Tosty. Jak je przygotować? Odkryj różnorodne pomysły na śniadanie
Tosty kojarzą się z jedną z najprostszych możliwości przygotowania śniadania obok klasycznych kanapek. Ciepła przekąska w postaci tostów sprawdzi się także jako dodatek do zup czy sałatek, a przy okazji zachowa swój unikalny smak. Istnieje bardzo dużo sposobów na to, aby przygotować tosty, dlatego zajrzyj poniżej i poszukaj inspiracji dla siebie.
06.10.2020 09:55
Tosty możesz przygotować na wiele możliwości, dlatego też każdego dnia możesz cieszyć się nietuzinkowym smakiem kanapek na ciepło. Możesz wykorzystać pełnoziarniste pieczywo, a także słodkie dodatki, jak np. dżem czy powidła. Wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji smakowych, ale tosty w każdym wydaniu będą smaczne i perfekcyjne.
Tosty – wersja "hawajska"
Składniki:
- pieczywo tostowe;
- żółty ser;
- szynka;
- ananas;
- masło.
Przygotowanie:
Kromki chleba włóż do tostera, a następnie posmaruj pieczywo masłem. Ułóż na nim plaster sera żółtego, plaster szynki i plaster ananasa. Możesz takie tosty opiec w piekarniku, wówczas wystarczy kilka minut.
Tosty – wariant "grecki"
Składniki:
- pieczywo tostowe;
- masło;
- szynka;
- pomidor;
- ser feta;
- czarne oliwki.
Przygotowanie:
Tym razem pomocny będzie opiekacz do kanapek. Jedną kromkę posmaruj masłem i połóż na nią szynkę, plaster pomidora, rozkruszony ser feta i czarne oliwki. Całość nakryj posmarowaną masłem kromką, po czym umieść w opiekaczu.
Tosty – pomysł z pastą jajeczną
Składniki:
- pieczywo tostowe;
- jajko;
- szczypiorek;
- masło;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Roztrzep jajko z odrobiną wody i usmaż podobnie, jak jajecznicę. Dodaj sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek. Przygotowaną pastę jajeczną nałóż na wcześniej tostowane kromki chleba posmarowane masłem.
Tosty – słodkie śniadanie
Przygotowanie:
Posmaruj 2 kromki chleba masłem, natomiast 2 kolejne dżemem porzeczkowym. Na dżemie ułóż kilka plastrów banana, po czym przyłóż do siebie kromkę z dżemem i kromkę z masłem. Przed włożeniem do opiekacza każdą kanapkę posmaruj masłem.
Tosty – dyniowy pomysł
Składniki:
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki mleka;
- 4 łyżki purée z dyni;
- 2 łyżki cukru trzcinowego;
- ½ łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli;
- chleb tostowy;
- 4 łyżki masła.
Przygotowanie:
W misce połącz purée z dyni z jajkami, mlekiem, cukrem i cynamonem za pomocą rózgi kuchennej. Na rozgrzanej patelni dodaj masło, a następnie maczaj chleb w cieście i przełóż na patelnię. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Na koniec możesz podawać tosty z jogurtem naturalnym oraz owocami.