GotowaniePrzepisyKawa imbirowo-dyniowa z cynamonem

Kawa imbirowo-dyniowa z cynamonem

Pachnąca, rozgrzewająca w nawet najbardziej mroźny, zimowy dzień. Zbożowa, więc można ją podać nawet młodszym domownikom. Do tego zdrowa, bo z dynią, imbirem, miodem i cynamonem. Imbirowo-dyniowa kawa zbożowa z cynamonem ma same plusy i smakuje świetnie. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".

Kawa imbirowo-dyniowa z cynamonem
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

Składniki na jedną porcję:

  • 1,5 łyżki puree z dynii
  • łyżeczka miodu (np. wielokwietowego cynamonowego)
  • 280 ml wody
  • ok. 1 cm kawałek imbiru
  • 2 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej
  • ok. 20 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleczka
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)

Przygotowanie:
Do kubka nakładamy puree z dyni i mieszamy je z miodem. W garnuszku gotujemy wodę wraz z umytym i pokrojonym kawałkiem imbiru. Po 5 minutach ściągamy z ognia, imbir wyjmujemy i dodajemy kawę. Zaparzoną wlewamy do kubka z dynią. Mleczko ubijamy i wlewamy do kawy. Posypujemy cynamonem.
Zobacz także: doskonały, domowy pasztet z cukinii i suszonych pomidorów

Źródło artykułu:mientablog.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)