Ile kosztuje catering na święta? Nie uwierzysz, ile wydasz
Okres przed świętami to czas intensywnych przygotowań. Szczególnie przyrządzenie wigilijnych dań zajmuje sporo czasu. Wszyscy, którzy nie mają czasu gotować i piec, mogą skorzystać ze świątecznego cateringu. To spore ułatwienie, które wiąże się jednak z większymi wydatkami. Ile kosztuje catering na święta?
Catering na święta Bożego Narodzenia 2022
Dla niektórych catering na święta jest zaprzeczeniem tradycji, jednak coraz więcej osób decyduje się właśnie na takie rozwiązanie ze względu na oszczędność czasu. Wiele restauracji ogłasza możliwość zakupienia u nich gotowych dań. Ile kosztuje świąteczny catering?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystko zależy od miejsca, na które się zdecydujemy. Jednak ceny większości dań są bardzo zbliżone. Za ryby trzeba zapłacić od 110 do około 140 zł za kilogram. Karp, który króluje na polskich stołach, należy do najdroższych opcji. Przykładowa cena to 135 zł za kilogram, czyli około 10 porcji. Często tańszą opcją jest filet z karpia w galarecie czy dorsza. Tańsza jest ryba po grecku — kosztuje około 70 zł za kilogram. Dania ze śledzia są wyceniane jeszcze taniej. Za roladki czy śledzie trzeba zapłacić od 40 do 50 zł za kilogram.
W podobnych cenach są dania mięsne. Karkówka, kaczka czy polędwiczki wieprzowe osiągają cenę około 130 zł za kilogram. Nieco tańsze będą roladki z kurczaka czy indyka — to koszt około 120 zł.
Dania jarskie
W przypadku pierogów ruskich lub z kapustą i grzybami trzeba liczyć się z wydatkiem około 50-60 zł za kilogram. Niektóre restauracje sprzedają pierogi na sztukę. To koszt około 4-5 zł. Kapusta wigilijna to około 40 zł za kilogram. Z kolei ta z dodatkiem grzybów jest droższa i kosztuje już około 55 zł. Krokiety można kupić na sztuki, a ich cena jest zbliżona do pierogów.
Za czerwony barszcz restauracje liczą około 35 zł za litr. Sałatka jarzynowa to wydatek od 45 do 55 zł za 10 porcji.
Ciasta świąteczne
Słodkości to kolejny wydatek, jeśli chce się w pełni skorzystać ze świątecznego cateringu. Makowiec kosztuje mniej więcej od 45 do 55 zł za kilogram. Sernik to nieco mniejszy koszt, ale podobny. Piernik będzie tańszy — około 40 zł za kilogram. Najtańszym ciastem jest jabłecznik — kosztuje od 35 do 40 zł za kilogram.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że powyższe ceny obowiązują, gdy klient zdecyduje się na odbiór zamówienia we własnym zakresie. Firmy oferują także dowóz, jednak to zazwyczaj dodatkowy koszt (10-20 zł).