GotowaniePrzepisyJak zrobić przetwory z pigwy? Wykorzystaj owoce na kilka ciekawych sposobów

Jak zrobić przetwory z pigwy? Wykorzystaj owoce na kilka ciekawych sposobów

Jak zrobić przetwory z pigwy? Wybór należy do Ciebie.
Jak zrobić przetwory z pigwy? Wybór należy do Ciebie.
Źródło zdjęć: © 123RF

15.09.2020 13:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pigwa doskonale nadaje się do różnych rodzajów nalewek oraz innych przetworów, które świetnie smakują szczególnie jesienną porą. Jak zrobić przetwory z pigwy? Wystarczy raptem kilka składników, aby wyczarować bardzo smaczne weki z owocowym wnętrzem. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, jakie przetwory z pigwy przygotować, koniecznie zajrzyj poniżej.

Jak zrobić przetwory z pigwy? Jak wiesz, tych ciekawych owoców nie można spożywać na surowo, ale za to świetnie sprawdzają się do przetworów czy nalewek. Pigwa jest bogata w witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Warto przygotować przysmaki, której bazą pozostają te ciekawe owoce. Zobacz, jakie przetwory z pigwy warto przygotować jesienią.

Jak zrobić przetwory z pigwy – pomysł na konfiturę

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść owoce pigwy oraz usuń z nich gniazda nasienne, po czym dokładnie je poszatkuj.
  2. Do owoców dodaj wodę i gotuj przez 40 minut, aż pigwa stanie się miękka.
  3. Następnie z pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na gładką masę, dodaj cukier i cynamon, po czym smaż mieszankę na patelni przez pół godziny.
  4. Pasteryzowaną konfiturę przechowuj w słoikach.

Na 1,5 kg pigwy potrzebujesz 4 szklanek wody i cukru. Do konfitury z pigwy wystarczy odrobina cynamonu.

Jak zrobić przetwory z pigwy – smaczna nalewka

Sposób przygotowania:

  1. Owoce pigwy rozdrobnij po uprzednim usunięciu gniazd nasiennych.
  2. Przełóż je do dużego słoika i dodaj cukier (750 g na 1 kg owoców).
  3. Odstaw mieszankę na 2 tygodnie, ale co jakiś czas mieszaj owoce.
  4. Po tym czasie zlej sok do innego naczynia, natomiast pigwę zmiksuj i zalej wódką w proporcjach 1:1 – ponownie odstaw na 3 tygodnie.
  5. Połącz alkohol i powstały sok, a butelki z nalewką odstaw na kilka miesięcy.

Jak zrobić przetwory z pigwy – sok dla całej rodziny

Sposób przygotowania:

  1. Usuń z pigwy pestki i pokrój owoce na drobniejsze kawałki.
  2. Następnie owoce w słoiku zasyp cukrem (1 kg cukru na 1 kg owoców).
  3. Wymieszaj ze sobą całość, a przez kolejnych 7 dni kilka razy dziennie mieszaj sok, aż pigwa puści sok i cukier się rozpuści.
  4. Naczynie z sokiem nakryj ściereczką.
  5. Gdy sok z pigwy będzie gotowy, zlej go przez gazę, aby odcedzić od reszty owoców.
  6. Sok z pigwy przechowuj w butelkach.
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także