GotowaniePrzepisyPrzekąski na sylwestra - pyszne i niskokaloryczne

Przekąski na sylwestra - pyszne i niskokaloryczne

Przekąski na sylwestra - pyszne i niskokaloryczne
Oliwka .

24.12.2010 06:00, aktual.: 26.09.2018 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W sylwestrową noc potrzebne są ci dobrzy przyjaciele, dobra muzyka i dobre jedzenie. Ze zdobyciem tego pierwszego w tydzień może być kłopot, z drugą sprawą będzie znacznie łatwiej, a smaczne przekąski na sylwestra przygotujesz bez trudu. Będą nie tylko pyszne, ale także niskokaloryczne, a więc zupełnie bezpieczne dla twojej figury.

Warzywa na parze – pyszne szaszłyki

Szaszłyki warzywne przygotujesz w bardzo prosty sposób. Najpierw zamarynuj je w oliwie z oliwek, do której dodasz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) oraz zioła prowansalskie. Później wystarczy już tylko wbijać warzywa na patyczek (pomidory koktajlowe, kalafior, brokuły, pieczarki) i ugotować je na parze.

Warzywa z dipem z awokado

Najzdrowsze są oczywiście surowe warzywa. By lepiej smakowały przygotuj do nichdipz awokado. Przekrój owoc na pół, wyjmij pestkę, a miąższ przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny. Dokładnie zmieszaj go (najlepiej z pomocą blendera) z rozgniecionym ząbkiem czosnku, łyżeczką sosu chilli  i dwiema łyżeczkami majonezu.

Pomidory faszerowane

A może boisz się, że same warzywa nie zaspokoją głodu gości? W takim razie przygotuj pomidory faszerowane kaszą kuskus.

Przygotuj:

  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
  • oliwę z oliwek
  • 8 pomidorów
  • 20 dag kaszy kuskus
  • sól
  • curry
  • 2 szklanki bulionu
  • łyżeczkę masła
  • świeżą bazylię
  1. Zdejmij wierzch z pomidorów, wydrąż je i napełnij farszem. Pyszną przekąskę sylwestrową wstaw teraz do żaroodpornego naczynia i podlej bulionem.
  1. Jeszcze zasmażka do pomidorów. Przygotujesz ją rozgrzewając masło, posypując je odrobiną mąki i zalewając pozostałym rosołem.
  1. Ułóż zasmażkę nafaszerowanych pomidorach, posyp danie posiekaną bazylią i przykryj wierzchami. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło artykułu:WP Kobieta