Mojito. Jak przygotować jeden z najbardziej popularnych drinków świata?
Mojito kojarzy się ze smakiem lata, ale nie oznacza to, że nie można go przygotować o innej porze roku. Świeża limonka i mięta to doskonałe połączenie, które często bywa wykorzystywane właśnie przy okazji tworzenia mojito. Jeśli lubisz ten letni drink wykorzystaj jeden z poniższych przepisów, aby zaskoczyć przyjaciół i najbliższych domową propozycją.
Przygotowanie mojito wcale nie jest trudne. Nie dziwi też niesłabnąca popularność drinku, który w okresie letnim pojawia się we wszystkim znanych i chętnie odwiedzanych knajpach. Tym razem postaw na samodzielność i własnoręcznie przygotuj mojito. Zobacz, co jeszcze będzie potrzebne do kubańskiego drinka.
Mojito – skąd wzięła się popularność drinka?
Mojito to alkoholowy drink powstały na gorącej Kubie. Początkowo traktowano napój za leczniczy, dlatego bardzo często okazywał się środkiem na wiele chorób. Dla lepszego działania odkażającego do bimbru dołączono jeszcze miętę, limonkę i syrop z trzciny cukrowej. Pierwsze przepisy na słynne mojito zaczęły pojawiać się w latach 30. XX wieku i bardzo szybko przedostały się poza kubański teren.
Mojito – jak przyrządzić oryginalny drink?
Składniki:
- 2 łyżki cukru trzcinowego/syropu trzcinowego;
- 150 ml wody gazowanej;
- 12 listków świeżej mięty;
- 60 ml białego rumu;
- 3 łyżki stołowe soku z limonki.
Wszystkie składniki oprócz wody umieść w wysokiej szklance, po czym za pomocą widelca/łyżki wszystko zmiażdż dla wydobycia aromatu. Na koniec dodaj wodę.
Mojito – wersja najpopularniejsza
Składniki:
- 50 ml rumu;
- 25 ml wody gazowanej;
- pół limonki;
- 20 ml syropu z trzciny cukrowej;
- kilka listków mięty;
- kruszony lód.
Wyszoruj limonkę i przekrój ją na pół, przy okazji usuń biały środek. Jedną z połówek pokrój na mniejsze kawałki i włóż je do wysokiej szklanki, następnie dodaj syrop, a potem ugnieć całość łyżką. Dodaj zgniecioną miętę, wlej rum i wymieszaj, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Na koniec dodaj lód, wodę – wszystko wymieszaj i gotowe.
Mojito – przepis bezalkoholowy
Składniki:
- 1 łyżka brązowego cukru;
- 4 liście mięty;
- pół limonki;
- 150 ml wody gazowanej;
- kruszony lód.
Limonkę wyszoruj, przekrój i usuń białe gorzkie części, po czym umieść mniejsze kawałki w wysokiej szklance. Dodaj brązowy cukier, liście mięty – ugniataj aż limonka puści sok, a na koniec dodaj lód i wodę. Do bezalkoholowego mojito możesz użyć także toniku.