogrodnictwa i nauk o żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kardamon, a badania naukowe
Okazuje się, że na podstawie nowego badania przeprowadzonego przez Texas A&M University i National Institute of Health Sciences and Nutrition w Meksyku faktycznie kardamon spala tłuszcz. Eksperyment przeprowadzono na myszach, gdzie podawano im nasiona kardamonu.
"Myszy karmione dietą bogatą w kardamon przybrały na wadze mniej niż grupa kontrolna, mimo że jadły nieco więcej. Wynikało to ze zmniejszenia zawartości tłuszczu w organizmie. Spożycie kardamonu zwiększyło rozkład tłuszczów i zmniejszyło rozmiar złogów tłuszczowych, zapobiegając gromadzeniu się tłuszczu w tkankach. Naukowcy odkryli, że efekty te były spowodowane zmianami w mózgu, które kontrolują apetyt, wydatkowanie energii i magazynowanie tłuszczu" - informuje serwis newsweek.pl.
Zobacz także
"Autorzy badania twierdzą, że przeciętny dorosły musiałby spożywać co najmniej osiem do dziesięciu strąków kardamonu każdego dnia, co jest dużą ilością. Ponadto badanie zostało przeprowadzone tylko na myszach, więc nadal należy wykonać więcej pracy, aby ustalić, czy podobne wyniki można zaobserwować u ludzi". - informuje "Newsweek".
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl