Pumpkin spice latte. Jak zrobić jesienne i aromatyczne ciasto? Wypróbuj niezwykłego przepisu

GotowaniePrzepisyPumpkin spice latte. Jak zrobić jesienne i aromatyczne ciasto? Wypróbuj niezwykłego przepisu01.10.2020 11:41
Pumpkin spice latte to jesienny wariant ciasta na chłodne wieczory.
Pumpkin spice latte to jesienny wariant ciasta na chłodne wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jeśli zastanawiasz się nad smacznym i wilgotnym ciastem na jesień, powinnaś zwrócić szczególną uwagę na pumpkin spice latte. To smakołyk inspirowany dyniową kawą, który zdecydowanie sprawdzi się na jesienne chłody. Jeżeli lubisz dynię i nieoczywiste połączenia, ciasto pumpkin spice latte jest właśnie dla Ciebie.

Smak dyniowo-korzenny fenomenalnie smakuje szczególnie jesienią, gdy za oknem panuje wieczna słota i smutna pogoda. Pumpkin spice latte idealnie rozgrzeje podczas tych ponurych dni, a przy okazji zapewni niesamowity oraz nieprawdopodobny pomysł na połączenie smaków. Jak zrobić ciasto pumpkin spice latte? Odpowiedź czeka poniżej.

Pumpkin spice latte – hit w nowej odsłonie

Dla wielu osób napój pumpkin spice latte przywołuje na myśl jesień i wszystko, co z nią związane. Tym razem postaw na smakołyk w formie ciasta, który zachwyci delikatnością oraz smakiem. Wraz z rozpoczęciem się sezonu jesienno-zimowego kawa dyniowa pojawia się w bardzo popularnej sieci kawiarni, która słynie z sezonowych napojów tego typu. Jeśli lubisz takie połączenia, skorzystaj z poniższego przepisu na ciasto inspirowane pumpkin spice latte, aby zatrzymać na dłużej rozgrzewający aromat jesieni.

Pumpkin spice latte – doskonały przepis na ciasto

Składniki na ciasto:

  • 350 g masła;
  • 60 g gorzkiej czekolady;
  • 1 i ¼ szklanki brązowego cukru;
  • płaska łyżeczka przyprawy do piernika;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • ½ szklanki maślanki;
  • 3 jajka;
  • szklanka purée z dyni;
  • szklanka mąki;
  • ½ szklanki kakao;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli.

Składniki na polewę:

  • ½ szklanki masła (w temperaturze pokojowej);
  • 220 g serka śmietankowego;
  • 1/3 szklanki purée z dyni;
  • 3 szklanki cukru pudru;
  • ½ łyżeczki przyprawy piernikowej.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie natłuść i posyp mąką formę do pieczenia.
  2. Na małym ogniu postaw rondel, w którym roztopisz masło. Dodaj czekoladę, wanilię i cukier – wszystko dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
  3. Zdejmij z ognia, przelej mieszankę do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Wbij jajka, dodaj purée i ponownie wymieszaj.
  5. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i sól – dodaj wszystko do masy.
  6. Przelej do foremki i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz około 45 minut.

Polewa:

  1. Ubij masło mikserem, aż będzie puszyste.
  2. Dodaj serek i dalej miksuj przez 1-2 minuty.
  3. Dodaj purée, cukier i przyprawy – całość ucieraj przez kolejne kilka minut.
  4. Schładzaj polewę w lodówce do 20 minut, zanim rozlejesz ją po cieście.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Zobacz także
Komentarze (1)