Trwa ładowanie...
ddk14vl

Fasola adzuki - czym jest? Właściwości, zastosowanie i wartości zdrowotne

Fasola adzuki to jeden z tych elementów kuchni azjatyckiej, które w Polsce wciąż są stosunkowo nieznane.Tymczasem jest ona naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Do tego jest ona niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, dlatego dużo mówi się o jej właściwościach odchudzających. Czym dokładnie jest fasola adzuki i jakie ma wartości odżywcze?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Fasola adzuki to azjatycki przysmak, który powoli podbija europejską kuchnię.
Fasola adzuki to azjatycki przysmak, który powoli podbija europejską kuchnię. (123RF)
ddk14vl

Co to jest fasola adzuki?

Fasola adzuki to roślina strączkowa z gatunku bobowatych, która stanowi popularny składnik w daniach kuchni azjatyckiej. Występuje również pod nazwami azuki, aduki oraz czerwona soja, co wynika z jej drobnej budowy i charakterystycznego, czerwonego koloru. Fasola adzuki ma zazwyczaj około pół centymetra długości, a cała roślina osiąga do 30 centymetrów wysokości. Co ciekawe występuje ona także w odmianach białej, czarnej oraz zielonej, co jednak nie wpływa na jej wartości odżywcze.

Fasola adzuki była prawdopodobnie uprawiana już 3 tysiące lat przed naszą erą i to właśnie wtedy doceniono jej właściwości spożywcze. W kuchni azjatyckiej jest ona niezastąpionym źródłem białka i cennych dla organizmu aminokwasów, które pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji. Ze względu na właściwości odżywcze fasoli adzuki coraz częściej używa się jej także w kuchniach na całym świecie, gdzie stosuje się ją jako dodatek do dań lub nawet jako zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich.

ddk14vl

Właściwości fasoli adzuki

Fasola adzuki znana jest przede wszystkim ze swoich cennych właściwości odżywczych, które zapewniły jej popularność także poza Azją. Jest ona przede wszystkim doskonałym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu dostarcza naszemu organizmowi cennych aminokwasów i pomaga kontrolować prawidłowy poziom cukru we krwi. Oprócz tego fasola adzuki jest także bogata w przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Zawarte w fasoli adzuki białko bywa także pomocne dla kulturystów, bowiem stymuluje budową masy mięśniowej.

To jednak nie wszystko, bowiem fasola adzuki poprawia także kondycję naszego serca, reguluje poziom cholesterolu we krwi i pomaga w redukcji masy ciała. Fasola adzuki na odchudzanie to także coraz popularniejsze rozwiązanie, ponieważ zwiększa ona uczucie sytości i dzięki wysokiej zawartości błonnika pozytywnie wpływa na układ trawienny i naturalny metabolizm organizmu. Jest to także dobre źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.

Zastosowanie i wartości odżywcze fasoli adzuki

O fasoli adzuki mówi się także w kontekście jej wartości odżywczych, głównie ze względu na dużą zawartość białka, błonnika, kwasu foliowego, manganu czy fosforu. Znajdziemy w niej także wapń, miedź, żelazo, potas, selen, cynk oraz liczne witaminy z grupy B. 100 g fasoli adzuki to około 128 kcal.

W kuchni Dalekiego Wschodu fasola adzuki stosowana jest jako dodatek do sałatek czy potraw wegetariańskich jako zamiennik mięsa, jednak produkuje się z niej także słodycze i kosmetyki takie jak na przykład maseczki czy peelingi. W Azji są one głównie oblewane słodkim syropem albo przetwarzane na pastę.

ddk14vl

Podziel się opinią

Share

ddk14vl

ddk14vl