GotowaniePrzepisyZupa gyros - jak ją zrobić?

Zupa gyros - jak ją zrobić?

Zupa gyros - jak ją zrobić?
Oliwka .

09.08.2010 10:19, aktual.: 09.08.2010 12:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa gyros to dowód, że gotowanie moze być fascynujące. Ten przepis pozwoli ci spróbować czegoś nowego. Znudziły ci się pomidorówka, grochówka i kapuśniak? Poznaj inny wymiar zupy. Jest gęsta i pożywna, dzięki czemu nie będziesz już musiała przygotowywać drugiego dania. Tę zupę polubią z pewnością wszyscy mięsożercy.

Przygotuj:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 1 opakowanie zupy cebulowej
  • 1 cebulę
  • 1 czerwoną, zieloną i żółtą paprykę
  • 1 puszkę kukurydzy
  • pół butelki sosu cygańskiego
  • pół butelki sosu chili
  • pół litra śmietany 30%
  • oliwę

Krok 1

To danie z wołowiną lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy wieprzowina lub wołowina będzie miękka, wsyp przyprawę do gyrosa, wymieszaj i odstaw na godzinę.

Krok 2

Zupa gyros nie może powstać bez papryki. Obierz je, pokrój w kostkę i podsmaż. Pamiętaj żeby wydrążyć najpierw gniazda.

Krok 3

Mięso i paprykę przełóż do garnka. W zupie gyros nie może zabraknąć odpowiednich sosów, dodaj więc cygański i chili oraz śmietanę. Nie zapomnij też o kukurydzy. Wszystko wymieszaj i gotuj 5 minut.

Krok 4

Zupa gyros będzie lepsza, jeśli wymieszasz ja z zupą cebulową. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie wlej do garnka z innymi składnikami i gotuj 10 minut.

Krok 5

Jeśli chcesz żeby zupa mięsna była jeszcze bardziej gęsta i aromatyczna, możesz dodać do niej trochę podwędzanej kiełbasy. Smak podkreśli też czosnek.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także