Jak zrobić sajgonki z mięsem? Przygotuj wyśmienite danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Sajgonki to jedna z najpopularniejszych potraw z szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Bardzo często można je zjeść w restauracjach i barach specjalizujących się w tego typu daniach, ale równie dobrze możesz samodzielnie przygotować smakołyk. Jak zrobić sajgonki z mięsem? Podpowiedzi poszukaj w poniższym przepisie i zasmakuj kuchni azjatyckiej.

sajgonkiSajgonki z mięsem nie są trudne do wykonania.
Źródło zdjęć: © 123RF

Dużą trudnością dla wielu osób w przypadku przygotowania sajgonek jest ich zwijanie i nadziewanie. Oczywiście istnieją na to sposoby, które znacznie ułatwią późniejsze działanie z potrawą. Jeśli jeszcze się zastanawiasz nad tym, jak zrobić sajgonki z mięsem, wypróbuj sprawdzonego patentu na wietnamski przysmak.

Jak zrobić sajgonki z mięsem – pomysł na zwijanie

Nim przejdziesz do robienia sajgonek z mięsem, zapoznaj się ze sposobem na idealne zwijanie ich w rulon. Od czego zacząć? Kiedy przygotujesz farsz mięsny, namocz płaty ciasta ryżowego we wrzątku, po czym na samym środku placka nakładaj nadzienie i zawiń boki do środka. Następnie zwijaj podobnie, jak w przypadku klasycznych gołąbków. Oczywiście sajgonki z mięsem w ostateczności możesz przygotować, wykorzystując liście kapusty pekińskiej (wcześniej blanszowane we wrzątku). Mając gotowe rulony, poczekaj, aż wyschną i dopiero wtedy zacznij je smażyć na głębokim tłuszczu.

Jak zrobić sajgonki z mięsem – idealny przepis

Skoro znasz już podstawy dotyczące zwijania rulonów sajgonek, przyszedł czas na zapoznanie się z przepisem. Ważnym punktem jest dobre ciasto ryżowe, które posłuży jako baza do przysmaku – na szczęście w wielu sklepach możesz dostać płaty idealne do wykorzystania przy sajgonkach z mięsem.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do wrzątku wrzuć grzyby mun i gotuj je przez pół godziny. Potem je osusz, obetnij nóżki, natomiast kapelusze pokrój w cienkie paski.
  2. Na patelni podsmaż wołowinę przyprawioną solą i pieprzem.
  3. Cebulę razem z czosnkiem pokój w kostkę i smaż do uzyskania złocistego koloru.
  4. Pieczarki posiekaj w słupki i posól, po czym także usmaż na patelni.
  5. Marchewkę posiekaj i dodaj na patelnię.
  6. Zalej wrzątkiem makaron sojowy i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Odcedź i również pokrój w paski.
  7. Wszystkie składniki ze sobą połącz poprzez dodanie 2 łyżek sosu sojowego, żółtek, przypraw i ostrej papryki. Całość podsmaż kilka minut.
  8. Pamiętaj o zmoczeniu płatów ciasta w gorącej wodzie.
  9. Kiedy płaty lekko zmiękną, zacznij nakładać farsz i zwijać zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
  10. Smaż sajgonki z mięsem kilka minut w dużej ilości oleju.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik