GotowaniePrzepisyTosty. Jak je przygotować? Odkryj różnorodne pomysły na śniadanie

Tosty. Jak je przygotować? Odkryj różnorodne pomysły na śniadanie

Tosty kojarzą się z jedną z najprostszych możliwości przygotowania śniadania obok klasycznych kanapek. Ciepła przekąska w postaci tostów sprawdzi się także jako dodatek do zup czy sałatek, a przy okazji zachowa swój unikalny smak. Istnieje bardzo dużo sposobów na to, aby przygotować tosty, dlatego zajrzyj poniżej i poszukaj inspiracji dla siebie.

Tosty to sprawdzony i pomysłowy sposób na szybkie śniadanie.
Tosty to sprawdzony i pomysłowy sposób na szybkie śniadanie.
Źródło zdjęć: © 123RF

06.10.2020 09:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tosty możesz przygotować na wiele możliwości, dlatego też każdego dnia możesz cieszyć się nietuzinkowym smakiem kanapek na ciepło. Możesz wykorzystać pełnoziarniste pieczywo, a także słodkie dodatki, jak np. dżem czy powidła. Wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji smakowych, ale tosty w każdym wydaniu będą smaczne i perfekcyjne.

Tosty – wersja "hawajska"

Składniki:

Przygotowanie:

Kromki chleba włóż do tostera, a następnie posmaruj pieczywo masłem. Ułóż na nim plaster sera żółtego, plaster szynki i plaster ananasa. Możesz takie tosty opiec w piekarniku, wówczas wystarczy kilka minut.

Tosty – wariant "grecki"

Składniki:

Przygotowanie:

Tym razem pomocny będzie opiekacz do kanapek. Jedną kromkę posmaruj masłem i połóż na nią szynkę, plaster pomidora, rozkruszony ser feta i czarne oliwki. Całość nakryj posmarowaną masłem kromką, po czym umieść w opiekaczu.

Tosty – pomysł z pastą jajeczną

Składniki:

  • pieczywo tostowe;
  • jajko;
  • szczypiorek;
  • masło;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Roztrzep jajko z odrobiną wody i usmaż podobnie, jak jajecznicę. Dodaj sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Przygotowaną pastę jajeczną nałóż na wcześniej tostowane kromki chleba posmarowane masłem.

Tosty – słodkie śniadanie

Składniki:

  • chleb tostowy;
  • masło;
  • dżem z czarnej porzeczki;
  • banan;
  • cukier puder.

Przygotowanie:

Posmaruj 2 kromki chleba masłem, natomiast 2 kolejne dżemem porzeczkowym. Na dżemie ułóż kilka plastrów banana, po czym przyłóż do siebie kromkę z dżemem i kromkę z masłem. Przed włożeniem do opiekacza każdą kanapkę posmaruj masłem.

Tosty – dyniowy pomysł

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 4 łyżki purée z dyni;
  • 2 łyżki cukru trzcinowego;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • szczypta soli;
  • chleb tostowy;
  • 4 łyżki masła.

Przygotowanie:

W misce połącz purée z dyni z jajkami, mlekiem, cukrem i cynamonem za pomocą rózgi kuchennej. Na rozgrzanej patelni dodaj masło, a następnie maczaj chleb w cieście i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec możesz podawać tosty z jogurtem naturalnym oraz owocami.

Komentarze (1)