Grzyby w śmietanie. Jak przyrządzić klasyczne duszone danie jesieni?

Grzyby w śmietanie kojarzą się szczególnie z porą jesienną, kiedy to w lasach wyrastają wspaniałe dary. Można wykorzystać grzyby na wiele ciekawych sposobów, a w każdym regionie kraju polecane są przeróżne przepisy na duszone potrawy z tym smacznym składnikiem. Grzyby w śmietanie należą do klasyki gatunku, dlatego nie dziwi, że są tak często wybierane przez miłośników leśnych smaków.

grzyby w śmietanieGrzyby w śmietanie przygotowuje się bardzo prosto.
Źródło zdjęć: © 123RF

Często proste połączenia smakowe są najbardziej oczekiwane i smaczne, czego dowodem są grzyby w śmietanie. Danie kojarzy się przede wszystkim z jesienią, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu grzybów w śmietanie. Możesz sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj grzybów i za każdym razem potrawa będzie znakomicie smakować.

Grzyby w śmietanie – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych;
  • duża cebula;
  • sól i dużo czarnego pieprzu;
  • 1 łyżka masła;
  • 400 ml śmietany;
  • natka pietruszki lub tymianek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój w paski i włóż do rondla z rozgrzanym masłem.
  2. Duś grzyby kilkanaście minut i często mieszaj.
  3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plastry i usmaż na maśle, a kiedy się zarumieni wyjmij i dodaj do grzybów – przypraw dokładnie i duś całość jeszcze przez chwilę.
  4. Zalej śmietaną i zagotuj grzyby, przez cały czas mieszając.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu razem z solą i pieprzem.
  6. Grzyby w śmietanie możesz jeść same albo z dodatkiem pieczywa czy purée.

Grzyby duszone – pomysł na słoiki

Obok grzybów w śmietanie, dużym powodzeniem cieszą się także grzyby duszone umieszczane w słoikach. To doskonały pomysł na przechowanie smaku jesieni na dłużej i cieszenie się smakiem grzybów o każdej porze roku.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść, opłucz i odsącz grzyby, a następnie pokrój je w plasterki.
  2. Rozpuść masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj grzyby, cały czas mieszaj do wyparowania całej wody i dopraw do smaku.
  4. Przełóż duszone grzyby do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 30 minut.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie
"Ja w domu nic nie robię". Wszystkie obowiązki przejął mąż
"Ja w domu nic nie robię". Wszystkie obowiązki przejął mąż
Kup zamiast karpia i dorsza. Najzdrowsza ryba na święta
Kup zamiast karpia i dorsza. Najzdrowsza ryba na święta
Napisała nekrolog dla siostry. Treść wielu oburzyła
Napisała nekrolog dla siostry. Treść wielu oburzyła
Nowy biust i zęby. Po metamorfozie u Rozenek jest nie do poznania
Nowy biust i zęby. Po metamorfozie u Rozenek jest nie do poznania
"Oddała" swoje ciało na sześć godzin. Przeraża, do czego posunęli się ludzie
"Oddała" swoje ciało na sześć godzin. Przeraża, do czego posunęli się ludzie
Był miłością jej życia. Tak zachował się, gdy zachorowała
Był miłością jej życia. Tak zachował się, gdy zachorowała
Beata Ścibakówna cała w prześwitach. Tak przyszła na wielką galę
Beata Ścibakówna cała w prześwitach. Tak przyszła na wielką galę
Torbicka na gali Teatru Wielkiego. Postawiła na klasykę z odważnym twistem
Torbicka na gali Teatru Wielkiego. Postawiła na klasykę z odważnym twistem
Przyprawa, która "topi" tkankę tłuszczową. Znajdziesz ją w kuchni
Przyprawa, która "topi" tkankę tłuszczową. Znajdziesz ją w kuchni
Pielęgniarka obejrzała "M jak miłość". Złapała się za głowę
Pielęgniarka obejrzała "M jak miłość". Złapała się za głowę
Ekspertka odradza na święta. "Jakbyśmy się najedli świeczki"
Ekspertka odradza na święta. "Jakbyśmy się najedli świeczki"
Zadała Trumpowi niewygodne pytanie. "Jesteś głupia?
Zadała Trumpowi niewygodne pytanie. "Jesteś głupia?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟