Jedna z najzdrowszych ryb. Jedz ją co najmniej dwa razy w tygodniu

Sardynki to jedne z najzdrowszych ryb
Sardynki to jedne z najzdrowszych ryb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AngelLuis

26.01.2024 17:09, aktual.: 26.01.2024 18:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warto wprowadzić do jadłospisu niepozorne sardynki. Są łatwo dostępne, nie zawierają rtęci ani metali ciężkich, za to stanowią zdrowe źródło białka, kwasów omega-3 i witamin.

Sardynki to zbiorcza nazwa grupy jadalnych ryb z rodziny śledziowatych, która pochodzi od włoskiej wyspy Sardynii. Są niepozorne, ale pyszne, do tego słusznie cieszą się opinią najzdrowszych ryb na świecie. Zawierają mnóstwo wartości odżywczych i mało toksyn, czyli przede wszystkim szkodliwej rtęci. Warto jeść je regularnie, aby dłużej cieszyć się zdrowym sercem i sprawnym umysłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby są smaczne i zdrowe. Jedzmy je dwa razy w tygodniu

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego oraz Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) wspólnie zalecają, aby spożywać ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Eksperci od zdrowego żywienia szczególnie polecają sardynki, które uchodzą za najzdrowsze ryby na świecie. Są też łatwo dostępne i nie takie drogie. Puszkę sardynek w oleju znajdziemy w przedziale cenowym od 5 do 10 zł.

Bogactwo kwasów omega-3 i witaminy D. Dobre na mózg i serce

Sardynki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Wpływają one pozytywnie na pracę serca oraz mózgu, poprawiają też ogólne funkcjonowanie organizmu: zmniejszają ryzyka nadwagi oraz rozwoju nowotworów, demencji i choroby Alzheimera, zapobiegają również rozwojowi cukrzycy typu 2.

Niewielkie rybki stanowią skarbnicę witaminy D. Wielu Polaków cierpi na jej niedobór, co może mieć przykre konsekwencje zdrowotne. Z powodu braku witaminy D obniża się odporność oraz zdolność koncentracji, a organizm szybciej się starzeje.

Rybka zdrowa, bo bez toksyn. Niska zawartość rtęci

Porcja sardynek zapewnia zdrowy i sycący pełnowartościowy posiłek. Zawartość białka jest niezbędna dla zdrowego wzrostu i regeneracji tkanek, a połączenie kwasów tłuszczowych z witaminami D i B12 wydłuża młodość. Sardynki warto też jeść z uwagi na niskie stężenie rtęci, która kumuluje się w mięsie innych popularnych ryb, jak łosoś, tuńczyk czy panga, której lepiej w ogóle nie kupować z uwagi na zawartość toksyn i dodatek antybiotyków.

Kupując sardynki, zwracajmy uwagę na skład, bo jak to zwykle bywa, możemy trafić na lepszy lub gorszy produkt. W podanym na opakowaniu składzie szukajmy słów Sardina pilchardus, a nie: Sprattus sprattus, które oznacza… szprotkę. Pamiętajmy też, że sardynki w puszce powinny mieć certyfikat MSC.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (27)
Zobacz także