Grzyby w śmietanie. Jak przyrządzić klasyczne duszone danie jesieni?

Grzyby w śmietanie kojarzą się szczególnie z porą jesienną, kiedy to w lasach wyrastają wspaniałe dary. Można wykorzystać grzyby na wiele ciekawych sposobów, a w każdym regionie kraju polecane są przeróżne przepisy na duszone potrawy z tym smacznym składnikiem. Grzyby w śmietanie należą do klasyki gatunku, dlatego nie dziwi, że są tak często wybierane przez miłośników leśnych smaków.

grzyby w śmietanieGrzyby w śmietanie przygotowuje się bardzo prosto.
Źródło zdjęć: © 123RF

Często proste połączenia smakowe są najbardziej oczekiwane i smaczne, czego dowodem są grzyby w śmietanie. Danie kojarzy się przede wszystkim z jesienią, dlatego warto pomyśleć o samodzielnym przygotowaniu grzybów w śmietanie. Możesz sięgnąć praktycznie po każdy rodzaj grzybów i za każdym razem potrawa będzie znakomicie smakować.

Grzyby w śmietanie – klasyczny przepis

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych;
  • duża cebula;
  • sól i dużo czarnego pieprzu;
  • 1 łyżka masła;
  • 400 ml śmietany;
  • natka pietruszki lub tymianek (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj grzyby, a następnie pokrój w paski i włóż do rondla z rozgrzanym masłem.
  2. Duś grzyby kilkanaście minut i często mieszaj.
  3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie plastry i usmaż na maśle, a kiedy się zarumieni wyjmij i dodaj do grzybów – przypraw dokładnie i duś całość jeszcze przez chwilę.
  4. Zalej śmietaną i zagotuj grzyby, przez cały czas mieszając.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj na samym końcu razem z solą i pieprzem.
  6. Grzyby w śmietanie możesz jeść same albo z dodatkiem pieczywa czy purée.

Grzyby duszone – pomysł na słoiki

Obok grzybów w śmietanie, dużym powodzeniem cieszą się także grzyby duszone umieszczane w słoikach. To doskonały pomysł na przechowanie smaku jesieni na dłużej i cieszenie się smakiem grzybów o każdej porze roku.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyść, opłucz i odsącz grzyby, a następnie pokrój je w plasterki.
  2. Rozpuść masło w dużym rondlu, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  3. Następnie dodaj grzyby, cały czas mieszaj do wyparowania całej wody i dopraw do smaku.
  4. Przełóż duszone grzyby do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 30 minut.

Smacznego na dobry wieczór! Odc. 6: Ciasteczka fasolowe

Wybrane dla Ciebie
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę