IV edycja Warsztatów Kulinarnych za nami

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat.

Zgodnie z formułą Warsztatów w sobotę 21 lipca Uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat. Zgodnie z formułą Warsztatów w sobotę 21 lipca Uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie.

Wytworne wnętrza hotelu były oprawą dla kameralnego spotkania z kulinarnymi mistrzami: Wojciechem Pasikowskim, szefem kuchni hotelowej restauracji oraz, tradycyjnie, z opiekunem Warsztatów – Marcinem Budynkiem.

Pierwszy dzień warsztatów upłynął pod znakiem degustowania siedmiu wspaniałych sałat, ale nie tylko. Wielką niespodzianką dla uczestników spotkania była wizyta na polu golfowym Sobienie Królewskie Golf & Country Club. Goście mieli okazję podpatrzeć, jak z grą w golfa radzą sobie profesjonaliści, spotkali się także z instruktorem, który przybliżył im nieco zasady tej niełatwej sztuki.

Drugi dzień warsztatów, czyli niedziela 22 lipca, to już tradycyjnie Centrum Techniki Kulinarnej i praca nad przygotowaniem degustowanych poprzedniego dnia sałat. Goście rozpoczęli pracę od radicchio z rukolą i orzechami w winegrecie malinowym. Sałata ta była z pewnością jedną z potraw, które wzbudziły największy zachwyt.

Podobnie było z kolejnym daniem, czyli listkami rukoli i roszponki z pieczonym kozim serem w chrupiącym cieście z suszonymi pomidorami i pikantną oliwą. Zapiekany kozi ser został uznany przez uczestników za najciekawszy i bardzo smaczny dodatek do pysznej sałatki. Równie smaczny okazał się bukiet sałat z tatarem z łososia marynowanego w cytrynie z miodem, natomiast bukiet sałat z owocami i krewetkami to już danie dla smakoszy.

Kolejnym daniem była pikantna sałatka z awokado z parowaną w winie solą i winegretem miodowo-musztardowym. Po niej przygotowano sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym, a na koniec goście skupili się na przyrządzaniu kompozycji sałat z kurkami i wołowiną. Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał książeczkę z przepisami, które były wykorzystywane podczas zajęć oraz piękny fartuch COOKie.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl, warsztaty-pak.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl.

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku

Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 13 sierpnia, między 8:30 a 10:45.

Obraz

Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)
Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Jej mąż zmarł dwa miesiące po diagnozie. Do końca ukrywała przed nim prawdę
Jej mąż zmarł dwa miesiące po diagnozie. Do końca ukrywała przed nim prawdę
Imię na skraju zapomnienia. Nosi je tylko 13 Polek
Imię na skraju zapomnienia. Nosi je tylko 13 Polek
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Jego imię to rzadkość. Nosi je tylko czterech Polaków
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Jest na deficycie kalorycznym. Mówi, co wtedy mocno ogranicza
Jest na deficycie kalorycznym. Mówi, co wtedy mocno ogranicza
Najlepiej ubrane pary na Emmy. Stylistka wskazała trzy
Najlepiej ubrane pary na Emmy. Stylistka wskazała trzy
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"