Grzyby w śmietanie. Jak przyrządzić klasyczne duszone danie jesieni?

Grzyby w śmietanie kojarzą się szczególnie z porą jesienną, kiedy to w lasach wyrastają wspaniałe dary. Można wykorzystać grzyby na wiele ciekawych sposobów, a w każdym regionie kraju polecane są przeróżne przepisy na duszone potrawy z tym smacznym składnikiem. Grzyby w śmietanie należą do klasyki gatunku, dlatego nie dziwi, że są tak często wybierane przez miłośników leśnych smaków.

grzyby w śmietanieGrzyby w śmietanie przygotowuje się bardzo prosto.
Źródło zdjęć: © 123RF

Często proste połączenia smakowe są najbardziej oczekiwane i smaczne, czego dowodem są grzyby w śmietanie. Danie kojarzy się przede wszystkim z jesienią, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu grzybów w śmietanie. Możesz sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj grzybów i za każdym razem potrawa będzie znakomicie smakować.

Grzyby w śmietanie – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych;
  • duża cebula;
  • sól i dużo czarnego pieprzu;
  • 1 łyżka masła;
  • 400 ml śmietany;
  • natka pietruszki lub tymianek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój w paski i włóż do rondla z rozgrzanym masłem.
  2. Duś grzyby kilkanaście minut i często mieszaj.
  3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plastry i usmaż na maśle, a kiedy się zarumieni wyjmij i dodaj do grzybów – przypraw dokładnie i duś całość jeszcze przez chwilę.
  4. Zalej śmietaną i zagotuj grzyby, przez cały czas mieszając.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu razem z solą i pieprzem.
  6. Grzyby w śmietanie możesz jeść same albo z dodatkiem pieczywa czy purée.

Grzyby duszone – pomysł na słoiki

Obok grzybów w śmietanie, dużym powodzeniem cieszą się także grzyby duszone umieszczane w słoikach. To doskonały pomysł na przechowanie smaku jesieni na dłużej i cieszenie się smakiem grzybów o każdej porze roku.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść, opłucz i odsącz grzyby, a następnie pokrój je w plasterki.
  2. Rozpuść masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj grzyby, cały czas mieszaj do wyparowania całej wody i dopraw do smaku.
  4. Przełóż duszone grzyby do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 30 minut.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie

Polka na Festiwalu Filmowym w Toronto. Odsłoniła zbyt wiele?
Polka na Festiwalu Filmowym w Toronto. Odsłoniła zbyt wiele?
"Efekt uboczny seksu". Naukowcy nie mają wątpliwości, jak może wpływać
"Efekt uboczny seksu". Naukowcy nie mają wątpliwości, jak może wpływać
Żegna Stoparczyk. "Świat dzisiaj zamilkł"
Żegna Stoparczyk. "Świat dzisiaj zamilkł"
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Rozwiódł się po 16 latach. Tak żona pisała późnej o ich sporze
Rozwiódł się po 16 latach. Tak żona pisała późnej o ich sporze
Tak objawia się ortoreksja. Mówi o niej otwarcie
Tak objawia się ortoreksja. Mówi o niej otwarcie