Właściwości jabłek
Nadchodząca jesień sprawi, że wybór owoców i warzyw, jakimi będziemy mogli cieszyć swoje podniebienia, znacznie się ograniczy. Jednak z ratunkiem dla naszych potrzeb przychodzą dobrze nam znane i jedzone pod wieloma postaciami – jabłka. Dostępne niemal przez cały rok dostarczają wielu witamin, a ich smakowi trudno się oprzeć.
04.08.2011 | aktual.: 08.08.2014 08:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nadchodząca jesień sprawi, że wybór owoców i warzyw, jakimi będziemy mogli cieszyć swoje podniebienia, znacznie się ograniczy. Jednak z ratunkiem dla naszych potrzeb przychodzą dobrze nam znane i jedzone pod wieloma postaciami – jabłka. Dostępne niemal przez cały rok dostarczają wielu witamin, a ich smakowi trudno się oprzeć.
Wartości odżywcze jabłka
Jedno jabłko waży niewiele, bo około 150 g, a jest niezwykle zdrową i pożywną przekąską. Surowe dostarcza organizmowi 50 kcal, a zatem niewiele więcej niż łyżeczka białego cukru, co czyni absurdalnym pytanie: czy jabłka tuczą? Są produktem, jaki powinien być spożywany w trakcie odchudzania, bo nie tylko syci i niweluje poczucie głodu, ale także dostarcza wielu potrzebnych witamin. Uwzględniając jabłka w diecie, dostarczysz do swojego organizmu witaminy C, PP i z grupy B. Oprócz tego omawiane owoce zawierają regulujący trawienie błonnik, pektynę, a także kwasy organiczne. Jabłka bogate są także w sole mineralne, do jakich należą magnez, potas, krzem, żelazo oraz wapń. Zawartość wartości odżywczych omawianych owoców może się wahać w zależności od pogody, wielkości, odmiany, gleby oraz obfitości owocowania. Poza tym ważny jest także sposób przetworzenia owoców, ponieważ jabłka surowe zawierają mniej kalorii niż suszone albo te, które znajdują się w cieście.
Jabłka a zdrowie
Powszechnie znany jest także zbawienny wpływ surowych jabłek na zaparcia, funkcjonowanie mięśni, pracę nerek i serca. Wzmacniają także układ nerwowy i wątrobę. Gotowane jabłka hamują biegunkę, łagodzą podrażnienia żołądka i niestrawność. Poza tym w lecznictwie wykorzystywane są kwiaty jabłoni, gdyż napar z nich zrobiony łagodząco wpływa na kaszel, a skórki owoców posiadają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Warto dodać, że jedzenie jabłek wywiera pozytywny wpływ na urodę, bowiem zawarte w nich substancje likwidują wolne rodniki, co zapobiega starzeniu się skóry, natomiast ich gryzienie wzmacnia nasze dziąsła i pomaga w niwelowaniu krzywego zgryzu.
Jabłka to owoce, których jedzenie dzięki niezliczonym receptom na przyrządzanie, nigdy się nie nudzi. Dość przytoczyć takie wyśmienite dania jak jabłka z cynamonem, desery z jabłkami lub jabłka zapiekane.