Przepis na musztardę
Istnieją takie przyprawy, bez których nie wyobrażamy sobie smaku niektórych potraw. Jedną z nich jest pochodząca jeszcze z czasów starożytnego Rzymu musztarda. Trudno obejść się bez niej jedząc hot dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy od wszelkiego rodzaju dodawanych do nich konserwantów i sztucznych barwników. Zapoznając się z poniższym artykułem, dowiesz się nie tylko, jakie rodzaje musztardy się wyróżnia, ale także poznasz przepis na jej samodzielne przyrządzenie w domu.
12.06.2011 | aktual.: 07.08.2014 14:50
Istnieją takie przyprawy, bez których nie wyobrażamy sobie smaku niektórych potraw. Jedną z nich jest pochodząca jeszcze z czasów starożytnego Rzymu musztarda. Trudno obejść się bez niej jedząc hot dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy od wszelkiego rodzaju dodawanych do nich konserwantów i sztucznych barwników. Zapoznając się z poniższym artykułem, dowiesz się nie tylko, jakie rodzaje musztardy się wyróżnia, ale także poznasz przepis na jej samodzielne przyrządzenie w domu.
Rodzaje musztardy
Mimo tego, że skład musztardy jest dość prosty, to nierzadko zachwyca różnorodnością swojego smaku. Istnieje wiele rodzajów musztardy, do których zaliczyć należy przede wszystkim: musztardę dijon, musztardę sarepską, musztardę rosyjskąi francuską.
Pierwsza z nich produkowana jest we Francji i jest charakterystyczna dla tej kuchni. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodaniu moszczu winnego. Znamienny dla niej jest zdecydowany ostry i słony smak.
Musztarda sarepska to przyprawa przygotowywana ze specjalnej odmiany gorczycy. Jej konsystencja jest dość zwarta, a barwa ciemna z odznaczającymi się gdzieniegdzie ziarnami. Jest chyba najbardziej popularną musztardą w Polsce, bowiem posiada klasyczny i niezbyt ostry smak.
Zdecydowanie bardziej ostry smak posiada musztarda rosyjska, której wyraźną nutę nadaje pikantna odmiana gorczycy. Oprócz tego możemy ją poznać po dość grubo zmielonych ziarnach omawianej rośliny.
Ostatnim z opisywanych rodzajów musztard jest musztarda francuska. Ma charakterystyczny wygląd, ponieważ zawiera niemal w ogóle nie zmielone ziarna gorczycy. Ciekawym dodatkiem urozmaicającym jej smak jest białe wino.
Jak zrobić musztardę?
Do przyrządzenia tradycyjnej musztardy potrzebujemy:
- 4 dag gorczycy,
- ocet winny,
- sól,
- cukier.
Należy do nich dodać tyle octu winnego, aby gorczyca była nim przykryta. Następnie słoiczek przez kilka dni powinien leżakować w temperaturze pokojowej.
Do słoiczka należy dodać trochę cukru i soli do smaku. Musztarda jest gotowa do spożycia.
Smacznego!