Herbata matcha - działanie, właściwości, zastosowanie
Herbata matcha to stały element diety mieszkańców Japonii, który coraz częściej gości także w kuchniach Europejczyków. Trudno się zresztą temu dziwić, bowiem można ją dodawać do wielu deserów, a do tego jest przydatna przy odchudzaniu i niezwykle bogata w antyoksydanty oraz przeciwutleniacze. Jakie działanie i właściwości ma matcha?
19.09.2018 | aktual.: 19.11.2018 15:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym jest herbata matcha?
Herbata matcha jest to nic innego jak właśnie sproszkowana zielona herbata, która gości na japońskich stołach już od wielu pokoleń i jest ważnym elementem tamtejszych ceremoniałów. Matcha jest produkowana z liści krzewów herbacianych, które na dwa tygodnie przed zbiorem osłaniane są specjalnymi matami. Utrzymane w zaciemnieniu dojrzewają wolniej, nabierając bladozielonego koloru i wytwarzając cenne aminokwasy. Zebranie potem liście ścierane są na proszek, stąd jej konsystencja. Co ciekawe, matcha dotarła do Japonii z Chin i stosuje się ją powszechnie od stuleci – można ją pić zarówno w formie napoju, jak i dodaną do potraw, głównie deserów.
Jakie właściwości ma herbata matcha?
Sekret pozytywnego działania herbaty matcha leży nie tylko w zawartych w niej substacjach, lecz także w sposobie jej przygotowania. Herbata matcha to przede wszystkim doskonałe źródło cennych dla organizmu antyoksydantów, których posiada aż o 137 razy więcej niż zwykła zielona herbata. Jest to na także bogate źródło katechin, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność organizmu.
Herbata matcha zawiera też L-teaninę, aminokwas łagodzący stres i napięcie, a dodatkowo przez wielu uważana jest za sekret młodego wyglądu i długowieczności. Właściwości lecznicze matchy i korzyści płynące z jej stosowania są powszechnie znane w Azji, co z czasem zapewniło jej niezwykłą popularność także wśród Europejczyków – w końcu kto nie chce być piękny i młody, a do tego zdrowy?
Herbata matcha na odchudzanie
Matcha to nie tylko jedna z najzdrowszych odmian herbaty na świecie, lecz także doskonały sposób na poprawę metabolizmu, a co za tym idzie – pomocy w procesie odchudzania. W herbacie matcha znajdziemy związek zwany galusanem epigallokatechiny, w skrócie EGCG, który wspomaga naturalne procesy przemiany materii w organiźmie. Należy jednak pamiętać, że zielona herbata nie zastąpi zdrowej diety ani wysiłku fizycznego, które w przypadku odchudzania są w końcu sprawami kluczowymi. Herbaty matcha nie należy także pić zbyt często i zastępować nią zbalansowanych posiłków, gdyż może to prowadzić do anemii.
Zastosowanie herbaty matcha w kuchni
Herbata matcha jest doskonałym urozmaiceniem w formie napoju, jednak stosuje się ją również między innymi w produkcji słodyczy czy deserów. Sproszkowana zielona herbata będzie więc świetnym dodatkiem do tortów, ciast i innych wypieków, ale sprawdzi się również w przypadku koktajli czy jogurtów. Można z jej pomocą zrobić również matcha latte, czyli popularną w Japonii herbatę matcha z mlekiem.
Zobacz przepisy z herbatą matcha: