Jak uniknąć raka szyjki macicy – 5 porad
Rak szyjki macicy jest jednym z nielicznych nowotworów złośliwych, który jesteśmy w stanie niemal całkowicie wyeliminować. Mimo to każdego dnia pięć Polek umiera z jego powodu. Dlaczego? Przedstawiamy proste porady, które pozwolą zabezpieczyć się przed tym nowotworem.
05.11.2014 | aktual.: 13.11.2014 09:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rak szyjki macicy jest jednym z nielicznych nowotworów złośliwych, który jesteśmy w stanie niemal całkowicie wyeliminować. Mimo to każdego dnia pięć Polek umiera z jego powodu. Dlaczego? Przedstawiamy proste porady, które pozwolą zabezpieczyć się przed tym nowotworem.
Najczęstszą przyczyną zachorowania na raka szyjki macicy jest przewlekłe zarażenie wirusem HPV, czyli brodawczaka ludzkiego. Najgroźniejsze (tzw. onkogenne) są typy HPV 16 oraz 18, które wywołują około 75 proc. zachorowań na RSM.
Przy obecnym stanie wiedzy medycznej kobiety w Polsce nie powinny już umierać z powodu tego nowotworu. Tym bardziej, że szczepienia przeciw HPV w bardzo dużym stopniu redukują ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Co jeszcze chroni przed RSM?
Szczepionka dla młodych kobiet
Wirus HPV przenosi się drogą płciową. Dlatego szczepienie powinno mieć miejsce jeszcze przed rozpoczęciem współżycia. Niestety młodzież wie bardzo mało o profilaktyce raka szyjki macicy. – Według naszych badań tylko niewiele ponad 10 proc. nastolatków potrafi prawidłowo wskazać najczęstsze przyczyny raka szyjki macicy. To dużo mniej niż w przypadku innych nowotworów – mówi Martyna Niewójt z Fundacji Rosa, szef programu Rakoobrona.
Regularne badanie
Każda kobieta, niezależnie od tego, czy została szczepiona przeciw HPV, powinna zrobić pierwsze badania cytologiczne maksymalnie 3 lata po rozpoczęciu współżycia , a następnie badać się regularnie. To o tyle istotne, że badanie to umożliwia wykrycie stanów przedrakowych, a jeśli zostanie wykryty rak szyjki macicy – to najczęściej wczesnym stadium kiedy jest całkowicie wyleczalny.
Większość kobiet po zabiegu usunięcia chorej tkanki nadal może mieć dzieci i dożyć sędziwego wieku. Tymczasem w Polsce rak szyjki macicy często jest wykrywany bardzo późno. – Ludzie dorośli często nie chodzą do lekarza, ponieważ boją się usłyszeć, że są chorzy.
Świadomość, że profilaktyka może uratować życie trzeba budować już wśród młodzieży. Regularne badania umożliwiają przecież wykrycie i leczenie stanu przedrakowego lub raka szyjki macicy we wczesnym stadium, gdy jest on niemal w 100 proc. wyleczalny – dodaje Martyna Niewójt.
Świadomość seksualna
Wczesne rozpoczęcie współżycia płciowego, częsta zmiana partnerów seksualnych i wielorództwo to czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. – Nie tylko nastolatkowie nie łączą seksu z możliwością zachorowania na nowotwór. Ten temat ciągle jest traktowany jak tabu – mówi Martyna Niewójt. Stosowanie prezerwatyw jest dość skutecznym środkiem profilaktycznym, ale nie chroni przed zakażeniem HPV w 100 proc. – Do zarażania może dojść również w trakcie seksu oralnego oraz analnego – mylnie uważanych za bezpieczne – dodaje Martyna Niewójt.
Strefa dla niepalących
Większość z nas wie, że palenie papierosów sprzyja rozwojowi raka płuca, ale co ma wspólnego z rakiem szyjki macicy? Udowodniono, że narażenie na dym tytoniowy zwiększa ryzyko zachorowania na ten nowotwór. Organizm palacza mniej sprawnie walczy z infekcją wirusem HPV. Warto pamiętać, że rzucenie palenia lub nie sięganie po papierosy to ważny element profilaktyki nowotworowej. Im szybciej pozbędą się złych nawyków, tym większa szansa, że unikną zachorowania.
Dieta bogata w antyoksydanty
Elementem wspomagającym profilaktykę nowotworową jest dieta. Jeśli jest uboga w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, to sprzyja rozwojowi choroby. Działanie antyoksydacyjne mają witaminy C, E, A oraz flawonoidy i karotenoidy. Dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór jest spożywanie owoców i warzyw o intensywnej barwie takich jak m.in. jarmuż, szpinak, papryka, cytryny, borówki, żurawiny.