GotowaniePrzepisyJak zrobić sajgonki z mięsem? Przygotuj wyśmienite danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Jak zrobić sajgonki z mięsem? Przygotuj wyśmienite danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Sajgonki to jedna z najpopularniejszych potraw z szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Bardzo często można je zjeść w restauracjach i barach specjalizujących się w tego typu daniach, ale równie dobrze możesz samodzielnie przygotować smakołyk. Jak zrobić sajgonki z mięsem? Podpowiedzi poszukaj w poniższym przepisie i zasmakuj kuchni azjatyckiej.

Sajgonki z mięsem nie są trudne do wykonania.
Sajgonki z mięsem nie są trudne do wykonania.
Źródło zdjęć: © 123RF

Dużą trudnością dla wielu osób w przypadku przygotowania sajgonek jest ich zwijanie i nadziewanie. Oczywiście istnieją na to sposoby, które znacznie ułatwią późniejsze działanie z potrawą. Jeśli jeszcze się zastanawiasz nad tym, jak zrobić sajgonki z mięsem, wypróbuj sprawdzonego patentu na wietnamski przysmak.

Jak zrobić sajgonki z mięsem – pomysł na zwijanie

Nim przejdziesz do robienia sajgonek z mięsem, zapoznaj się ze sposobem na idealne zwijanie ich w rulon. Od czego zacząć? Kiedy przygotujesz farsz mięsny, namocz płaty ciasta ryżowego we wrzątku, po czym na samym środku placka nakładaj nadzienie i zawiń boki do środka. Następnie zwijaj podobnie, jak w przypadku klasycznych gołąbków. Oczywiście sajgonki z mięsem w ostateczności możesz przygotować, wykorzystując liście kapusty pekińskiej (wcześniej blanszowane we wrzątku). Mając gotowe rulony, poczekaj, aż wyschną i dopiero wtedy zacznij je smażyć na głębokim tłuszczu.

Jak zrobić sajgonki z mięsem – idealny przepis

Skoro znasz już podstawy dotyczące zwijania rulonów sajgonek, przyszedł czas na zapoznanie się z przepisem. Ważnym punktem jest dobre ciasto ryżowe, które posłuży jako baza do przysmaku – na szczęście w wielu sklepach możesz dostać płaty idealne do wykorzystania przy sajgonkach z mięsem.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do wrzątku wrzuć grzyby mun i gotuj je przez pół godziny. Potem je osusz, obetnij nóżki, natomiast kapelusze pokrój w cienkie paski.
  2. Na patelni podsmaż wołowinę przyprawioną solą i pieprzem.
  3. Cebulę razem z czosnkiem pokój w kostkę i smaż do uzyskania złocistego koloru.
  4. Pieczarki posiekaj w słupki i posól, po czym także usmaż na patelni.
  5. Marchewkę posiekaj i dodaj na patelnię.
  6. Zalej wrzątkiem makaron sojowy i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Odcedź i również pokrój w paski.
  7. Wszystkie składniki ze sobą połącz poprzez dodanie 2 łyżek sosu sojowego, żółtek, przypraw i ostrej papryki. Całość podsmaż kilka minut.
  8. Pamiętaj o zmoczeniu płatów ciasta w gorącej wodzie.
  9. Kiedy płaty lekko zmiękną, zacznij nakładać farsz i zwijać zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
  10. Smaż sajgonki z mięsem kilka minut w dużej ilości oleju.
Źródło artykułu:WP Kobieta
sajgonkiwołowinakuchnia azjatycka

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)