Histydyna - czym jest? Zastosowanie, działanie i właściwości histydyny
Histydyna to jeden z aminokwasów egzogennych, który odpowiada między innymi za produkcję hemoglobiny i transport tlenu w organizmie, dlatego jest niezwykle istotna dla jego prawidłowego funkcjonowania. Czym dokładnie jest histydyna i jak uzupełniać jej poziom?
11.12.2018 | aktual.: 31.12.2018 09:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zastosowanie histydyny
Histydyna to jeden z aminokwasów egzogennych, czyli takich, które należy dostarczać wraz z pożywieniem. Pełni ona niezwykle istotne funkcje w organizmie, jak na przykład synteza kwasów nukleinowych czy pomoc w transporcie tlenu w organizmie. Zastosowanie histydyny objawia się również w budowaniu mioglobiny, która odpowiada za magazynowanie tlenu w mięśniach oraz tkankach białkowych w całym organizmie.
Źródłem histydyny jest przede wszystkim mięso wieprzowe oraz drób, a także ryby takie jak tuńczyk, sardynki czy łosoś wędzony. Znajdziemy ją również w jajkach, w mleku i jego przetworach oraz w bananach czy orzechach.
Dodatkowo źródłem histydyny są też pestki dyni, nasiona słonecznika czy różnego rodzaju kasze oraz pieczywo razowe. Histydyna, poza występowaniem w pożywieniu, jest również dostępna jako suplement diety stanowiąc składnik wielu odżywek białkowych. Zalecana dzienna dawka histydyny wynosi 150 miligramów.
Histydyna - działanie
Histydyna odgrywa bardzo ważną rolę przy produkcji hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu do tkanek ciała. Poza tlenem, ten aminokwas skutecznie pomaga również w transporcie innych pierwiastków, takich jak cynk czy żelazo. Działanie histydyny objawia się także w przypadku prawidłowego tworzenia tkanki mięśniowej.
Niedobór histydyny w organizmie może wywoływać braki w hemoglobinie, co w efekcie prowadzi do ospałości, bladości skóry, a nawet anemii czy białaczki.
Należy również pamiętać, aby nie doprowadzić do nadmiaru tego aminokwasu w organizmie, który jednak głównie występuje u osób z wrodzonym upośledzeniem metabolizmu histydyny. Przedawkowanie histydyny może dawać takie objawy jak drżenie, chwiejność emocjonalna, psychozy czy nawet niedorozwój umysłowy lub psychiczny.
Właściwości histydyny
Histydyna ma bardzo zróżnicowany wpływ na organizm ludzki i można wymienić wiele jej właściwości. Udowodniono, iż dieta bogata w histydynę może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaćmy oraz nawet zmniejszać i łagodzić jej objawy. Dodatkowo właściwości histydyny widoczne są również w przypadku diety, gdyż aminokwas ten efektywnie wpływa na zmniejszenie BMI i jednocześnie masy tłuszczowej. Uważa się więc histydynę za środek przeciw walce z nadwagą oraz otyłością.
Warto pamiętać o wspomnianych wcześniej właściwościach histydyny, która odgrywa ważną rolę przy produkcji białek i syntezie protein budujących tkankę mięśniową. Udowodniono również, że zmniejsza ona ewentualne wytwarzanie kwasu lizofosfatydowego, które powoduje zwłóknienie wątroby. Aminokwas ten jest także transporterem tlenu oraz innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego działania i funkcjonowania organizmu ludzkiego.