GotowaniePrzepisyPrzepis na żołądki drobiowe

Przepis na żołądki drobiowe

Przepis na żołądki drobiowe
Karolina
12.06.2011 23:20, aktualizacja: 24.09.2018 14:26

Jedzenie żołądków, podobnie jak i innych rodzajów podrobów, spotyka się ze skrajnymi emocjami. Przeciwnicy ich jedzenia stawiają nieraz wiele argumentów przemawiających za rezygnacją ze spożywania tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Z jednej strony weganie i wegetarianie wskazują na pobudki etyczne. Z drugiej natomiast przywoływane są powody, jakie określić można mianem estetycznych. Druga ze wskazanych grup, kierując się emocjami, odmawia sobie jedzenia tej wyśmienitej potrawy, często rezygnując z niej nawet bez skosztowania choćby porcji. Poniższy artykuł opisuje nie tylko zalety jedzenia podrobów, lecz także sposób przyrządzenia żołądków drobiowych.

Żołądki drobiowe

Do podrobów zlicza się między innymi produkty, z których można przygotować tak wykwintne dania jak: zupa flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, galaretkę z nóżkami, ale także pasztet, kaszankę czy salceson.

Każdy rodzaj podrobów posiada specyficzne właściwości smakowe, a także sposób przygotowania. Podobne do żołądków drobiowych wartości smakowe mają przedżołądki, flaki oraz płuca. Z tego też powodu mogą być one mieszane lub zastępowane przez siebie. Z łatwością na przykład przyrządzić możemy zupę typu flaczki z żołądków. Taka zamiana może sprawić, że potrawa nabierze nowego wyrazu. Zanim jednak zapoznamy się z przepisem na żołądki, należy zastanowić się, czy warto uwzględniać dania z nich przyrządzone w naszej diecie. Okazuje się, że mogą one przynieść wiele korzyści dla zdrowych i młodych osób. Ci, którzy borykają się z jakąś chorobą, zwłaszcza jeżeli ma to związek z nadciśnieniem lub chorobą wieńcową, powinni zrezygnować z jedzenia podrobów w ogóle, ponieważ podroby zawierają dość dużo cholesterolu. Zdrowe osoby bez jakiegokolwiek ryzyka mogą sięgać po potrawy z żołądków, bo kryje się w nich sporo wysokowartościowego białka, witamin, minerałów, a także elastyny i kolagenu. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić żołądki.

Jak zrobić żołądki?

  • 0,5 kg żołądków drobiowych,
  • 3 duże cebule,
  • śmietana do sosu,
  • łyżka mąki,
  • koper świeży,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.

Cebule powinny zostać obrane i pokrojone w kostkę. Następnie należy ją zrumienić na oleju, a następnie dodać do niej żołądki. Po upływie kilku minut mięso wraz z cebulą i wytopionym sosem należy przelać do garnka z dodatkiem gorącej wody i odrobiny soli. Mięso powinno się dusić do czasu, aż zmięknie.

Kiedy żołądki będą miękkie, należy doprawić je solą i pieprzem do smaku. Następnie trzeba umyć koperek i drobno go posiekać. Śmietaną i mąką należy zaprawić potrawę, dodając ilości wskazanych produktów zgodnie z własnymi gustami. Na koniec do potrawy dorzuca się posiekany koperek i jeszcze chwilę gotuje.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także