Herbata matcha - działanie, właściwości, zastosowanie
Herbata matcha to stały element diety mieszkańców Japonii, który coraz częściej gości także w kuchniach Europejczyków. Trudno się zresztą temu dziwić, bowiem można ją dodawać do wielu deserów, a do tego jest przydatna przy odchudzaniu i niezwykle bogata w antyoksydanty oraz przeciwutleniacze. Jakie działanie i właściwości ma matcha?
19.09.2018 | aktual.: 19.11.2018 15:07
Czym jest herbata matcha?
Herbata matcha jest to nic innego jak właśnie sproszkowana zielona herbata, która gości na japońskich stołach już od wielu pokoleń i jest ważnym elementem tamtejszych ceremoniałów. Matcha jest produkowana z liści krzewów herbacianych, które na dwa tygodnie przed zbiorem osłaniane są specjalnymi matami. Utrzymane w zaciemnieniu dojrzewają wolniej, nabierając bladozielonego koloru i wytwarzając cenne aminokwasy. Zebranie potem liście ścierane są na proszek, stąd jej konsystencja. Co ciekawe, matcha dotarła do Japonii z Chin i stosuje się ją powszechnie od stuleci – można ją pić zarówno w formie napoju, jak i dodaną do potraw, głównie deserów.
Jakie właściwości ma herbata matcha?
Sekret pozytywnego działania herbaty matcha leży nie tylko w zawartych w niej substacjach, lecz także w sposobie jej przygotowania. Herbata matcha to przede wszystkim doskonałe źródło cennych dla organizmu antyoksydantów, których posiada aż o 137 razy więcej niż zwykła zielona herbata. Jest to na także bogate źródło katechin, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność organizmu.
Herbata matcha zawiera też L-teaninę, aminokwas łagodzący stres i napięcie, a dodatkowo przez wielu uważana jest za sekret młodego wyglądu i długowieczności. Właściwości lecznicze matchy i korzyści płynące z jej stosowania są powszechnie znane w Azji, co z czasem zapewniło jej niezwykłą popularność także wśród Europejczyków – w końcu kto nie chce być piękny i młody, a do tego zdrowy?
Herbata matcha na odchudzanie
Matcha to nie tylko jedna z najzdrowszych odmian herbaty na świecie, lecz także doskonały sposób na poprawę metabolizmu, a co za tym idzie – pomocy w procesie odchudzania. W herbacie matcha znajdziemy związek zwany galusanem epigallokatechiny, w skrócie EGCG, który wspomaga naturalne procesy przemiany materii w organiźmie. Należy jednak pamiętać, że zielona herbata nie zastąpi zdrowej diety ani wysiłku fizycznego, które w przypadku odchudzania są w końcu sprawami kluczowymi. Herbaty matcha nie należy także pić zbyt często i zastępować nią zbalansowanych posiłków, gdyż może to prowadzić do anemii.
Zastosowanie herbaty matcha w kuchni
Herbata matcha jest doskonałym urozmaiceniem w formie napoju, jednak stosuje się ją również między innymi w produkcji słodyczy czy deserów. Sproszkowana zielona herbata będzie więc świetnym dodatkiem do tortów, ciast i innych wypieków, ale sprawdzi się również w przypadku koktajli czy jogurtów. Można z jej pomocą zrobić również matcha latte, czyli popularną w Japonii herbatę matcha z mlekiem.
Zobacz przepisy z herbatą matcha: