Otręby owsiane w diecie - kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Otręby owsiane to produkt, który coraz częściej pojawia się w dietach odchudzających. Otręby owsu są bogatym źródłem błonnika i zawierają go więcej niż przykładowo otręby pszenne. Jakie wartości odżywcze znajdują się w otrębach owsianych i dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?
02.11.2018 14:29
Kilka słów o otrębach owsianych
Otręby owsiane to produkt uboczny powstały w procesie przemiału owsa. W skład otrąb owsianych w głównej mierze wchodzą zewnętrzne warstwy ziarna, które są bogatym źródłem wartości odżywczych. Sam owies jest rośliną uprawianą w Europie od tysięcy lat, a owsianka i inne produkty owsiane do dziś stanowią podstawę żywieniową Europejczyków.
Kaloryczność otrębów owsianych
Otręby owsiane to produkt wysokokaloryczny. Nie oznacza to jednak, że należy je wykluczyć z diety odchudzającej. W 100 g otrębów znajduje się ok. 360 kcal, natomiast dzienna dawka dla zdrowego człowieka mieści się w trzech łyżkach. Jedna łyżka otrąb owsianych to 25 kcal, więc dzienne zapotrzebowanie na ten produkt nie przekracza 75 kcal.
Zobacz także
Otręby owsiane i ich wartości odżywcze
W 100 g otrębów owsianych znajduje się ok. 7 g tłuszczu, 10 g błonnika pokarmowego, 17,5 g białka oraz 55 g węglowodanów. Wysoka zawartość białka, to cecha, która wyróżnia otręby. Proteiny owsiane zawierają sporo aminokwasów, dlatego są polecane osobom aktywnym fizycznie, które rozbudowują swoją tkankę mięśniową. Wartością otrąb owsianych są witaminy i składniki mineralne. Otręby owsiane są źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witamin B6 oraz B12. Ponadto są bogactwem takich minerałów, jak selen, żelazo, mangan, potas, cynk oraz magnez.
Właściwości otrębów owsianych
Spożywanie otrębów owsianych ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Otręby owsiane składają się głównie z błonnika nierozpuszczalnego. Otręby owsiane mają wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz regulację funkcjonowania układu pokarmowego. Biorą udział w usuwaniu z organizmu kwasów żółciowych, toksyn i metali ciężkich. Wpływają pozytywnie na poziom glukozy we krwi. Ponadto otręby owsiane usprawniają działanie układu immunologicznego, działają ochronnie na śluzówkę jelit, zapobiegają zaparciom, a także przeciwdziałają rozdrażnieniu, przemęczeniu, usprawniając pamięć i koncentrację.
Otręby owsiane a odchudzanie
Otręby owsiane coraz częściej są zalecane przez dietetyków osobom, które chcą zgubić nadmierne kilogramy. Przede wszystkim są źródłem dużych ilości błonnika, który oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów pozostałych w procesie przemiany materii. Ponadto spożywanie otrębów owsianych wspomaga pracę jelit, przyspieszając procesy trawienne.
Co więcej, otręby owsiane pęcznieją w żołądku, przez co wzbudzają poczucie sytości. Otręby owsiane należy do jadłospisu wprowadzać stopniowo. Na początku wystarczy dodawać łyżeczkę bądź dwie do jogurtu lub kefiru. Należy pamiętać, by nie spożywać zbyt dużej ilości otrębów dziennie, ponieważ może to doprowadzić do zaparć, bólów brzucha i wzdęć.