Fasola adzuki - czym jest? Właściwości, zastosowanie i wartości zdrowotne
Fasola adzuki to jeden z tych elementów kuchni azjatyckiej, które w Polsce wciąż są stosunkowo nieznane.Tymczasem jest ona naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Do tego jest ona niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, dlatego dużo mówi się o jej właściwościach odchudzających. Czym dokładnie jest fasola adzuki i jakie ma wartości odżywcze?
17.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest fasola adzuki?
Fasola adzuki to roślina strączkowa z gatunku bobowatych, która stanowi popularny składnik w daniach kuchni azjatyckiej. Występuje również pod nazwami azuki, aduki oraz czerwona soja, co wynika z jej drobnej budowy i charakterystycznego, czerwonego koloru. Fasola adzuki ma zazwyczaj około pół centymetra długości, a cała roślina osiąga do 30 centymetrów wysokości. Co ciekawe występuje ona także w odmianach białej, czarnej oraz zielonej, co jednak nie wpływa na jej wartości odżywcze.
Fasola adzuki była prawdopodobnie uprawiana już 3 tysiące lat przed naszą erą i to właśnie wtedy doceniono jej właściwości spożywcze. W kuchni azjatyckiej jest ona niezastąpionym źródłem białka i cennych dla organizmu aminokwasów, które pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji. Ze względu na właściwości odżywcze fasoli adzuki coraz częściej używa się jej także w kuchniach na całym świecie, gdzie stosuje się ją jako dodatek do dań lub nawet jako zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich.
Właściwości fasoli adzuki
Fasola adzuki znana jest przede wszystkim ze swoich cennych właściwości odżywczych, które zapewniły jej popularność także poza Azją. Jest ona przede wszystkim doskonałym źródłem białka i błonnika, dzięki czemu dostarcza naszemu organizmowi cennych aminokwasów i pomaga kontrolować prawidłowy poziom cukru we krwi. Oprócz tego fasola adzuki jest także bogata w przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i zapobiegają rozwojowi wielu chorób. Zawarte w fasoli adzuki białko bywa także pomocne dla kulturystów, bowiem stymuluje budową masy mięśniowej.
To jednak nie wszystko, bowiem fasola adzuki poprawia także kondycję naszego serca, reguluje poziom cholesterolu we krwi i pomaga w redukcji masy ciała. Fasola adzuki na odchudzanie to także coraz popularniejsze rozwiązanie, ponieważ zwiększa ona uczucie sytości i dzięki wysokiej zawartości błonnika pozytywnie wpływa na układ trawienny i naturalny metabolizm organizmu. Jest to także dobre źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i witamin z grupy B.
Zastosowanie i wartości odżywcze fasoli adzuki
O fasoli adzuki mówi się także w kontekście jej wartości odżywczych, głównie ze względu na dużą zawartość białka, błonnika, kwasu foliowego, manganu czy fosforu. Znajdziemy w niej także wapń, miedź, żelazo, potas, selen, cynk oraz liczne witaminy z grupy B. 100 g fasoli adzuki to około 128 kcal.
W kuchni Dalekiego Wschodu fasola adzuki stosowana jest jako dodatek do sałatek czy potraw wegetariańskich jako zamiennik mięsa, jednak produkuje się z niej także słodycze i kosmetyki takie jak na przykład maseczki czy peelingi. W Azji są one głównie oblewane słodkim syropem albo przetwarzane na pastę.