Hit letniego przyjęcia: różowa lemoniada w słoju

Sezon na garden party już rozpoczęty. W menu nie może zabraknąć orzeźwiającej lemoniady - spróbuj jej kwiatowej wersji. Podana w praktycznym i stylowym słoju z kranikiem z pewnością zachwyci gości.

Hit letniego przyjęcia: różowa lemoniada w słoju
Źródło zdjęć: © Florina

17.05.2016 | aktual.: 17.05.2016 10:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W propozycjach letniego menu poza klasycznym napojem z cytrusów znajdziemy przepisy na lemoniadę kwiatową jak np. różowa lemoniada z dodatkiem wody różanej i owoców lub płatków dzikiej róży – będzie świetnym dodatkiem do lekkich przekąsek.
Słoje z kranikami
Lemoniada będzie wyglądać niezwykle efektownie, jeśli podamy ją np. w dużym słoju z kranem.
- To praktyczna i ciekawa alternatywa dla butelek i dzbanków. Szerokie otwory słoju umożliwiają dodanie do napoju kawałków owoców lub kostek lodu. Pokrywka szczelnie zabezpiecza przed wylaniem lub przedostaniem się zanieczyszczeń i owadów. Kranik jest łatwy w użyciu i nie sprawi problemu nawet najmłodszym wielbicielom lemoniady – mówi Sandra Chyła z firmy Florentyna, dystrybutora produktów AGD marki Florina.

Obraz
© Florina

Słoiki wykonane z grubego szkła są dostępne w różnych kształtach i wzorach w stylu retro lub rustykalnym. Będą stylową ozdobą i atrakcją dla gości podczas letnich spotkań.
Przepis na różową lemoniadę
• 1,5 szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
• 2 szklanki przegotowanej wody
• 5 szklanek źródlanej wody
• 2 szklanki soku z cytryny
• 3 łyżeczki wody różanej [do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub orientalnych]
• 2 garści płatków dzikiej róży * (zamiast nich możemy dodać też świeże truskawki lub maliny]
• Plasterki cytryny
• Listki świeżej mięty
• Kostki lodu
Rozpuścić cukier w garnku i zalać przegotowaną wodą. Dodać płatki dzikiej róży lub pokrojone truskawki/maliny. Zostawić w lodówce na noc. Następnie dodać sok z cytryny i wodę różaną. Zalać 5 szklankami źródlanej wody. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Na koniec dodać kostki lodu i przyozdobić listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)