GotowaniePrzepisyJagnięcina z Marakeszu na parze

Jagnięcina z Marakeszu na parze

Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".

Jagnięcina z Marakeszu na parze

11.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- cały udziec jagnięcy
- pół łyżeczki szafranu
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej kolendry
- laska cynamonu
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- półtorej paczki suszonych śliwek
- garść rodzynek
- 2 pomidory
- mały bakłażan
- 2 cukinie
- czerwona papryka
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka rozmarynu
- szczypta tymianku
- 2 łyżki miodu

Jagnięce mięso kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na oliwie. Przekładamy do rondla z grubym dnem. Bakłażana, cukinię, cebulę, pomidory i paprykę kroimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szafranem, kolendrą, startym cynamonem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wrzucamy śliwki kalifornijskie i rodzynki. Wszystkie te rzeczy zalewamy wodą i dusimy pod szczelnym przykryciem, na bardzo wolnym ogniu, aż do chwili, gdy mięso będzie się rozklejało. Na samym końcu dodajemy miód i wino, dusimy jeszcze chwilę i podajemy na stół z kaszką kuskus.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Zobacz także
Komentarze (0)