Jak zrobić sajgonki z mięsem? Przygotuj wyśmienite danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny
Sajgonki to jedna z najpopularniejszych potraw z szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Bardzo często można je zjeść w restauracjach i barach specjalizujących się w tego typu daniach, ale równie dobrze możesz samodzielnie przygotować smakołyk. Jak zrobić sajgonki z mięsem? Podpowiedzi poszukaj w poniższym przepisie i zasmakuj kuchni azjatyckiej.
17.09.2020 13:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dużą trudnością dla wielu osób w przypadku przygotowania sajgonek jest ich zwijanie i nadziewanie. Oczywiście istnieją na to sposoby, które znacznie ułatwią późniejsze działanie z potrawą. Jeśli jeszcze się zastanawiasz nad tym, jak zrobić sajgonki z mięsem, wypróbuj sprawdzonego patentu na wietnamski przysmak.
Jak zrobić sajgonki z mięsem – pomysł na zwijanie
Nim przejdziesz do robienia sajgonek z mięsem, zapoznaj się ze sposobem na idealne zwijanie ich w rulon. Od czego zacząć? Kiedy przygotujesz farsz mięsny, namocz płaty ciasta ryżowego we wrzątku, po czym na samym środku placka nakładaj nadzienie i zawiń boki do środka. Następnie zwijaj podobnie, jak w przypadku klasycznych gołąbków. Oczywiście sajgonki z mięsem w ostateczności możesz przygotować, wykorzystując liście kapusty pekińskiej (wcześniej blanszowane we wrzątku). Mając gotowe rulony, poczekaj, aż wyschną i dopiero wtedy zacznij je smażyć na głębokim tłuszczu.
Jak zrobić sajgonki z mięsem – idealny przepis
Skoro znasz już podstawy dotyczące zwijania rulonów sajgonek, przyszedł czas na zapoznanie się z przepisem. Ważnym punktem jest dobre ciasto ryżowe, które posłuży jako baza do przysmaku – na szczęście w wielu sklepach możesz dostać płaty idealne do wykorzystania przy sajgonkach z mięsem.
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny;
- kilka chińskich grzybów mun;
- kilka sporych pieczarek;
- 50 g makaronu sojowego;
- marchewka;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 żółtka;
- gotowe suszone płaty papieru ryżowego;
- świeże kiełki sojowe;
- sos sojowy;
- sól i pieprz;
- ostra papryczka chili;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Do wrzątku wrzuć grzyby mun i gotuj je przez pół godziny. Potem je osusz, obetnij nóżki, natomiast kapelusze pokrój w cienkie paski.
- Na patelni podsmaż wołowinę przyprawioną solą i pieprzem.
- Cebulę razem z czosnkiem pokój w kostkę i smaż do uzyskania złocistego koloru.
- Pieczarki posiekaj w słupki i posól, po czym także usmaż na patelni.
- Marchewkę posiekaj i dodaj na patelnię.
- Zalej wrzątkiem makaron sojowy i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Odcedź i również pokrój w paski.
- Wszystkie składniki ze sobą połącz poprzez dodanie 2 łyżek sosu sojowego, żółtek, przypraw i ostrej papryki. Całość podsmaż kilka minut.
- Pamiętaj o zmoczeniu płatów ciasta w gorącej wodzie.
- Kiedy płaty lekko zmiękną, zacznij nakładać farsz i zwijać zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
- Smaż sajgonki z mięsem kilka minut w dużej ilości oleju.