Najlepszy rosół pod słońcem. Wystarczy dodać szczyptę

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków / zdjęcie poglądowe
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków / zdjęcie poglądowe

28.05.2024 13:57, aktual.: 28.05.2024 18:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół jest jedną z ulubionych zup przez Polaków. Choć większość z nas gotuje go według własnego przepisu, mało kto wie, że można podsycić jego smak jeszcze bardziej. Wystarczy dodać pewną przyprawę. Już nigdy nie ugotujesz go bez niej.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. To on stanowi zazwyczaj podstawę pierwszego dania. Choć jest wszystkim doskonale znany, istnieją sposoby na to, jak możemy jeszcze bardziej ulepszyć jego smak. Wystarczy jedna przyprawa, która jest dostępna w każdym sklepie. Domownicy będą zachwyceni.

Dodaj tę przyprawę do rosołu

Rosół opiera się najczęściej na mięsie i warzywach: marchewce, selerze oraz korzeniu pietruszki. Część z nas dodaje do niego kupne kostki rosołowe, które mają nadać mu lepszego smaku. Okazuje się jednak, że możemy to zrobić całkowicie naturalnymi sposobami. Jednym z nich jest pewna przyprawa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choć mało kto wie, w staropolskich przepisach do rosołu dodawano odrobinę świeżego rozmarynu. Nadaje on zupie nieco bardziej wyrazistego smaku, dzięki któremu ta tradycyjna potrawa nie stanie się z czasem nudna. To idealny sposób na to, by zaskoczyć gości smakiem "nowego" rosołu.

Które mięso dodać do rosołu?

Bardzo ważną kwestią dotyczącą gotowania rosołu jest ta, jakie mięso zdecydujemy się do niego dodać. Specjalistka od polskiej kuchni, czyli Magda Gessler, zdradziła w wywiadzie dla Wirtualnej Polski, że najgorszym rodzajem mięsa dodawanego do rosołu jest kura. Najlepszym natomiast - kaczka i wołowina.

- Polacy myślą, że kura to mięso. A kura to hormon - powiedziała Gessler.

Poradziła także, aby mięso dodawać z kością, która podbije smak i wydobędzie esencję.

Składnikiem, którego nie warto jednak dodawać, jest opalana cebula. Popularna, aczkolwiek szkodliwa dla zdrowia, może wpłynąć negatywnie na układ nerwowy.

- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego - powiedział Baszar El-Helou, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH- Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z portalem poradnikzdrowie.pl.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)