FitnessJabłka pomagają w walce z nowotworami. Obniżają cholesterol

Jabłka pomagają w walce z nowotworami. Obniżają cholesterol

Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL.
Co więcej, ze względu na zawartość biofenoli mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.

Jabłka pomagają w walce z nowotworami. Obniżają cholesterol
Źródło zdjęć: © 123RF

17.03.2015 | aktual.: 19.03.2015 10:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dwa jabłka dziennie istotnie obniżają ryzyko nadmiaru tzw. „złego cholesterolu" LDL. Co więcej, ze względu na zawartość biofenoli mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.

Przez dwa miesiące, czterdzieści osób jadło dwa świeże jabłka dziennie. Wyniki wykazały, że spożywanie takiej ilości jabłek dziennie może zmniejszyć przez średnio o 3 procent poziom całkowitego cholesterolu we krwi, a także poziom cholesterolu LDL o średnio 4 procent.

Co więcej, wyniki uzyskane z projektu badawczego Ager Melo. wskazują, że osoby regularnie jedzące np. renety, odznaczają się wyższym poziomem antyoksydantów w organizmie.

W innym badaniu przeprowadzonym na Wydziale Jakości Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w San Michele 12 uczestnikom podawano 250 mililitrów soku jabłkowego. Porcja stanowiła ekwiwalent dwóch jabłek (z taką samą ilością polifenoli). Następnie sprawdzono tempo metabolizowania związków zawartych w owocach. Spośród dziesiątków substancji długo utrzymujących się w krwioobiegu szczególnie wyróżniały się procyjanidyny, najsilniejsze antyoksydanty spośród flawonoidów.

Wyniki badania wskazują, że gdy owoce są wyjątkowo bogate w polifenole, ludzki organizm jest zdolny do ich wchłaniania i przetwarzania. Co ważne, związki te mogą powstrzymywać rozwój nowotworów.

Uczeni z Centrum Biologii Integracyjnej Uniwersytetu w Trento skoncentrowali się na wpływie polifenoli z jabłek na komórki raka jelita grubego. Stosując podejście ilościowe uczeni wykazali w badaniach, że niektóre z polifenoli mogą zmniejszyć powstawanie mikrotkanek guza w warunkach in vitro.

Na podstawie news.bbc.co.(gabi)/WP Kobieta

POLECAMY:

Źródło artykułu:WP Kobieta
cholesterolrakjabłka
Komentarze (34)