Mało kto dodaje do mielonych. To powszechny błąd

Prawie nic nie kosztuje, a naprawdę robi różnicę. Doświadczeni kucharze dodają do kotletów mielonych sekretny składnik. Wystarczy odrobina, by stały się jędrne i soczyste. Już nigdy nie zrobisz inaczej.

Mało kto dodaje do mielonych. To powszechny błądKotlety mielone nie zawsze wychodzą kruche i puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30

To bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Kotlety mielone goszczą regularnie na wielu stołach, bo są smaczne, stosunkowo tanie i proste w wykonaniu. Łatwość bywa jednak złudna - nieodpowiednio przyrządzone mięso szybko staje się twarde i bez smaku. Warto korzystać więc z porad doświadczonych kucharzy.

Sekretny składnik kotletów mielonych

Klasyczny przepis na kotlety to tylko mięso mielone, cebula, jajko, namoczona w mleku kajzerka, przyprawy i bułka tarta. Niektórzy dodają też odrobinę czosnku. Składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ostateczny smak i konsystencja to jednak często loteria, dlatego należy dodać coś jeszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co zwracać uwagę, wybierając mięso mielone?

Tajemniczym składnikiem, który praktycznie nic nie kosztuje, jest lodowata woda. Na pół kilograma mięsa - 50 ml, czyli nieco ponad 3 łyżki stołowe. Bezbarwny płyn dodajemy pod koniec przyrządzania masy. W jakim celu? Bardzo zimna woda ma sprawić, że kotlety mielone będą delikatne i kruche, a nie twarde i zbite. Mięso staje się luźniejsze w konsystencji.

Przy okazji warto wspomnieć o moczeniu bułki, którą dodajemy do mięsa. Powszechnym błędem jest zanurzanie jej w wodzie, podczas gdy szefowie kuchni oraz doświadczeni gospodarze i gospodynie polecają w tym celu mleko. Ono również wpłynie na przyjemniejszą dla podniebienia strukturę.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były jeszcze lepsze?

Smak kotletów mielonych podkręci odpowiednio przygotowana cebula. Gdy dodamy surową do masy, może nie zdążyć zmięknąć. Dobrym rozwiązaniem jest jej wcześniejsze podsmażenie - jednak nie za mocne, aby finalnie nie spaliła się w mielonych.

Kluczem do sukcesu jest też odpowiedni tłuszcz oraz jego temperatura. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku olej rzepakowy. Koniecznie mocno rozgrzany - dzięki temu kotlety zyskają chrupiącą skórkę i będą delikatne w środku. Nie zdążą też "wypić" nadmiaru tłuszczu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Tak widzą psy. Naukowcy nie mają wątpliwości
Tak widzą psy. Naukowcy nie mają wątpliwości
Masz w domu stary dowód? Lepiej się go nie pozbywaj
Masz w domu stary dowód? Lepiej się go nie pozbywaj
30-latka nie żyje. Karetki nie było, śmigłowca odmówiono
30-latka nie żyje. Karetki nie było, śmigłowca odmówiono
Kto wysieje, ten pożałuje. Przyłapanym grozi grzywna lub areszt
Kto wysieje, ten pożałuje. Przyłapanym grozi grzywna lub areszt
44-latka nie żyje. Lekarz zapamięta tego SMS-a do końca życia
44-latka nie żyje. Lekarz zapamięta tego SMS-a do końca życia
Zostawił dwulatka w oknie życia. Wszczęto postępowanie
Zostawił dwulatka w oknie życia. Wszczęto postępowanie
"Miałam w piersi zmianę". Okazało się, że to nowotwór
"Miałam w piersi zmianę". Okazało się, że to nowotwór
Dermatolożka bije na alarm. Opłakane konsekwencje robienia hybrydy
Dermatolożka bije na alarm. Opłakane konsekwencje robienia hybrydy
Kurtka Cichopek to hit na wiosnę. Pora rozstać się z ramoneską
Kurtka Cichopek to hit na wiosnę. Pora rozstać się z ramoneską
W PRL-u były hitem. Wrócą ponownie do łask?
W PRL-u były hitem. Wrócą ponownie do łask?
Kwiatki odeszły do lamusa? Spójrzcie tylko na sukienkę Kubickiej
Kwiatki odeszły do lamusa? Spójrzcie tylko na sukienkę Kubickiej
Kluczowy zabieg dla magnolii. Nie przegap terminu
Kluczowy zabieg dla magnolii. Nie przegap terminu