Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
gotowanie
30-07-2012 14:39

IV edycja Warsztatów Kulinarnych za nami

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat.

Zgodnie z formułą Warsztatów w sobotę 21 lipca Uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie.

Share
IV edycja Warsztatów Kulinarnych za namiŹródło: Materiały prasowe
d42js6p

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat. Zgodnie z formułą Warsztatów w sobotę 21 lipca Uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie.

Wytworne wnętrza hotelu były oprawą dla kameralnego spotkania z kulinarnymi mistrzami: Wojciechem Pasikowskim, szefem kuchni hotelowej restauracji oraz, tradycyjnie, z opiekunem Warsztatów – Marcinem Budynkiem.

Pierwszy dzień warsztatów upłynął pod znakiem degustowania siedmiu wspaniałych sałat, ale nie tylko. Wielką niespodzianką dla uczestników spotkania była wizyta na polu golfowym Sobienie Królewskie Golf & Country Club. Goście mieli okazję podpatrzeć, jak z grą w golfa radzą sobie profesjonaliści, spotkali się także z instruktorem, który przybliżył im nieco zasady tej niełatwej sztuki.

d42js6p

Drugi dzień warsztatów, czyli niedziela 22 lipca, to już tradycyjnie Centrum Techniki Kulinarnej i praca nad przygotowaniem degustowanych poprzedniego dnia sałat. Goście rozpoczęli pracę od radicchio z rukolą i orzechami w winegrecie malinowym. Sałata ta była z pewnością jedną z potraw, które wzbudziły największy zachwyt.

Podobnie było z kolejnym daniem, czyli listkami rukoli i roszponki z pieczonym kozim serem w chrupiącym cieście z suszonymi pomidorami i pikantną oliwą. Zapiekany kozi ser został uznany przez uczestników za najciekawszy i bardzo smaczny dodatek do pysznej sałatki. Równie smaczny okazał się bukiet sałat z tatarem z łososia marynowanego w cytrynie z miodem, natomiast bukiet sałat z owocami i krewetkami to już danie dla smakoszy.

Kolejnym daniem była pikantna sałatka z awokado z parowaną w winie solą i winegretem miodowo-musztardowym. Po niej przygotowano sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym, a na koniec goście skupili się na przyrządzaniu kompozycji sałat z kurkami i wołowiną. Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał książeczkę z przepisami, które były wykorzystywane podczas zajęć oraz piękny fartuch COOKie.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl, warsztaty-pak.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl.

d42js6p

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku

Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 13 sierpnia, między 8:30 a 10:45.

Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

(fot. Materiały prasowe)
Źródło: (fot. Materiały prasowe)
d42js6p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42js6p
d42js6p