Jak naprawić pokruszony cień do powiek czy puder?
06.12.2017 13:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Która z nas tego nie przeżyła? Wystarczyła chwila nieuwagi i nasze ukochane cienie do powiek, puder w kamieniu czy bronzer rozsypał się w drobny mak. Myślałaś, że po takim wypadku kosmetyk jest już do wyrzucenia? Słynne urodowe youtuberki przekonują, że nie i pokazują, jak w prosty sposób "reanimować" naszego kosmetycznego ulubieńca do stanu sprzed wypadku.
Pokruszony cień do powiek czy puder wcale nie jest do wyrzucenia. Istnieje prosty sposób, by go uratować. Dzięki temu nadal cieszyć się będziesz swoim ulubionym kosmetykiem, ale też zaoszczędzić sporo pieniędzy.
By przeprowadzić "kosmetyczną operację" potrzebne będą ci:
- alkohol 70 proc. (może to być spirytus spożywczy rozcieńczony wodą w stosunku 2:1)
- folia śniadaniowa
- szpatułka
- kroplomierz
- pędzelek do eyelinera lub pomadki
Od czego zacząć? Całą pokruszoną zawartość kosmetyku umieść w puzderku. Owiń dokładnie folią, tak by przylegała do opakowania i nie było ryzyka, że jakakolwiek część kosmetyku wydostanie się na zewnątrz.
Pokrusz cały puder na jak najdrobniejsze kawałeczki za pomocą szpatułki lub innego narzędzia.
Następnie dodaj kilka kropli alkoholu 70 proc. Możesz zrobić go samodzielnie w domu, rozcieńczając spirytus spożywczy wodą w proporcjach 2:1 (2 części spirytusu i 1 część wody). Nasączaj stopniowo kosmetyk alkoholem do momentu aż ukształtuje się z niego plastyczna masa.
Jeśli puder lub cień nabrał konsystencji pasty, jesteś gotowa do dalszych czynności. Wygładź jego powierzchnię za pomocą szpatułki. Możesz użyć również łyżeczki. Wyrównaj brzegi cienkim pędzelkiem do makijażu. Wyczyść puzderko z pozostałości pudru czy alkoholu.
Pozostaw kosmetyk do wyschnięcia na kilka godzin. Nie bój się, że alkohol zaszkodzi jakości kosmetyku lub przy dalszym jego używaniu będzie podrażniał skórę. Płyn jest tylko po to, by "związać" na nowo strukturę produktu. Po kilku godzinach cały alkohol wyparuje.