Kawa imbirowo-dyniowa z cynamonem
Pachnąca, rozgrzewająca w nawet najbardziej mroźny, zimowy dzień. Zbożowa, więc można ją podać nawet młodszym domownikom. Do tego zdrowa, bo z dynią, imbirem, miodem i cynamonem. Imbirowo-dyniowa kawa zbożowa z cynamonem ma same plusy i smakuje świetnie. Przepis poleca Diana, autorka "Mientablog".
26.12.2016 | aktual.: 29.12.2016 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na jedną porcję:
- 1,5 łyżki puree z dynii
- łyżeczka miodu (np. wielokwietowego cynamonowego)
- 280 ml wody
- ok. 1 cm kawałek imbiru
- 2 kopiaste łyżeczki kawy zbożowej
- ok. 20 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleczka
- 1/4 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
Przygotowanie:
Do kubka nakładamy puree z dyni i mieszamy je z miodem. W garnuszku gotujemy wodę wraz z umytym i pokrojonym kawałkiem imbiru. Po 5 minutach ściągamy z ognia, imbir wyjmujemy i dodajemy kawę. Zaparzoną wlewamy do kubka z dynią. Mleczko ubijamy i wlewamy do kawy. Posypujemy cynamonem.
Zobacz także: doskonały, domowy pasztet z cukinii i suszonych pomidorów