Zupa gyros - jak ją zrobić?
Zupa gyros to dowód, że gotowanie moze być fascynujące. Ten przepis pozwoli ci spróbować czegoś nowego. Znudziły ci się pomidorówka, grochówka i kapuśniak? Poznaj inny wymiar zupy. Jest gęsta i pożywna, dzięki czemu nie będziesz już musiała przygotowywać drugiego dania. Tę zupę polubią z pewnością wszyscy mięsożercy.
09.08.2010 | aktual.: 09.08.2010 12:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przygotuj:
- 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
- 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
- 1 opakowanie zupy cebulowej
- 1 cebulę
- 1 czerwoną, zieloną i żółtą paprykę
- 1 puszkę kukurydzy
- pół butelki sosu cygańskiego
- pół butelki sosu chili
- pół litra śmietany 30%
- oliwę
Krok 1
To danie z wołowiną lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy wieprzowina lub wołowina będzie miękka, wsyp przyprawę do gyrosa, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Krok 2
Zupa gyros nie może powstać bez papryki. Obierz je, pokrój w kostkę i podsmaż. Pamiętaj żeby wydrążyć najpierw gniazda.
Krok 3
Mięso i paprykę przełóż do garnka. W zupie gyros nie może zabraknąć odpowiednich sosów, dodaj więc cygański i chili oraz śmietanę. Nie zapomnij też o kukurydzy. Wszystko wymieszaj i gotuj 5 minut.
Krok 4
Zupa gyros będzie lepsza, jeśli wymieszasz ja z zupą cebulową. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wlej do garnka z innymi składnikami i gotuj 10 minut.
Krok 5
Jeśli chcesz żeby zupa mięsna była jeszcze bardziej gęsta i aromatyczna, możesz dodać do niej trochę podwędzanej kiełbasy. Smak podkreśli też czosnek.