Grzyby w śmietanie. Jak przyrządzić klasyczne duszone danie jesieni?
Grzyby w śmietanie kojarzą się szczególnie z porą jesienną, kiedy to w lasach wyrastają wspaniałe dary. Można wykorzystać grzyby na wiele ciekawych sposobów, a w każdym regionie kraju polecane są przeróżne przepisy na duszone potrawy z tym smacznym składnikiem. Grzyby w śmietanie należą do klasyki gatunku, dlatego nie dziwi, że są tak często wybierane przez miłośników leśnych smaków.
21.09.2020 13:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Często proste połączenia smakowe są najbardziej oczekiwane i smaczne, czego dowodem są grzyby w śmietanie. Danie kojarzy się przede wszystkim z jesienią, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu grzybów w śmietanie. Możesz sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj grzybów i za każdym razem potrawa będzie znakomicie smakować.
Grzyby w śmietanie – klasyczny przepis
Składniki:
Przygotowanie:
- Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój w paski i włóż do rondla z rozgrzanym masłem.
- Duś grzyby kilkanaście minut i często mieszaj.
- Obierz cebulę, pokrój w cienkie plastry i usmaż na maśle, a kiedy się zarumieni wyjmij i dodaj do grzybów – przypraw dokładnie i duś całość jeszcze przez chwilę.
- Zalej śmietaną i zagotuj grzyby, przez cały czas mieszając.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu razem z solą i pieprzem.
- Grzyby w śmietanie możesz jeść same albo z dodatkiem pieczywa czy purée.
Grzyby duszone – pomysł na słoiki
Obok grzybów w śmietanie, dużym powodzeniem cieszą się także grzyby duszone umieszczane w słoikach. To doskonały pomysł na przechowanie smaku jesieni na dłużej i cieszenie się smakiem grzybów o każdej porze roku.
Składniki:
- 2 kg grzybów leśnych;
- pół litra masła klarowanego;
- 2-4 cebule;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyść, opłucz i odsącz grzyby, a następnie pokrój je w plasterki.
- Rozpuść masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
- Następnie dodaj grzyby, cały czas mieszaj do wyparowania całej wody i dopraw do smaku.
- Przełóż duszone grzyby do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 30 minut.