Z mięsa mielonego wypływa taka woda? Lepiej to przeczytaj
Szykujesz obiad, a na patelni, na którą położyłeś mięso, pojawiło się niepokojąco dużo wody? Prawdopodobnie popełniłeś popularny błąd kulinarny. Możesz go uniknąć tylko w jeden sposób.
13.12.2022 | aktual.: 17.12.2022 16:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli podczas podsmażania mięsa mielonego, widzisz, że na patelni pojawiło się niepokojąco dużo wody, musisz wiedzieć, że najprawdopodobniej popełniłeś błąd.
Wiele osób za taki efekt wini złą jakość mięsa. Niesłusznie. To, że podczas smażenia na patelni pojawia się woda, nie jest kwestią gorszej jakości produktów. Niestety, tutaj winny jest kucharz.
Za słabo rozgrzana patelnia
Za taki efekt odpowiada temperatura. Najprawdopodobniej patelnia nie była odpowiednio rozgrzana. Jeśli smażysz mięso na za małym ogniu, to pod wpływem temperatury zacznie ono puszczać soki. Zamiast zamknąć je w środku, wypuszcza wszystko na zewnątrz i gotuje się. To sprawi, że walory smakowe będą inne od tych, których oczekujesz.
Za dużo mięsa na raz
Wiele osób przygotowuje posiłki w pośpiechu. Zdarza się, że na rozgrzanym teflonie kładziemy za dużo mięsa na raz. Dochodzi wtedy do gwałtownego obniżenia temperatury patelni, co doprowadza do tego, że mięso nie zdąży się "zamknąć" i puści więcej wody, niż powinno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak temu zapobiec?
Aby przy podsmażaniu mięsa mielonego na patelni nie pojawiało się za dużo wody, musisz znacznie ograniczyć ilość mięsa, które w tym samym czasie wrzucasz na tłuszcz. Dodawaj je partiami, dbając, by naczynie było odpowiednio rozgrzane. Przygotowując potrawy w ten sposób, unikniesz tego problemu.
Jak wybrać idealne mięso mielone?
By mieć pewność, że przyrządzane potrawy z mięsa mielonego wyjdą idealne, zwróć uwagę na jego skład i pochodzenie. Zawsze czytaj informacje na opakowaniu. Na liście powinno się znajdować tylko mięso i ewentualnie niewielkie ilości soli (jako konserwant). Jeżeli jest oznaczone jako "wyrób garmażeryjny", lepiej omijaj je szerokim łukiem. Dobre mięso mielone nie może zawierać za dużo tłuszczu. Ten, który się w nim znajduje, powinien mieć biały kolor (nigdy żółty).
Czytaj także: Tak oszukują producenci. Zrób to, zanim kupisz mięso
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.