Fit burger. Jak przyrządzić zdrowego fast fooda?
Burgery to wysokokaloryczne dania należące do grupy fast foodów. W trakcie diety odchudzającej nie powinno się włączać ich do jadłospisu. Mamy jednak rozwiązanie tego problemu, a właściwie przepisy na to, by burger okazał się zdrowym i dietetycznym daniem. Poznaj 3 przepisy na fit burgery pełne smaku i zdrowych kalorii.
Fit burger wołowy - przepis
Fit burger wołowy smakiem bardzo przypomina pełnoprawnego burgera. Wybór dobrej jakości mięsa i świeżych warzyw sprawia, że to danie idealnie sprawdzi się w twojej diecie.
Składniki na fit burgera wołowego:
Przygotowanie fit burgera wołowego:
Na początku przygotuj mięso. Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę drobno posiekaj. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i rozdrobnionymi czosnkiem i cebulą. Dodanie bułki tartej poprawi konsystencję masy mięsnej. Uformuj mięso w kotlety i usmaż je na oliwie z oliwek. Każdą ze stron smaż ok. 1,5 minuty. Następnie włóż burgery do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut. Przekrojone na pół bułki włóż na 2 minuty do piekarnika, by nabrały chrupkości. Na spód burgera podaj sos, następnie: sałatę, dwa krążki cebuli, mięso, pomidora i opcjonalnie inne ulubione warzywa.
Fit burger z łososia - przepis
Fit burger z łososia to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za tradycyjnym mięsem mielonym. Jeżeli burgery z łososia podasz bez bułki, sprawdzą się jako danie w diecie białkowej.
Składniki na fit burgera z łososia:
- 100 g świeżego łososia;
- małe jajko;
- łyżka otrębów owsianych;
- mała cebula dymka;
- 2 bułki pełnoziarniste;
- 1 kopiasta łyżka serka do smarowania;
- 2 łyżki mleka;
- mały zmiażdżony ząbek czosnku;
- ulubiona warzywa (pomidor, ogórek, papryka);
- przyprawy: sól, czosnek granulowany, pieprz, bazylia, oregano.
Przygotowanie fit burgera z łososia:
Ze świeżego kawałka łososia wyjmij wszystkie ości. Łososia wraz z posiekaną drobno cebulą zmiel w mikserze. Dodaj jajko, otręby, pokrojoną cebulę dymkę i dokładnie wymieszaj. Masę uzyskaną z łososia wykładaj na patelnię i smaż jak kotlety. Każdy kotlecik smaż około 2 minut, przewracając na drugą stronę co 30 sekund. Następnie przygotuj dip, mieszając serek z mlekiem, czosnkiem i przyprawami. Bułke podgrzej 2 minuty w piekarniku i nakładaj po kolei: sos, kotleciki z łososia i ulubione warzywa.
Fit burger wieprzowy - przepis
Kolejny przepis na fit burgera to pomysł na szybkie danie z mięsem wieprzowym.
Składniki na fit burgera wieprzowego:
- 200 g chudego mięsa mielonego z szynki wieprzowej;
- 2 bułki z mąki owsianej;
- sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny;
- warzywa: sałata, pomidor, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony;
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra i papryka czerwona.
Przygotowanie fit burgera wieprzowego:
2/3 cebuli drobno posiekaj i zmieszaj z mięsem, oliwą z oliwek i przyprawami. Odstaw mięso na kilkanaście minut do lodówki. Burgery smaż na złoty kolor na maśle klarowanym. Do rozgrzanego piekarnika włóż przekrojone na pół bułki, aby były bardziej chrupkie. Wyjmij bułki, posmaruj je od wewnętrznej strony sosem, dodaj mięso i dowolne warzywa. Gotowe!