GotowaniePrzepisyEklerki z nutą czarnej porzeczki

Eklerki z nutą czarnej porzeczki

Na ich widok ślinka cieknie, a po pierwszym kęsie przenosimy się w słodką krainę rozpusty. Zamiast kupować, można je przygotować własnoręcznie. Przepis poleca Ewa Kluczyńska, autorka bloga "My Way Sweets".

Eklerki z nutą czarnej porzeczki
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

23.06.2016 | aktual.: 23.06.2016 10:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 125 ml wody
  • 4 jajka

Nadzienie:

  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki mąki
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy z cukrem i szczyptą soli. Mleko, masło i wodę rozpuszczamy w rondelku. Gdy się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od łyżki i ścianek rondelka. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Ciasto przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką ( powinna być gruba). Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski, o długości ok. 10 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy na pół.

Nadzienie:

Mleko gotujemy w rondelku. Cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i mąkę chwilę razem ucieramy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do mleka i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masy wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziły, zanim zaczniemy nadziewać eklerki. Przekładamy do worków cukierniczych o różnych końcówkach. Najpierw nakładamy masę czekoladową, łyżeczkę konfitury z czarnej porzeczki, przykrywamy białą masą.
Górę eklerków można dodatkowo zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać cukrem pudrem, płatkami migdałów etc.

POLECAMY:

Naleśniki bananowe z kardamonem

Źródło artykułu:mywaysweets.com
Komentarze (2)