FitnessGdzie szukać antyoksydantów?

Gdzie szukać antyoksydantów?

Antyoksydanty to potężna broń wymierzona w wolne rodniki, które mają niszczycielski wpływ na nasze komórki, w tym na procesy starzenia. Przeciwutleniacze likwidują nadmiar wolnych rodników - znajdziemy je w owocach, warzywach, makaronach razowych czy gotowych suplementach diet.

Gdzie szukać antyoksydantów?
Źródło zdjęć: © sxc.hu

27.12.2010 | aktual.: 23.03.2013 19:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Antyoksydanty to potężna broń wymierzona w wolne rodniki, które mają niszczycielski wpływ na nasze komórki, w tym na procesy starzenia. Przeciwutleniacze likwidują nadmiar wolnych rodników - znajdziemy je w owocach, warzywach, makaronach razowych czy gotowych suplementach diet. Przetwarzanie tlenu na energię powoduje powstawanie wolnych rodników.

Czynnikami zwiększającymi ich wytwarzanie są również: intensywne opalanie się, w tym także w solarium, palenie papierosów, spaliny i zanieczyszczone powietrze. A także alkohol, produkty zawierające chemiczne konserwanty i metale ciężkie, antyperspiranty, stany zapalne organizmu, a także stres, zażywanie dużej ilości leków, częste choroby oraz… jadanie potraw z grilla! Jeżeli w naszym organizmie jest zbyt duża ilość wolnych rodników, jesteśmy narażeni na poważne niebezpieczeństwa, w tym nowotwory, zwyrodnienie stawów, miażdżycę i choroby serca, cukrzycę, wrzody żołądka, zaćmę, a nawet chorobę Parkinsona i okrutną chorobę Alzheimera.

* Działanie antyoksydantów*
- Przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników
- Opóźniają procesy starzenia
- Neutralizują wolne rodniki
- Zmniejszają ryzyko chorób serca
- Pełnią rolę pośredniczącą w reakcjach wolnych rodników z innymi związkami
- Zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej
- Zastępują uszkodzone cząsteczki
- Spowalniają przebieg/ opóźniają wystąpienie choroby Alzheimera
- Chronią organizm przed szkodliwymi substancjami zawartymi w dymie papierosowym i zanieczyszczeniami powietrza
- Ograniczają występowanie astmy czy rozedmy płuc
- Chronią przed utratą wzroku (np. zaćma)

Do antyoksydantów zaliczamy przede wszystkim witaminy (A, C, E), bioflawonoidy, karotenoidy, popularny koenzym Q10 i wybrane składniki mineralne (cynk i selen). Antyoksydanty chronią ludzki organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym czy zaburzeniem równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników, a ich zwalczaniem.

Bogactwo antyoksydantów

Antyoksydanty znajdziemy m.in. w owocach i warzywach, zbożach, olejach roślinnych, kawie i herbacie, a także w przyprawach. Najlepiej dostarczać je organizmowi z naturalnych źródeł, czyli z żywności. Wersja syntetyczna pod postacią gotowych suplementów diety powinna być ostatecznością, dodatkiem do ubogiej, nieprawidłowej diety. Jeżeli prowadzimy zdrowy tryb życia i prawidłowo się odżywiamy, dodatkowa suplementacja nie jest potrzebna, a nasz organizm świetnie sobie radzi ze zwalczaniem wolnych rodników.

Pamiętajmy jednak, aby nie popadać w paranoję. Potrawy z grilla czy weekend spędzony na plaży nie musi być drastycznie przez nas odpokutowany. Do dań mięsnych z grilla możemy przecież zjeść sałatkę wielowarzywną, a na plaży popijać np. naturalny sok z aronii. Z kolei osoby palące papierosy, prowadzące niezdrowy tryb życia, nadużywające alkoholu powinny zdecydować się na suplementacje syntetyczną, ponieważ zdrowa dieta może w ich przypadku nie wystarczyć.

Warzywa i owoce będące źródłem antyoksydantów:

- brokuły, kalafior, papryka, natka pietruszki, chrzan, pomidory, szpinak, sałata, zielony groszek, czarna i czerwona fasola;
- owoce cytrusowe, truskawki, orzechy laskowe, słonecznik, migdały, morele, arbuzy, aronia, jeżyny, jagody, żurawina;
Ponadto: ryby (dorsz, panga, makrela, łosoś, halibut), tłuszcze roślinne, kasza, podroby, mleko, jajka, jogurty, miód.

Klasyfikacja antyutleniaczy

Antyoksydanty dzielimy na pierwotne i wtórne. Podział ten jest podyktowany mechanizmami działania. Inny podział, ze względu na pochodzenie, rozróżnia przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne.

Najpopularniejszymi antyoksydantami występującymi w żywności są: rozpuszczalna w tłuszczach witamina E, która chroni błony komórkowe, wspomagająca działanie innych antyutleniaczy witamina C, karotenoidy (prowitamina A, likopen) i polifenole.

Słodki antyoksydant - czekolada

Czekolady o dużej zawartości kakao zawierają mnóstwo antyoksydantów i co ważne, o wiele skuteczniej walczą z wolnymi rodnikami niż inne produkty będące źródłem przeciwutleniaczy. Ziarno kakaowe zawiera bogactwo polifenoli, dlatego tak ważna jest jak największa zawartość kakao w czekoladzie. Najlepiej więc wybierać czekolady gorzkie o zawartości min. 70 proc. kakao. Pamiętajmy również, że wiele produktów nazywanych czekoladami jest jedynie nic niewartymi wyrobami czekoladopodobnymi, które oprócz całej masy węglowodanów, tłuszczów i cukru nie mają w swoim składzie żadnych pożądanych składników.

Komentarze (2)