Jabłka pomagają w walce z nowotworami. Obniżają cholesterol
Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Co więcej, ze względu na zawartość biofenoli mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.
17.03.2015 | aktual.: 19.03.2015 10:27
Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL. Co więcej, ze względu na zawartość biofenoli mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.
Przez dwa miesiące, czterdzieści osób jadło dwa świeże jabłka dziennie. Wyniki wykazały, że spożywanie takiej ilości jabłek dziennie może zmniejszyć przez średnio o 3 procent poziom całkowitego cholesterolu we krwi, a także poziom cholesterolu LDL o średnio 4 procent.
Co więcej, wyniki uzyskane z projektu badawczego Ager Melo. wskazują, że osoby regularnie jedzące np. renety, odznaczają się wyższym poziomem antyoksydantów w organizmie.
W innym badaniu przeprowadzonym na Wydziale Jakości Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w San Michele 12 uczestnikom podawano 250 mililitrów soku jabłkowego. Porcja stanowiła ekwiwalent dwóch jabłek (z taką samą ilością polifenoli). Następnie sprawdzono tempo metabolizowania związków zawartych w owocach. Spośród dziesiątków substancji długo utrzymujących się w krwioobiegu szczególnie wyróżniały się procyjanidyny, najsilniejsze antyoksydanty spośród flawonoidów.
Wyniki badania wskazują, że gdy owoce są wyjątkowo bogate w polifenole, ludzki organizm jest zdolny do ich wchłaniania i przetwarzania. Co ważne, związki te mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.
Uczeni z Centrum Biologii Integracyjnej Uniwersytetu w Trento skoncentrowali się na wpływie polifenoli z jabłek na komórki raka jelita grubego. Stosując podejście ilościowe uczeni wykazali w badaniach, że niektóre z polifenoli mogą zmniejszyć powstawanie mikrotkanek guza w warunkach in vitro.
Na podstawie news.bbc.co.(gabi)/WP Kobieta