Eksperci alarmują. Dieta bezglutenowa może szkodzić
Eliminacja produktów zawierających gluten może się okazać tragiczna w skutkach. Specjaliści przestrzegają - wprowadzenie takiej diety może prowadzić do problemów zdrowotnych.
10.09.2015 | aktual.: 07.10.2015 14:25
Eliminacja produktów zawierających gluten może się okazać niebezpieczna w skutkach. Specjaliści przestrzegają - wprowadzenie takiej diety może prowadzić do problemów zdrowotnych.
- Osoba, która nie ma wskazań do stosowania diety bezglutenowej, czyli nie ma ani celiakii, ani potwierdzonej alergii na gluten, nie powinna stosować takiej diety wykluczającej - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk z poradni Dietosfera.
Nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla zdrowego człowieka i pomoże nam schudnąć. Jak mówi Monika Stromkie-Złomaniec, u osób bez celiakii lub alergii na gluten, zamiast pomóc, może zaszkodzić. Może prowadzić do niedoborów pokarmowych, co objawia się często złym samopoczuciem, a w przyszłości może powodować poważniejsze choroby, jak np. anemię.
Badania pokazują, że gluten nie jest czynnikiem, który powoduje tycie. Zawiera on wiele substancji odżywczych, takich jak cynk czy żelazo, które potrzebne są naszemu organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Zamiast kontaktować się ze specjalistą, niektórzy na własną rękę wykluczają wiele produktów z diety i nie wiedzą, czym je zastąpić. Wykluczając produkty zbożowe takie jak pszenica, żyto czy owies musimy pamiętać o tym, żeby zastąpić je naturalnymi produktami bezglutenowymi, czyli kaszą gryczaną, jaglaną, ryżem czy kukurydzą.