Jak zrobić sajgonki z mięsem? Przygotuj wyśmienite danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Sajgonki to jedna z najpopularniejszych potraw z szeroko pojętej kuchni azjatyckiej. Bardzo często można je zjeść w restauracjach i barach specjalizujących się w tego typu daniach, ale równie dobrze możesz samodzielnie przygotować smakołyk. Jak zrobić sajgonki z mięsem? Podpowiedzi poszukaj w poniższym przepisie i zasmakuj kuchni azjatyckiej.

sajgonkiSajgonki z mięsem nie są trudne do wykonania.
Źródło zdjęć: © 123RF

Dużą trudnością dla wielu osób w przypadku przygotowania sajgonek jest ich zwijanie i nadziewanie. Oczywiście istnieją na to sposoby, które znacznie ułatwią późniejsze działanie z potrawą. Jeśli jeszcze się zastanawiasz nad tym, jak zrobić sajgonki z mięsem, wypróbuj sprawdzonego patentu na wietnamski przysmak.

Jak zrobić sajgonki z mięsem – pomysł na zwijanie

Nim przejdziesz do robienia sajgonek z mięsem, zapoznaj się ze sposobem na idealne zwijanie ich w rulon. Od czego zacząć? Kiedy przygotujesz farsz mięsny, namocz płaty ciasta ryżowego we wrzątku, po czym na samym środku placka nakładaj nadzienie i zawiń boki do środka. Następnie zwijaj podobnie, jak w przypadku klasycznych gołąbków. Oczywiście sajgonki z mięsem w ostateczności możesz przygotować, wykorzystując liście kapusty pekińskiej (wcześniej blanszowane we wrzątku). Mając gotowe rulony, poczekaj, aż wyschną i dopiero wtedy zacznij je smażyć na głębokim tłuszczu.

Jak zrobić sajgonki z mięsem – idealny przepis

Skoro znasz już podstawy dotyczące zwijania rulonów sajgonek, przyszedł czas na zapoznanie się z przepisem. Ważnym punktem jest dobre ciasto ryżowe, które posłuży jako baza do przysmaku – na szczęście w wielu sklepach możesz dostać płaty idealne do wykorzystania przy sajgonkach z mięsem.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do wrzątku wrzuć grzyby mun i gotuj je przez pół godziny. Potem je osusz, obetnij nóżki, natomiast kapelusze pokrój w cienkie paski.
  2. Na patelni podsmaż wołowinę przyprawioną solą i pieprzem.
  3. Cebulę razem z czosnkiem pokój w kostkę i smaż do uzyskania złocistego koloru.
  4. Pieczarki posiekaj w słupki i posól, po czym także usmaż na patelni.
  5. Marchewkę posiekaj i dodaj na patelnię.
  6. Zalej wrzątkiem makaron sojowy i zostaw pod przykryciem na kilka minut. Odcedź i również pokrój w paski.
  7. Wszystkie składniki ze sobą połącz poprzez dodanie 2 łyżek sosu sojowego, żółtek, przypraw i ostrej papryki. Całość podsmaż kilka minut.
  8. Pamiętaj o zmoczeniu płatów ciasta w gorącej wodzie.
  9. Kiedy płaty lekko zmiękną, zacznij nakładać farsz i zwijać zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami.
  10. Smaż sajgonki z mięsem kilka minut w dużej ilości oleju.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie

Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór