Idealne na nawóz do ogórków. Lepiej ich nie wyrzucaj

Domowy nawóz do ogródków
Domowy nawóz do ogródków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dorota Zielińska

16.05.2024 11:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Posiadanie własnego ogródka lub działki to świetna okazja do posadzenia warzyw i owoców. Miłośnicy ogórków decydują się na jego uprawę, jednak często zastanawiają się, co zrobić, aby warzywa szybciej rosły. Z pomocą przychodzi orzech włoski.

Nasiona orzecha włoskiego są smaczną i zdrową przekąską. W sklepach możemy nabyć zarówno gotowe mieszanki, jak i obrane orzechy lub te w całości, które należy wyłuskać. To, że orzechy włoskie słyną z dobroczynnych właściwości, wiadomo nie od dziś. Lecz czy wiesz, że ich niepozorne łupiny również skrywają swoje sekrety? Twarde skorupki chronią nasiona, ale okazują się być również niezastąpionym składnikiem domowej odżywki dla roślin.

W prosty sposób możesz stworzyć naturalny nawóz z łupin orzecha włoskiego, który wzmocni warzywa i przyspieszy ich wzrost. To ekologiczne rozwiązanie, z pewnością pokocha każdy miłośnik zieleni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować domową odżywkę z łupin orzecha włoskiego?

Jeśli lubisz zajadać się orzechami włoskimi, wyłuskanymi ze skorupek, lepiej nie wyrzucaj ich łupin. Te niepozorne odpadki to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które pokochają rośliny ogrodowe. Fosfor, potas, magnez - to tylko niektóre z cennych składników, które kryją się w tych twardych łupinkach.

Wystarczy kilka prostych kroków, by zamienić je w odżywczy eliksir dla domowej dżungli. Pamiętaj, tylko aby wybierać zdrowe, pozbawione pleśni skorupki, a krzewy i rośliny w ogrodzie odwdzięczą ci się bujnym wzrostem i pięknym wyglądem.

Jak przygotować nawóz ze skorupek orzecha włoskiego? Do dużego naczynia wsyp około 0,5 kg suchych łupin i alej je 1,5 l wody. Gotuj całość do momentu wrzenia i zostaw na małym ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie poczekaj, aby napar ze skorupek orzecha włoskiego się wystudził. Na koniec przelej całość przez sitko, a otrzymaną miksturę rozcieńcz z letnią wodą w stosunku 1:3. Najlepiej użyć przefiltrowanej wody.

Nawóz najlepiej wykorzystać w przeciągu miesiąca

Domowy nawóz z łupin orzecha włoskiego to prawdziwy zastrzyk energii dla roślin. Możesz go użyć od razu albo przechować w lodówce maksymalnie do miesiąca. Nadmiar mikstury możesz zawekować w słoikach.

Naturalny eliksir sprawdzi się nie tylko w przypadku ogórków gruntowych w ogródku, ale również w przypadku roślin doniczkowych, takich jak storczyki, paprotki czy filodendrony. Świetnie działa też na pomidory, cukinię, bakłażany i dynię. Wystarczy podlewać rośliny co 2-3 tygodnie, by cieszyć się ich zdrowiem i obfitymi plonami.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także