Farsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje

Farsz do pierogów najczęściej kojarzy się wyłącznie z nadzieniem do tzw. ruskich albo z kapustą i grzybami. Warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić urozmaicenie do klasycznych pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele i mnóstwo składników możesz dowolnie ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się niewiarygodnym smakiem.

pierogi w misceFarsz do pierogów nie musi być nudny i banalny.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jeśli chodzi o farsz do pierogów, nie musisz się ograniczać do znanych wyborów. Postaw na coś oryginalnego, co posmakuje jeszcze lepiej. Różnorodność w przypadku pierogów wydaje się abstrakcyjna, ale na szczęście z pomocą kilku znanych składników jesteś w stanie wyczarować nietuzinkowy farsz do pierogów.

Farsz do pierogów – nadzienie z orzechami i śliwkami

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych);
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka śmietany;
  • sok z połówki cytryny;
  • cynamon (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Opłucz śliwki, po czym je namocz, odsącz oraz pokrój bardzo drobno.
  2. Posiekaj orzechy i dołącz je do śliwek.
  3. Wymieszaj wszystko z odrobiną śmietany dla lepszego połączenia farszu.
  4. Na koniec dosłodź miodem, a także możesz dodać odrobinę soku z cytryny i cynamon.

Farsz do pierogów – nadzienie ziemniaczano-serowe

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki, po czym przepuść przez praskę. W tym czasie posiekaj cebulę razem z porem i zeszklij na maśle.
  2. Dodaj cebulę i pora do ziemniaków – wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do nadzienia dodaj starty żółty ser i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką.

Farsz do pierogów – nadzienie warzywne

Składniki:

  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 seler;
  • szklanka bulionu;
  • czerwona papryka;
  • por;
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na maśle, po czym zalej je bulionem.
  2. W trakcie duszenia możesz dla smaku dodać pokrojoną paprykę i por.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie i odparuje cały płyn, dopraw do smaku. Ostudź i na koniec dodaj natkę pietruszki.

Farsz do pierogów – nadzienie w stylu greckim

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a paprykę drobno posiekaj.
  2. Paprykę podsmaż na oleju, do której dodasz pomidory, czosnek i siekane oliwki.
  3. Wszystko podduś do miękkości, poczekaj do odparowania płynu i dopraw na koniec.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Występuje w "TzG". Tak oceniła relację Kaczorowskiej i Rogacewicza
Występuje w "TzG". Tak oceniła relację Kaczorowskiej i Rogacewicza
Zaczynają szukać schronienia. Co zrobić, gdy pojawią się w domu?
Zaczynają szukać schronienia. Co zrobić, gdy pojawią się w domu?
Była jego żoną przez 46 lat. Zmarł dwa miesiące po diagnozie
Była jego żoną przez 46 lat. Zmarł dwa miesiące po diagnozie
Imię wymiera. Nosi je tylko 13 Polek
Imię wymiera. Nosi je tylko 13 Polek
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Jest na deficycie kalorycznym. Mówi, co wtedy mocno ogranicza
Jest na deficycie kalorycznym. Mówi, co wtedy mocno ogranicza