WAŻNE
TERAZ

Cud w Holandii. Polscy koszykarze przegrywali 21 pkt i wygrali!

Ozorki wieprzowe

Nieraz słyszałaś rozmowę na temat jedzenia ozorków. Rozmowę, która przyprawiała cię o mdłości, choć nie miałaś okazji ich spróbować? Ta tradycyjna potrawa kuchni polskiej, jedzona jest także w innych krajach i posiada zarazem grono zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Zanim zdążysz ją skrytykować, spróbuj, korzystając z naszego przepisu, samodzielnie przyrządzić ją w domu.

Ozorki wieprzowe 1
Karolina

Potrawy z podrobów

Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie potraw z podrobów. Najważniejsze, by były świeże, gdyż jest to mięso, które ze względu na dużą zawartość krwi i enzymów, bardzo szybko ulega rozkładowi i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Trudno wskazać osobę, która choć raz nie skusiła się na wątróbkę z pieczarkami, która znakomicie uzupełnia niedobór magnezu w organizmie i jest polecana szczególnie osobom chorym na anemię. Wśród miłośników wykwintnych dań krążą także proste i dające nieokreśloną przyjemność przepisy na ozorki. Wszystkie rodzaje podrobów to także nieocenione źródło wysokowartościowego białka, dlatego powinny być spożywane przez osoby dbające o kondycję swoich mięśni.

Podroby spożywane mogą być na różne sposoby, stąd serwowane są zarówno jako dania główne, dodatki, ale także jako przekąski. Dzieje się tak ze względu na dużą różnorodność ich obróbki. Niektóre podroby bowiem są spożywane na surowo, po usmażeniu, uduszeniu lub też panierowaniu. Jedną ze smaczniejszych potraw są ozorki wieprzowe w sosie musztardowym.

Przepis na ozorki wieprzowe

  • 8 sztuk ozorków wieprzowych,
  • 3 łyżeczki musztardy dijon,
  • 3 duże cebule,
  • włoszczyzna,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 8 dag masła,
  • śmietana 18% tłuszczu,
  • sól,
  • pieprz.

Ozorki należy gotować wraz z dodatkiem włoszczyzny i soli przez około 2 godziny, aż staną się miękkie. Po upływie tego czasu ozorki należy wyjąć i obrać ze skórki.

Surową cebulę trzeba obrać i zrumienić na maśle.

Ozorki ponownie powinny znaleźć się w wywarze, do którego dodać należy 3 łyżki musztardy, podsmażoną na maśle cebulę oraz świeżo zmielony pieprz.

W celu uzyskania konsystencji sosu musztardowego trzeba otrzymany wywar zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki i odrobiny wody.

Przed podaniem ozorki powinny zostać pokrojone w poprzeczne plastry.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥