Czy istnieje witamina C lewoskrętna? Kwas askorbinowy w pigułce
Znasz hasła reklamowe o cudownych właściwościach witaminy C lewoskrętnej? Jeśli tak, to najlepiej o nich zapomnij. Witamina C lewoskrętna nie istnieje. Za to witamina C prawoskrętna jest niezbędna dla zdrowego funkcjonowania człowieka. Nie jest wytwarzana w organizmie, dlatego trzeba ją dostarczać z pożywieniem lub suplementować.
04.11.2018 21:39
Witamina C - co warto wiedzieć?
Witamina C znana jest również jako kwas askorbinowy. Na wielu produktach oznaczona jest także skrótem E300. Witamina C jest organicznym związkiem chemicznym niezbędnym do funkcjonowania organizmów żywych. Nie jest samoistnie wytwarzana, dlatego należy ją dostarczać wraz z pożywieniem.
Początki zaznajamiania się ze zdrowotnymi właściwościami tej substancji sięgają połowy XVIII wieku. Wówczas szkocki lekarz James Lind zauważył, że spożywanie soków cytrusowych zapobiega szkorbutowi i go leczy. Jednak dopiero w 1928 roku, węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi, wyodrębnił witaminę C z bydlęcej kory nadnerczy i soku pomarańczowego.
Początkowo nazwał ją kwasem heksauronowym. Dopiero 5 lat później witamina C zyskała obecnie znaną nam nazwę, która nawiązuje do jej właściwości zwalczających szkorbut. Szent-Györgyi oraz brytyjski profesor Walter Norman Haworth za badania nad witaminą C otrzymali Nagrodę Nobla.
Rola witaminy C w organizmie
Lista funkcji spełnianych w organizmie przez witaminę C jest bardzo długa. Skupmy się zatem na podstawowych właściwościach kwasu askorbinowego. Witamina C bierze udział w procesie powstawania tkanki łącznej, metabolizmie lipidów oraz profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.
Wspomaga pracę układów odpornościowego, krwionośnego i nerwowego. Jest podstawowym antyutleniaczem, dzięki czemu zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób Alzheimera, Parkinsona, schizofrenii czy stwardnienia rozsianego.
Stosuje się ją przy zaleczaniu trudno gojących się ran. Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz z moczem, dlatego osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej powinny szczególnie dbać o ilość przyjmowanych suplementów.
Naturalne źródła witaminy C
Najbogatszym źródłem witaminy C są świeże owoce. Dlatego swoją dietę warto wzbogacić o cytryny, czarne porzeczki, jabłka, truskawki czy pomarańcze.
Warzywa to drugi składnik, który powinien pojawić się w diecie bogatej w witaminę C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w papryce, jarmużu, szpinaku, kalarepie oraz kapuście białej i czerwonej.
Źródłem witaminy C są także produkty zwierzęce, dlatego warto sięgnąć po krowie mleko, mięso z dorsza czy pstrąga, a także wątróbkę wieprzową i wołową.
Witamina C lewoskrętna - skąd się wzięła?
Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy jest prawoskrętna. Przekonanie o lewoskrętności tego związku wynika z nieporozumienia. Litera “L” w nazwie kwasu została utożsamiona z łacińskim słowem laevus czyli lewy.
Nie wdając się więc w dodatkowe szczegóły, trzeba przyznać, że witamina C lewoskrętna nie istnieje. To tylko tani chwyt marketingowy. Choć raczej nie tani. Produkty z "lewoskrętną" witaminą C są zdecydowanie droższe od standardowych preparatów. Tłumaczy się to większą skutecznością i lepszymi, wręcz cudownymi jej właściwościami. Prawda jest krótka - wszystkie preparaty z witaminą C mają te same właściwości.