Jagody camu camu - co warto o nich wiedzieć?
Należą do grona "super żywności" i korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Co warto o nich wiedzieć i jak włączyć je do codziennego menu?
18.08.2015 | aktual.: 19.08.2015 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jagody camu camu to tuż obok goji i acai, owoce pełne prozdrowotnych właściwości i witaminy C. W 100 gramach małych kulek znajduje się jej aż 50 razy więcej niż w średniej wielkości pomarańcza. Należą do grona superfoods, czyli żywności, której regularnie spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Camu camu to krzew występujący w lasach tropikalnych Amazonii w Peru i Brazylii. Ma niewielkie, czerwono-purpurowe owoce, które kształtem przypominają wiśnie, a ich kolor zbliżony jest do barwy dojrzewających śliwek. Kwitnący krzew łatwo rozpoznać po sporej ilości drobnych, białych kwiatków, których płatki są pokryte woskiem i wydzielają bardzo słodki zapach.
Polecane nie tylko na odporność
Jagody camu camu to prawdziwa skarbnica witaminy C (1000–5300 mg/100 g). Już małą porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Nic więc dziwnego, że roślina ta jest wykorzystywana do zapobiegania i leczenia grypy lub przeziębienia. Naukowo dowiedziono również, że miąższ camu camu jest bogaty w przeciwutleniacze i zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dzięki obecności w ich składzie m.in. kwasu askorbinowego i troloxu, można znacznie opóźnić procesy starzenia się komórek. Ponadto owoc ten poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Produkt dostarcza również cenne aminokwasy: walinę, leucynę i serynę, a także flawonoidy. Spożywane regularnie jagody dostarczają organizmowi sporych dawek witamin z grupy B oraz niezbędnych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, fosfor, beta-karotenczy wapń.
Jak użyć ich w kuchni?
Na polskim rynku owoce camu camu sprzedawane są w formie wysuszonego i sproszkowanego miąższu lub w kapsułkach. Można kupić je w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Według rozporządzeń żywieniowych Unii Europejskiej, camu camu można używać jedynie jako dodatek do żywności. Na Zachodzie proszek ten zdobył uznanie tysięcy osób dbających o zdrowy tryb życia i jest chętnie dodawany do koktajli oraz smoothies. Można użyć go również do urozmaicenia porannej owsianki czy jogurtu naturalnego ze świeżymi owocami. Świetnym pomysłem jest przygotowanie lodów z dodatkiem tego smakołyku. Wystarczy obrać i pokroić średniej wielkości mango, następnie dodać 2 łyżki jogurtu greckiego i 2 płaskie łyżeczki proszku. Masę zmiksować i włożyć do zamrażarki na kilka godzin (w tym czasie 2-3 razy zamieszać widelcem, aby równomiernie się zamroziła). Nałożyć do 2-3 pucharków i podawać. Z kolei na upalne dni warto przygotować oryginalną wersję lemoniady, łącząc proszek z wodą i odrobiną stewii dla smaku.
Zalecane dawkowanie jagód camu camu to jedna płaska, mała łyżeczka na dzień. Niestety, ale produkt ten nie należy do najtańszych - stugramowe opakowanie kosztuje około 60-80 zł.
Na podstawie huffingtonpost.co.uk/mp/WP Kobieta