WAŻNE
TERAZ

LK. Cios w doliczonym czasie! Przełamanie Legii Warszawa

IV edycja Warsztatów Kulinarnych za nami

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat.

Zgodnie z formułą Warsztatów w sobotę 21 lipca Uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat. Zgodnie z formułą Warsztatów w sobotę 21 lipca Uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie.

Wytworne wnętrza hotelu były oprawą dla kameralnego spotkania z kulinarnymi mistrzami: Wojciechem Pasikowskim, szefem kuchni hotelowej restauracji oraz, tradycyjnie, z opiekunem Warsztatów – Marcinem Budynkiem.

Pierwszy dzień warsztatów upłynął pod znakiem degustowania siedmiu wspaniałych sałat, ale nie tylko. Wielką niespodzianką dla uczestników spotkania była wizyta na polu golfowym Sobienie Królewskie Golf & Country Club. Goście mieli okazję podpatrzeć, jak z grą w golfa radzą sobie profesjonaliści, spotkali się także z instruktorem, który przybliżył im nieco zasady tej niełatwej sztuki.

Drugi dzień warsztatów, czyli niedziela 22 lipca, to już tradycyjnie Centrum Techniki Kulinarnej i praca nad przygotowaniem degustowanych poprzedniego dnia sałat. Goście rozpoczęli pracę od radicchio z rukolą i orzechami w winegrecie malinowym. Sałata ta była z pewnością jedną z potraw, które wzbudziły największy zachwyt.

Podobnie było z kolejnym daniem, czyli listkami rukoli i roszponki z pieczonym kozim serem w chrupiącym cieście z suszonymi pomidorami i pikantną oliwą. Zapiekany kozi ser został uznany przez uczestników za najciekawszy i bardzo smaczny dodatek do pysznej sałatki. Równie smaczny okazał się bukiet sałat z tatarem z łososia marynowanego w cytrynie z miodem, natomiast bukiet sałat z owocami i krewetkami to już danie dla smakoszy.

Kolejnym daniem była pikantna sałatka z awokado z parowaną w winie solą i winegretem miodowo-musztardowym. Po niej przygotowano sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym, a na koniec goście skupili się na przyrządzaniu kompozycji sałat z kurkami i wołowiną. Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał książeczkę z przepisami, które były wykorzystywane podczas zajęć oraz piękny fartuch COOKie.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl, warsztaty-pak.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl.

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku

Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 13 sierpnia, między 8:30 a 10:45.

Obraz

Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

Obraz
© (fot. Materiały prasowe)
Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Ukraiński manicure robi furorę. Lepszy niż tradycyjny french
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Można jeść surowe parówki? Eksperci nie mają wątpliwości
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Grażyna Wolszczak została wdową z synkiem. "Moje dziecko mi znalazło chłopaka"
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Koszyczki z PRL-u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Po rumuńsku imię oznacza "pijaną". Nosi je wiele Polek
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Prosty trik na usunięcie pnia bez koparki. Działa szybko i kosztuje grosze
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Damięcki przeszedł spektakularną metamorfozę. "Należy się Oscar"
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Wrzuć jedną tabletkę do odpływu. "Wyżre" cały brud
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"
Anna Wendzikowska mówi o wstydzie. "Nawet w samotności nie podziwiamy swojego ciała"
Nie bała się szczerości. Anna Karczmarczyk o samotności matek
Nie bała się szczerości. Anna Karczmarczyk o samotności matek
Anna Karczmarczyk o macierzyństwie. Szczere wyznanie aktorki
Anna Karczmarczyk o macierzyństwie. Szczere wyznanie aktorki
Tak sprawdzisz swój wiek mentalny. Odpowiedz na 8 pytań
Tak sprawdzisz swój wiek mentalny. Odpowiedz na 8 pytań