Graviola - kolce, które leczą
Graviola to zielona roślina występująca w klimacie tropikalnym. Specjaliści od medycyny naturalnej przypisują jej wiele zalet – od właściwości uspakajających po antynowotworowe. Niektórzy wierzą, że to wiecznie zielone drzewo jest w stanie pokonać raka.
30.05.2015 | aktual.: 30.05.2015 13:29
Graviola to zielona roślina występująca w klimacie tropikalnym. Specjaliści od medycyny naturalnej przypisują jej wiele zalet – od właściwości uspakajających po antynowotworowe. Niektórzy wierzą, że to wiecznie zielone drzewo jest w stanie pokonać raka.
Graviola, czyli flaszowiec miękkociernisty, rośnie w tropikalnych obszarach Ameryki Północnej i Południowej, m.in. w Amazonii. Jej owoce są zielone, kolczaste i bardzo duże, ich waga może osiągać nawet 6 kilogramów. Pod grubą pokrytą kolczastą kryje się smaczny słodko-kwaśny miąższ oraz bogactwo składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Owoce zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B, glukozę, fruktozę, potas, żelazo, magnez, cynk oraz fosfor. Bardzo cenne związki tzw. acetogeniny annonaceowe odkryto w liściach flaszowca. Wykazują one działanie antynowotworowe i pomagają w leczeniu niektórych chorób – np. raka piersi, chłoniaka, raka trzustki lub płuc.
Skuteczność tych związków polega na uszkodzeniu chorych komórek i zahamowaniu ich wzrostu bez żadnych efektów ubocznych. W przypadku tradycyjnej chemioterapii niszczone są także zdrowe komórki organizmu, tymczasem acetogeniny niszczą tylko te, które zaatakował nowotwór.
Graviola wzmacnia także układ odpornościowy, dzięki temu wyniszczony chorobą organizm osoby zmagającej się z nowotworem ma więcej sił do walki. Jako naturalny suplement diety może wspomóc leczenie nowotworów. Spełnia też istotną rolę w profilaktyce nowotworowej.
Egzotyczny owoc jest nadzieją osób walczących z nowotworami na całym świecie. Poza tym pomaga też w leczeniu w wielu innych, mniej poważnych schorzeń. Kora oraz liście tropikalnej rośliny działają przeciwdrgawkowo, uspokajają, obniżają ciśnienie. W tradycyjnej medycynie ludowej rośliną leczono osoby cierpiące na biegunkę oraz schorzenia związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby.
Według naukowców graviola bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy. Jest naturalnym antydepresantem i środkiem ułatwiającym zasypianie. Preparaty z niej polecane są osobom narażonym na stres, znerwicowanym oraz cierpiącym na depresję. Owoc ten pomaga także w łagodzeniu niestrawności i mdłości, leczy zatrucia pokarmowe.
Roślina z amazońskiej dżungli ma cenne właściwości antybakteryjne oraz antygrzybiczne. Sprawdza się też w leczeniu chorób przewlekłych np. cukrzycy i astmy. Zwalcza bóle artretyczne, pomaga w leczeniu zapalania stawów. Ponadto obniża gorączkę oraz usuwa toksyny z organizmu. Dzięki dużej zawartości błonnika dobrze wpływa na trawienie oraz reguluje pracę jelit, przez co wspomaga odchudzanie.
Długa lista właściwości prozdrowotnych czyni z gravioli uniwersalne panaceum, które pomaga na wszelkie dolegliwości. W Polsce możemy kupić wyciąg z liści gravioli, tabletki, sok oraz mrożony miąższ tego zdrowego owocu. Jeśli uda nam się dostać świeży owoc, warto przyrządzić z niego koktajle i słodkie desery. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, powinny skonsultować się z lekarzem, zanim sięgną po preparaty wyprodukowane na bazie owocu. Ostrożność powinny też zachować osoby, które chorują na chorobę Parkinsona.
Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta