Genialny trik, dzięki któremu szybko usuniesz ścięgna z kurczaka. Wystarczy jedna rzecz
Ścięgna w piersi z kurczaka mogą zepsuć całą potrawę, szczególnie jeśli ktoś jest wrażliwy na tego typu twarde struktury w jedzeniu. Istnieje bardzo prosty sposób na to, aby się ich pozbyć.
21.11.2022 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs przez Polaków. Nic dziwnego, jest stosunkowo niedrogi, delikatny i można go przygotować na wiele różnych sposobów. Szczególną popularnością cieszą się filety z piersi kurczaka, które nie tylko sprawdzą się w panierce, jako kotlety lub nuggetsy, ale jako kawałki do makaronu lub w całości w dowolnym sosie.
Niestety nawet w tego rodzaju mięsie można napotkać na pewne problemy, które - szczególnie dla osób wrażliwych na twarde tekstury - mogą zepsuć przyjemność z jedzenia konkretnej potrawy. Szczególnie nielubiane pod tym względem są ścięgna, które jednak bardzo łatwo można usunąć. Wystarczy jedna rzecz.
Genialny trik na usunięcie ścięgien z kurczaka
Ścięgna, które można znaleźć w mięsie z kurczaka nie są szkodliwe, jednak ani nie wnoszą dodatkowych wartości odżywczych, ani tym bardziej smakowych do konkretnego dania. Przez to, że są twarde, mogą wchodzić między zęby i ciężko je pogryźć, wielu ludziom mogą wręcz przeszkadzać i skutecznie zniechęcić do dalszej konsumpcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nikt nie lubi trafiać na coś, co trudno pogryźć, dlatego część osób wycina ścięgna nożem. Niestety nie każdy potrafi zrobić to na tyle sprawnie, by nie zmarnować sporej ilości dobrego mięsa. Warto więc wykorzystać pewien sprytny trik, którym podzieliła się jedna z użytkowniczek TikToka.
Na opublikowanym przez nią nagraniu widać, że w tym wypadku potrzebna jest tylko jedna rzecz - widelec. Wystarczy końcówkę ze ścięgnem umieścić pomiędzy ząbkami widelca, mocno chwycić, pociągnąć zdecydowanym ruchem i gotowe. Ścięgno w kilka sekund oddzieli się od mięsa i można się zabierać za jego dalszą obróbkę.
Praktyka czyni mistrza
Pod filmikiem pojawiło się sporo komentarzy osób, które wcześniej nie znały tego sposobu. Wśród opinii znalazły się jednak takie, których autorzy starali się wykorzystać trik, jednak z niewielkim skutkiem. Warto zwrócić uwagę, aby kawałek, z którego chce się usunąć ścięgno nie był zbyt duży. Patent sprawdzi się więc szczególnie, gdy ktoś planuje pokroić kurczaka w kostkę lub przygotować niewielkie fileciki.
Jak to zwykle bywa - praktyka czyni mistrza, dlatego dobrze próbować wykorzystać ten patent za każdym razem, gdy przygotowuje się filety z piersi z kurczaka.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl