Przekąski na sylwestra - pyszne i niskokaloryczne
W sylwestrową noc potrzebne są ci dobrzy przyjaciele, dobra muzyka i dobre jedzenie. Ze zdobyciem tego pierwszego w tydzień może być kłopot, z drugą sprawą będzie znacznie łatwiej, a smaczne przekąski na sylwestra przygotujesz bez trudu. Będą nie tylko pyszne, ale także niskokaloryczne, a więc zupełnie bezpieczne dla twojej figury.
24.12.2010 | aktual.: 26.09.2018 12:02
Warzywa na parze – pyszne szaszłyki
Szaszłyki warzywne przygotujesz w bardzo prosty sposób. Najpierw zamarynuj je w oliwie z oliwek, do której dodasz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) oraz zioła prowansalskie. Później wystarczy już tylko wbijać warzywa na patyczek (pomidory koktajlowe, kalafior, brokuły, pieczarki) i ugotować je na parze.
Warzywa z dipem z awokado
Najzdrowsze są oczywiście surowe warzywa. By lepiej smakowały przygotuj do nichdipz awokado. Przekrój owoc na pół, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie zmieszaj go (najlepiej z pomocą blendera) z rozgniecionym ząbkiem czosnku, łyżeczką sosu chilli i dwiema łyżeczkami majonezu.
Pomidory faszerowane
A może boisz się, że same warzywa nie zaspokoją głodu gości? W takim razie przygotuj pomidory faszerowane kaszą kuskus.
Przygotuj:
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- oliwę z oliwek
- 8 pomidorów
- 20 dag kaszy kuskus
- sól
- curry
- 2 szklanki bulionu
- łyżeczkę masła
- świeżą bazylię
- Zdejmij wierzch z pomidorów, wydrąż je i napełnij farszem. Pyszną przekąskę sylwestrową wstaw teraz do żaroodpornego naczynia i podlej bulionem.
- Jeszcze zasmażka do pomidorów. Przygotujesz ją rozgrzewając masło, posypując je odrobiną mąki i zalewając pozostałym rosołem.
- Ułóż zasmażkę nafaszerowanych pomidorach, posyp danie posiekaną bazylią i przykryj wierzchami. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 170 st. C.