Jak zrobić perfekcyjne frytki?

Aby zrobić naprawdę idealne frytki – złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem, wcale nie wystarczy pokroić ziemniaka i wrzucić go do frytkownicy. Proces robienia frytek to sztuka, której na szczęście i ty możesz się nauczyć. Domowe frytki są bowiem znacznie lepsze niż jakiekolwiek frytki z pulpy ziemniaczanej, które jesz w fast foodach (a które ziemniaków zawierają tylko część – reszta to różnego rodzaju stabilizatory).

Jak zrobić perfekcyjne frytki?
Źródło zdjęć: © [ Zdjęcie frytek ](http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=108227717&src=id) / Shutterstock
Sabina Stodolak

Krojenie ziemniaków

Obraz
© [ Zdjęcie pokrojonych ziemniaków ](http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=169052117&src=id) / Shutterstock

Pamiętaj, aby ziemniaki równo pokroić – frytki nie muszą być równej długości, ale słupki powinny być równej szerokości – w przeciwnym razie nie usmażą się tak samo. Część będzie zbyt miękka, a część zbyt twarda.

Moczenie i gotowanie frytek z ziemniaków

Obraz
© [ Zdjęcie podgotowanych frytek ](http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=176297906&src=id) / Shutterstock

Po pokrojeniu ziemniaków zalej je zimną wodą i płucz pod bieżącą wodą, aby usunąć skrobię ziemniaczaną z ich wnętrza.

Kolejnym krokiem jest podgotowanie frytek – wrzucamy je więc do garnka ze świeżą, nie soloną wodą, czekamy aż woda zawrze i podgotowujemy na malutkim ogniu kilka minut (nie więcej niż 10), aby nieco zmiękły (ale się nie rozgotowały).

Smażenie frytek

Obraz
© [ Zdjęcie smażonych frytek ](http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=162651287&src=id) / Shutterstock

Frytki z ziemniaków (a nie pulpy) smażymy w głębokim tłuszczu– najlepsza jest do tego frytura, którą można nabyć w sklepach typu Cash&carry oraz w niektórych marketach. Jeśli nie macie frytury, użyjcie zwykłego oleju do smażenia.

Tłuszcz ro[block position="indent"]44[/block]zgrzewamy do temperatury około 130- 140 stopni i przez chwilę smażymy frytki, aby nabrały złocistego koloru. Wyciągamy je z oleju, odsączamy z tłuszczu (np. wkładając do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym). Odstawiamy, aby ostygły, a kiedy są już zimne, wkładamy do lodówki.

Kiedy są już całkiem zimne, wyciągamy je z lodówki, rozgrzewamy olej do temperatury 170 - 180°C i smażymy ponownie. Frytki są gotowe, kiedy mają mocno złocisty, zrumieniony kolor. Ponownie odsączamy je z tłuszczu i solimy. Pamiętaj tylko o tym, aby nie nadużywać soli.

Oczywiście z takim przyrządzaniem frytek jest ogromnie dużo pracy i zabawy, ale naprawdę warto – zwłaszcza, jeśli z frytek robimy podstawę naszego obiadu.

A jak Wy przyrządzacie frytki?

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Jedna pożera nawet 60 ślimaków na dzień. "To była najlepsza decyzja"
Jedna pożera nawet 60 ślimaków na dzień. "To była najlepsza decyzja"
"Śmierć zajrzała mu w oczy". Syn aktora opowiedział po latach
"Śmierć zajrzała mu w oczy". Syn aktora opowiedział po latach
Wlej na noc do toalety. "Wyżre" osad z kamienia
Wlej na noc do toalety. "Wyżre" osad z kamienia
Posadź w ogrodzie w marcu. Kleszcze nienawidzą jej zapachu
Posadź w ogrodzie w marcu. Kleszcze nienawidzą jej zapachu
Poproś fryzjera o "cup bob". Cięcie dla kobiet z klasą
Poproś fryzjera o "cup bob". Cięcie dla kobiet z klasą
Rozsyp, zanim zasadzisz czosnek. Szkodniki nawet się nie zbliżą
Rozsyp, zanim zasadzisz czosnek. Szkodniki nawet się nie zbliżą
Przytnij w ten sposób hortensje bukietowe. Szybko ci podziękują
Przytnij w ten sposób hortensje bukietowe. Szybko ci podziękują
Zawsze odłącz po użyciu. Inaczej narażasz się na pożar
Zawsze odłącz po użyciu. Inaczej narażasz się na pożar
To z nią doczekał się dzieci. Lata temu zniknęła z mediów
To z nią doczekał się dzieci. Lata temu zniknęła z mediów
Inspiruje stylizacją na wiosnę. Wybrała sweter "troyer"
Inspiruje stylizacją na wiosnę. Wybrała sweter "troyer"
Pokazała, jak odświeża tuje po zimie. Po 15 minutach są jak nowe
Pokazała, jak odświeża tuje po zimie. Po 15 minutach są jak nowe
Czy można pić alkohol na działce? Jednoznaczny przepis
Czy można pić alkohol na działce? Jednoznaczny przepis