Trwa ładowanie...

Jak suszyć owoce w piekarniku? Zapoznaj się z praktycznymi domowymi poradami

Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć owoce w piekarniku, jesteś w dobrym miejscu. Nie musisz mieć odpowiedniej suszarki do owoców, aby w pełni cieszyć się smakiem wybranych dodatków. Wystarczy ustawienie odpowiedniej temperatury, a także woda z sokiem z cytryny, dzięki czemu w pełni będziesz cieszyć się suszonymi owocami. Co jeszcze warto wiedzieć?

Share
Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście wystarczy kilka minut.
Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście wystarczy kilka minut.Źródło: 123RF
dphhwjo

Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście sprawa nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje. Coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z piekarnika, a nie klasycznej suszarki do owoców ze względów ekonomicznych oraz dla walorów smakowych. Chcąc złapać smak i zapach lata na jesień, warto skorzystać ze sposobu na suszenie owoców, aby w późniejszym czasie wykorzystać dodatki do wielu ciekawych dań.

Jak suszyć owoce w piekarniku? Sposób na jabłka i gruszki

W przypadku suszenia jabłek i gruszek proces przebiega praktycznie tak samo. W przypadku twardszych owoców obierz je ze skórki, ale jeśli są bardzo kruche zostaw skórkę.

  • Dokładnie umyj owoce i obierz (albo zostaw skórkę), po czym pokrój w plasterki lub na ćwiartki – nie zapomnij o wydrążeniu gniazd nasiennych.
  • Chcąc uniknąć ściemnienia owoców, zamocz pokrojone owoce w wodzie z kwaskiem cytrynowym (albo z sokiem z cytryny);
  • Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia jabłka lub gruszki.
  • Susz owoce w piekarniku nagrzanym do 70°C.
  • Owoce będą gotowe, gdy staną się sztywne, ale uważaj, aby nie przesadzić z wydłużeniem suszenia.
  • Suszone jabłka i gruszki przechowuj w szczelnych pojemnikach.
dphhwjo

Jak suszyć owoce w piekarniku? Doskonałe śliwki

Kolejnymi owocami, które bez problemu wysuszysz w piekarniku, są śliwki. Tym razem ich przygotowanie wygląda nieco inaczej.

  • Umyj i osusz śliwki.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż owoce.
  • Na początek susz śliwki w piekarniku rozgrzanym do 50°C, a po kilku minutach zwiększ do 70°C.
  • Śliwki będą gotowe, jeśli po przekrojeniu wydobędzie się z nich sok, a same będą giętkie i skórka pomarszczy się. Wtedy też możesz wyjąć z nich pestki.
  • Przechowuj suszone śliwki w hermetycznych słoikach.

Jak suszyć owoce w piekarniku? Smak jagód

W przypadku suszenia jagód sprawa jest zbliżona do procesu przy śliwkach. W tym jednak przypadku procedura trwa znacznie krócej.

  • Umyj i dokładnie osusz jagody.
  • Na dużej blaszce wyłożonej papierem wsyp owoce jagód.
  • Susz na początek w 50°C, a po wyjęciu blachy ustaw temperaturę na 70°C i powtórz proces suszenia.
  • Trzymaj jagody w ciemnym pojemniku.

dphhwjo

Każde suszone w piekarniku owoce możesz wykorzystać w przyszłości na wiele ciekawych sposobów, np. do kompotów, koktajli czy zup.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dphhwjo

Podziel się opinią

Share
dphhwjo
dphhwjo
Strona Główna WP