Dynia piżmowa. Do czego można ją wykorzystać? Poznaj niezawodne sposoby przyrządzania
Dynia piżmowa to jeden z popularnych rodzajów dyń, które można z łatwością znaleźć w sklepach oraz na targu jesienią. Bardzo łatwo ją odróżnić od innych gatunków ze względu na charakterystyczny kształt, a także smak. Zastosowań dyni piżmowej jest naprawdę wiele, dlatego warto po nią sięgnąć właśnie teraz.
Cechą charakterystyczną dyni piżmowej jest podłużny kształt, który nadaje jej wygląd dużej gruszki. Z kolei skórka ma kolor jasnego pomarańczu, a miąższ jest w bardziej intensywnym odcieniu. Po upieczeniu dynia piżmowa zyskuje maślany smak, stąd też wynika jej niezwykłość oraz popularność wśród jesiennych warzyw.
Dynia piżmowa – jak można ją wykorzystać?
Tak naprawdę z dyni piżmowej można przygotować bardzo dużo smacznych i oryginalnych potraw. Jednym z najpopularniejszych zastosowań jest zupa dyniowa, która swoim aromatem doskonale wpisuje się w klimat jesiennej słoty. Z dyni piżmowej można bez problemu przygotować nie tylko potrawy słone, ale także słodkie, czyli klasyczne ciasto. Smakowite purée możesz także wykorzystać jako dodatek do innych dań, np. do grzanek albo do pikantnego curry. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni.
Dynia piżmowa – co powiesz na frytki?
Składniki:
- 500 g dyni piżmowej;
- 2 łyżek oleju;
- sól i pieprz;
- przyprawy – słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma, itp.
Przygotowanie:
Pokrój dynię piżmową na mniejsze kawałki i wyjmij z niej miąższ razem z pestkami. Obierz dynię ze skórki oraz pokrój w paski. Skrop je olejem, posyp wybranymi przyprawami, solą i pieprzem. Piecz w piekarniki rozgrzanym do 200°C przez około 20-25 minut. Gotowe dyniowe frytki możesz podawać z ulubionym sosem.
Dynia piżmowa – co z jesienną zupą?
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię piżmową podziel na części, po czym zdejmij z niej miąższ i pestki. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Posiekaj drobno cebulę, marchewkę pokrój w plastry, natomiast ziemniaki w kostkę. W garnku rozpuść masło i wrzuć cebulę, a kiedy się zeszkli dodaj dynię, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Duś przez kilka minut, na koniec zalej bulionem. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie – wtedy też całość zblenduj, dopraw imbirem, cynamonem, kurkumą, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
Dynia piżmowa – jak wyczarować ciasto?
Składniki:
- 500 g dyni piżmowej;
- 3 szklanki mąki;
- 3 jajka;
- szklanka cukru;
- ¾ szklanki oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- szklanka cukru pudru;
- kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
Pokrój dynię, pozbądź się miąższu i pestek, po czym obierz ze skórki i pokrop olejem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40 minut. Potem zblenduj dynię na gładkie purée. W misce utrzyj olej i cukier, do której dodasz także jajka – na wolnych obrotach miksuj i stopniowo dodawaj purée. Całość wymieszaj, wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Po połączeniu składników przelej do foremki wyłożonej papierem i piecz przez godzinę w 180°C. Ciasto dyniowe możesz polać lukrem – cukier puder wymieszaj z sokiem z pomarańczy, a na wierzch posyp skórkę.