Grzyby w śmietanie. Jak przyrządzić klasyczne duszone danie jesieni?

Grzyby w śmietanie kojarzą się szczególnie z porą jesienną, kiedy to w lasach wyrastają wspaniałe dary. Można wykorzystać grzyby na wiele ciekawych sposobów, a w każdym regionie kraju polecane są przeróżne przepisy na duszone potrawy z tym smacznym składnikiem. Grzyby w śmietanie należą do klasyki gatunku, dlatego nie dziwi, że są tak często wybierane przez miłośników leśnych smaków.

grzyby w śmietanieGrzyby w śmietanie przygotowuje się bardzo prosto.
Źródło zdjęć: © 123RF

Często proste połączenia smakowe są najbardziej oczekiwane i smaczne, czego dowodem są grzyby w śmietanie. Danie kojarzy się przede wszystkim z jesienią, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu grzybów w śmietanie. Możesz sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj grzybów i za każdym razem potrawa będzie znakomicie smakować.

Grzyby w śmietanie – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych;
  • duża cebula;
  • sól i dużo czarnego pieprzu;
  • 1 łyżka masła;
  • 400 ml śmietany;
  • natka pietruszki lub tymianek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój w paski i włóż do rondla z rozgrzanym masłem.
  2. Duś grzyby kilkanaście minut i często mieszaj.
  3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plastry i usmaż na maśle, a kiedy się zarumieni wyjmij i dodaj do grzybów – przypraw dokładnie i duś całość jeszcze przez chwilę.
  4. Zalej śmietaną i zagotuj grzyby, przez cały czas mieszając.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu razem z solą i pieprzem.
  6. Grzyby w śmietanie możesz jeść same albo z dodatkiem pieczywa czy purée.

Grzyby duszone – pomysł na słoiki

Obok grzybów w śmietanie, dużym powodzeniem cieszą się także grzyby duszone umieszczane w słoikach. To doskonały pomysł na przechowanie smaku jesieni na dłużej i cieszenie się smakiem grzybów o każdej porze roku.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść, opłucz i odsącz grzyby, a następnie pokrój je w plasterki.
  2. Rozpuść masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj grzyby, cały czas mieszaj do wyparowania całej wody i dopraw do smaku.
  4. Przełóż duszone grzyby do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 30 minut.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik